Ametelile reprezinta un simptom de sarcina destul de frecvent. Acestea nu sunt neobisnuite si uneori sfarsesc si prin lesin. Atunci cand esti insarcinata, sistemul cardiovascular sufera schimbari substantiale: pulsul este mai accelerat, inima pulseaza mai mult sange pe minut, iar cantitatea de sange din organism creste cu 40-45%.
Care sunt cauzele?
Principala cauza a ametelilor in sarcina sunt hormonii care determina relaxarea si largirea vaselor de sange. Acestia contribuie la cresterea fluxului sanguin catre bebelus, dar incetineste circulatia inversa a sangelui, in drumul inapoi la inima si organe. Aceasta determina o scadere a tensiunii arteriale mai mare decat de obicei, care reduce circulatia sangelui la creier, provocand ametelile.
Acestea mai pot fi cauzate si de o glicemie scazuta, care apare in perioada adaptarii organismului la noile schimbari date de sarcina. Femeile care sufera de anemie sau de varice pot resimti mai acut aceste senzatii.
In al doilea trimestru de sarcina, ametelile pot fi cauzate de uterul in crestere care incepe sa puna din ce in ce mai multa presiune pe vasele de sange.
Chiar si tarziu in sarcina pot aparea ametelile. Ele sunt cauzate in acest caz de pozitia in care stai: de exemplu, daca stai intinsa pe spate, bebelusul preseaza vena cava si determina aparitia senzatiei de ameteala.
Ce trebuie sa faci cand ametesti?
Exista cateva lucruri esentiale pe cae trebuie sa le faci atunci cand simti ca te ia cu lesin:
-
asaza-te imediat jos, dar usor, pentru a evita o eventuala cazatura si o lovire abdominala sau la cap;
-
respira adanc;
-
dezbraca-te de haine care pun presiune asupra vaselor de sange;
-
deschide ferestrele si aeriseste sau ia o gura de aer proaspat;
-
mananca alimente bogate in fier.
Cum previi ametelile in sarcina?
Exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a combate ametelile in sarcian. Iata cateva sugestii:
-
evita sa stai in picioare pe perioade lungi de timp; daca esti nevoita sa faci acest lucru, asigura-te ca iti misti continuu picioarele pentru a imbuntatati circulatia;
-
ridica-te sau asaza-te usor si treptat pe scaun; nu face miscari bruste;
-
mananca regulat; evita sa treaca prea mult timp intre mese;
-
evita baile si dusurile fierbinti;
-
evita sa stai intinsa pe spate prea mult timp inca de cand intri in cel de-al doilea trimestru de sarcina;
-
poarta haine largi, confortabile.
Cand este cazul sa mergi la medic?
Daca ametelile din sarcina sunt asociate cu sangerari vaginale si dureri abdominale atunci este indicat sa mergi neaparat la medic. Acestea ar putea fi simptome ale unei sarcini ectopice sau extrauterine sau ale unei probleme la nivelul placentei.
Ar trebuie de asemenea sa mergi la medic daca ametelile sunt intense si frecvente, daca sunt acompaniate de vedere incetosata, dureri de cap sau palpitatii. Acestea sunt semne de anemie sau de alte afectiuni care ar putea pune sarcina in pericol.