Simptomele de sarcina sunt numeroase si se manifesta diferit, iar unele dintre ele sunt ingrijoratoare pentru ca pot semnala prezenta unei probleme. Desi multe dintre acestea sunt normale, oricat de ciudate sau neplacute ar parea, exista cateva simptome care trebuie sa te conduca imediat la medic.
1. Varsaturi persistente
Peste 80% dintre gravidute sufera de greturi matinale specifice sarcinii. La unele dintre ele acestea sunt mai severe, iar la altele se prezinta sub o forma moderata sau chiar usoara.
Ele nu sunt simptom al unei boli, dar daca ai varsaturi constante, nu reusesti sa retii lichide si nu urinezi, atunci trebuie sa anunti doctorul. Acestea ar putea fi semne de deshidratare severa sau de hipemereza gravidica (o forma de greturi matinale care se desfasoara pe toata perioada sarcinii).
Daca varsaturile sunt acompaniate de febra mare pot fi semn de infectie. In oricare dintre aceste cazuri, anuntarea medicului care are grija de sarcina ta este obligatorie.
2. Dureri/Crampe abdominale severe
Durerile abdominale sunt periculoase in sarcina, in special daca ai sub 12 saptamani de sarcina, sunt ascutite si localizate intr-o parte a abdomenului. Poti fi suspecta de sarcina ectopica (sarcina in care embrionul este implantat in trompa uterina in loc de uter).
Chiar si dupa 12 saptamani trebuie sa mergi la medic daca apar crampe abdominale atat de puternice incat trebuie sa te tii de burtica sau nu poti sta in picioare. Acestea pot fi semn de mai multe probleme - de la contractii premature pana la apendicita.
Daca acestea sunt localizate in zona pelvina pot fi semn de avort spontan, nastere prematura, pierdere a sarcinii sau de placenta abruptio.
3. Tulburari de vedere
In timpul sarcinii este posibil sa te simti usor ametita, iar vederea sa ti se incetoseze usor. Simptomul trebuie sa te ingrijoreze daca manifesti vedere dubla, puternic incetosata sau pete in campul vizual care dureaza mai mult de 2 ore. Acestea pot fi semne ale uneia dintre cele mai grave complicatii de sarcina: preeclampsia.
4. Sangerari vaginale usoare sau intense
Petele (spotting-ul) care nu sunt asociate cu dureri sau alte simptome sunt normale, mai ales la inceputul sarcinii si pot fi semn de nidatie (implantarea embrionului in uter).
Sangerarile vaginale trebuie sa te ingrijoreze in sarcina daca sunt usoare, dar persista mai multe zile la rand ori sunt abundente si asociate cu dureri de spate sau crampe abdominale. Acestea pot indica prezenta unor probleme ca:
- nastere prematura.
5. Secretii vaginale intense
O crestere usoara a volumului de secretii vaginale este normala in aceasta perioada. Iar daca ea apare la sfarsitul sarcinii indica ruperea apei si intrarea in travaliu, deci pregatirea pentru nastere.
Dar daca manifesti secretii vaginale abundente si daca sunt insotite si de contractii inainte de varsta gestationala de 37 de saptamani este urgent sa contactezi medicul. Acestea pot indica ruperea sacului amniotic si nasterea prematura.
6. Dureri de cap constante si severe
Durerile de cap sunt normale la inceputul sarinii si sunt cauzate de schimbarile care au loc in organism. Daca observi ca durerea de cap este severa si dureaza mai mult de 2-3 ore este bine sa soliciti sfatul medicului. Daca ele sunt insotite de tulburari de vedere, atunci poate fi un semn de preeclampsie.
7. Umflarea intensa a mainilor si fetei
Picioarele sunt cele care au tendinta sa se umfle cel mai mult in sarcina. Dar nu este neobisnuit sa observi o usoara umflare si in alte zone ale corpului: maini, fata etc. Daca umflarea este accentuata la nivelul fetei si mainilor trebuie sa mergi la medic. Este posibil sa suferi de hipertensiune indusa de sarcina care poate conduce la preeclampsie.
8. Absenta sau diminuarea miscarilor fetale
Incetarea sau diminuarea miscarilor fetale pentru mai mult de 24 de ore dupa varsta gestationala de 21 de saptamani poate indica faptul ca acesta are probleme de sanatate sau poate fi semnul mortii fetale intrauterine (decesul fatului in orice perioada a sarcinii).
Foto: www.askamum.co.uk