Anestezia epidurala

/ / Modificat: 2010-11-24
Anestezia epidurala

Anestezia epidurala este cea mai folosita forma de ameliorare a durerii in timpul nasterii. De fapt, aceasta procedura este preferata din ce in ce mai mult de femei in defavoarea celorlalte.


Anestezia epidurala este cea mai folosita forma de ameliorare a durerii in timpul nasterii. De fapt, aceasta procedura este preferata din ce in ce mai mult de femei in defavoarea celorlalte.

Doar tu poti decide daca doresti sau nu sa beneficiezi de anestezie epidurala in timpul nasterii. La ce serveste aceasta? Exista riscuri pentru fat?

Pe masura ce te pregatesti pentru ziua nasterii, invata cat poti de multe despre metodele de calmare a durerii ca sa fii pregatita sa iei decizii in momentul nasterii. Daca vei intelege care sunt diferitele tipuri de anestezie epidurala, cum este administrata si beneficiile si riscurile unei anestezii epidurale, vei lua o decizie in cunostinta de cauza in asa fel incat sa fie bine atat pentru tine cat si pentru copil.



Anestezia locala este utilizata pentru diverse acte medicale, iar cea epidurala este mai ales cunoscuta pentru importanta sa la femeile care nasc. Aceasta permite de fapt atenuarea sau chiar suprimarea durerilor provocate de contractiile uterului in timpul travaliului si in timpul nasterii.

Acest tip de anestezie nu prezinta absolut nici un risc pentru fat deoarece doza este suficient de mica cat sa nu il afecteze.



 Ce este anestezia epidurala?

Acest tip de anestezie blocheaza durerea intr-o anumita regiune a corpului. Scopul unei anestezii epidurale este sa aiba un efect analgezic sau calmant si nu sa anestezieze complet, reducand la tacere orice simt.

Procedura blocheaza impulsurile nervoase de la segmentele de jos ale sirei spinarii avand ca rezultat o scadere a senzatiei in partea de jos a corpului. Medicamentele folosite fac parte din grupul anestezicelor locale cum ar fi Marcaine (bupavacaine), cloroprocaina sau lidocaina. Adesea, ele sunt folosite in combinatie cu opioide sau narcotice cum ar fi fentanil sau sufentanil pentru a scadea doza de anestezic local.

In acest fel, calmarea durerii este obtinuta cu efecte minime. Aceste medicamente se folosesc in combinatie cu epinefrina, fentanil, morfina sau clonidina pentru a prelungi efectul anesteziei epidurale sau pentru a stabiliza tensiunea arteriala a mamei.



Cum se realizeaza anestezia epidurala?

Efectuata de catre un medic anestezist sau de o asistenta medicala specializata, anestezia este injectarea in spate, intre doua vertebre, a unui produs analgezic (care suprima sensibilitatea la durere). Acest proces poate dura o jumatate de ora, timp in care viitorul tata sau celelalte rude care mai sunt de fata sunt rugate sa paraseasca sala de nastere.


Chiar daca doresti sau nu sa beneficiezi de o anestezie, un examen facut de medicul anestezist este obligatoriu in saptamanile care preced nasterea. O analiza a sangelui ii permite medicului anestezist sa se asigure daca este sau nu contraindicata anestezia.

Inainte ca practicianul sa poata repera locul pentru efectuarea punctiei, trebuie sa fii intinsa la orizontala, pe o parte sau asezata si aplecata in fata. Locul in care se va face injectia este dezinfectat si apoi anesteziat. Asadar, injectia nu este dureroasa. Medicul va introduce un ac foarte lung intre doua vertebre. In timpul acestei operatiuni delicate trebuie sa nu te misti.

Medicul anestezist insereaza un cateter si, prin intermediul acestui tub foarte fin, este administrata substanta anestezica. Cateterul va ramane lipit in locul respectiv pe toata durata nasterii. Daca durerile sunt foarte puternice, este posibil sa iti administreze din nou substanta anestezica. Cateterul serveste, de asemenea, la completarea dozei de anestezic in cazul unei cezariene.

Anestezicul incepe sa isi faca efectul incepand de la 15 pana la 30 de minute, in functie de fiecare persoana. Infirmiera sau medicul se asigura ca anestezia incepe sa isi faca efectul.

Pe moment, este posibil ca anestezicul sa provoace piscaturi in picioare sau in zona dorsala, dar aceasta senzatie nu va persista. Senzatia de picioare grele, resimtita adesea de paciente, este normala si poti misca membrele.

Anestezia este facuta la cererea pacientei, in timpul travaliului. Echipa medicala este alaturi de tine pentru a te sfatui: daca nasterea se anunta dificila sau daca femeia este slabita, anestezia este recomandata.

Avantajele anesteziei epidurale



Tipuri de anestezie epidurala

In prezent sunt folosite doua tipuri de anestezie epidurala. Totusi, dozele si combinatiile de medicamente pot diferi de la spital la spital si de la anestezist la anestezist. Este bine sa te informezi care este procedura specifica spitalului unde nasti.

1. Anestezie epidurala obisnuita

Dupa ce este introdus cateterul, o combinatie de narcotice si anestezice este administrata ori printr-o pompa ori prin injectii periodice in spatiul epidural. Narcoticul, cum ar fi fentanilul sau morfina, este folosit pentru a inlocui unele doze mai mari de anestezic, ca de exemplu bupivacaine, cloroprocaina sau lidocaina, care ajuta la reducerea unor efecte adverse ale anesteziei.

2. Anestezie combinata epidurala si spinala

O doza initiala de narcotic, anestezic sau o combinatie intre cele doua este injectata sub membrana de la suprafata, care acopera sira spinarii si in interiorul spatiului epidural. Aceasta este zona intratecala. Anestezistul va trage acul inapoi in spatiul epidural si in locul acului va introduce un cateter.

Acest lucru iti permite sa te misti mai liber in pat si sa schimbi pozitiile cu ajutorul celor din jur. Daca injectia intratecala nu e de ajuns, poti cere mai tarziu sa ti se efectueze o anestezie epidurala deoarece cateterul deja este la locul lui. Dupa folosirea acestor medicamente, puterea muschilor, echilibrul si viteza de reactie sunt reduse. Anestezia combinata epidurala si spinala ar trebui sa calmeze durerea timp de 4-8 ore.

Avantajele anesteziei epidurale

• Iti permite sa te odihnesti daca travaliul este prelungit.

• Reducerea disconfortului din timpul nasterii le ajuta pe unele femei sa aiba o experienta a nasterii pozitiva.

• In majoritatea timpului, o anestezie epidurala iti va permite sa ramai treaza si sa participi activ la procesul nasterii.

• Daca nasti prin cezariana, o anestezie epidurala iti va da sansa sa ramai treaza si calmantele sa isi faca efectul in perioada de recuperare.

• Daca alte solutii nu sunt eficiente, o anestezie epidurala s-ar putea sa fie ceea ce iti trebuie pentru a depasi starea de epuizare, iritabilitate si oboseala. Astfel, te poti relaxa, odihni, concentra si poti capata forta de a participa activ mai departe la nastere.

Dezavantajele anesteziei epidurale

• Anesteziile epidurale pot duce la scaderea brusca a tensiunii arteriale. Din acest motiv, tensiunea ta va fi verificata constant pentru a se asigura o cantitate de sange suficienta fatului.

• S-ar putea sa te doara rau capul din cauza scurgerii de fluid spinal. Mai putin de 1% din femei prezinta acest efect secundar. Daca simptomele persista, se efectueaza o injectie cu sangele tau in spatiul epidural pentru a stopa durerea.

• Dupa efectuarea anesteziei va trebui sa alternezi pozitiile, iar bataile inimii fatului vor fi monitorizate. Daca stai intr-o singura pozitie, travaliul este ingreunat si se poate chiar opri.

• Poti experimenta urmatoarele efecte secundare: frisoane, sunet in urechi, dureri de spate, durere la locul unde este inserat acul, greata sau dificultate in a urina.



• Anestezia epidurala poate ingreuna capacitatea ta de a impinge si, in acest caz, se pot impune alte proceduri cum ar fi pitocin (un medicament care grabeste contractiile), forceps sau cezariana.

• Timp de cateva ore dupa nastere partea de jos a corpului tau va fi amortita si va trebui sa mergi insotita de cineva.

• In cazuri rare, se poate produce o deteriorare permanenta a nervilor din zona in care a fost inserat cateterul.



Intrebari pentru medic

• Ce combinatie si ce dozaj de medicamente vor fi folosite?

• Cum afecteaza medicamentele fatul?

• Vei putea sa te ridici si sa mergi?

• Ce lichide si mancaruri vei putea consuma?

O anestezie epidurala nu este o optiune pentru calmarea durerii in timpul travaliului daca:

• folosesti medicamente pentru diluarea sangelui;

• ai un numar redus de trombocite;

• ai hemoragie sau esti in stare de soc;

• ai o infectie la spate;

• ai o infectie a sangelui;

• nu ai o dilatatie de cel putin 4 cm;

• spatiul epidural nu poate fi localizat de catre anestezist;

• travaliul avanseaza prea repede si anestezistul nu are suficient timp la dispozitie pentru a administra medicamentul.



Atentie!
Anestezia nu poate fi facuta la sfarsitul travaliului (colul uterin trebuie sa fie dilatat maxim 6-7 cm). Produsul nu ar avea timp sa isi faca efectul.

Sfat: Asigura-te ca un medic anestezist este prezent in permanenta in maternitatea unde urmeaza sa nasti. In ziua nasterii, asigura-te ca acesta este disponibil. Acesta ar putea fi prins intr-un caz urgent si astfel nu ti-ar putea administra anestezia in momentul in care doresti.


Taguri Anestezie epidurala

Articole recomandate

Citeste si despre