Aproape orice femeie a auzit despre viitoare mamici carora le-a venit ciclul peste sarcina, fara sa stie ca menstruatia dupa conceptie nu este decat un mit. In realitate, o graviduta poate sa sangereze intr-o maniera similara menstrei, din alte cauze adiacente.
Prin urmare, ciclul peste sarcina este un mit care confunda sangerarile vaginale cu lichidul menstrual, rezultatul unei conceptii esuate. O sarcina nu poate fi dusa la bun sfarsit daca apare ciclul menstrual propriu-zis, deoarece scurgerea lunara presupune lipsa produsului de conceptie sau chiar avortarea ovulului fecundat.
Mai mult decat atat, sangerarile vaginale se petrec deseori in primul trimestru de sarcina de sarcina, fara sa semnaleze o problema. Ele nu sunt ciclu menstrual, ci apar din pricina fluxului sanguin bogat de la nivelul
De ce este ciclul menstrual in sarcina un mit?
Intrucat ciclul menstrual debuteaza imediat dupa ovulatie, instalarea unei sarcini presupune blocarea activitatii hormonilor care declanseaza eruptia ovulului din folicul. Nu poti avea ciclu menstrual dupa ce ramai insarcinata, deoarece functiile biologice nu permit o noua ovulatie dupa conceptie.
Ciclul menstrual este o perioada in care organismul elibereaza hormoni care transmit semnale organelor reproducatoare, pentru a indeplini anumite functii. Cresterea nivelului de hormoni determina eliberarea ovulului din ovar. Daca acesta nu este fertilizat, concentratia hormonala scade brusc, instalandu-se menstruatia care elimina din aparatul reproducator ovulul si membrana ingrosata a uterului.
Daca ai avea, intr-adevar, o scurgere menstruala in sarcina, ar insemna sa elimini tesutul menit sa hraneasca bebelusul. Iata de ce, in termeni biologici, sangerarile vaginale dupa conceptie nu sunt, in realitate, o menstra!
Sangerarile vaginale in sarcina
Sangerarile vaginale in perioada de sarcina pot avea mai multe cauze, cele mai multe dintre ele fiind nedemne de ingrijorarea ta. Daca episoadele de acest tip continua si in trimestrul doi, este recomandat sa apelezi la un consult medical de urgenta.
Implantarea ovulului in peretele uterin
Atunci cand ovulul fecundat (embrionul) se implanteaza in peretele uterin, dupa 2-5 zile de la conceptie, poate sa apara o sangerare usoara, care nu dureaza mai mult de o zi sau doua.
Fluctuatiile hormonale
O alta cauza a sangerarilor vaginale in sarcina sunt fluctuatiile hormonale, acele schimbari firesti care se petrec odata cu pregatirea organismului mamei pentru gazduirea sarcinii. Scurgerile in cauza sunt foarte asemanatoare cu menstruatia, insa natura lor este cu totul alta.
Hemoragia subcorionica
Hemoragia subcorionica apare atunci cand mici cheaguri de sange se formeaza la capatul placentei. De regula, sangerarea se opreste de la sine si nu constituie o urgenta medicala. Totusi, medicul va dori sa monitorizeze absorbtia cheagurilor, pentru a exclude complicatii suplimentare.
Sangerarea deciduala
Acest tip de sangerare, foarte similara lichidului menstrual, se petrece atunci cand gravida pierde o parte din endometru la inceputul sarcinii, pe fondul unui dezechilibru hormonal.
Sarcina dupa anticonceptionale
O lunga perioada de contraceptie cu pilule anticonceptionale poate determina sangerari in primul trimestru de sarcina, producand confuzie si ingrijorare femeilor care traverseaza aceste episoade. O ecografie elucideaza cu rapiditate misterul.
Tu ai auzit de ciclu peste sarcina? Povesteste-ne in sectiunea de comentarii de mai jos.