Sarcina si schimbarile corpului (simptomele timpurii ale sarcinii)

/ / Modificat: 2016-03-09
Sarcina si schimbarile corpului (simptomele timpurii ale sarcinii)


Efectele hormonilor

Imediat dupa ce conceptia a avut loc, organismul dumneavoastra este "programat" sa treaca printr-o serie de modificari, care sunt menite sa-l pregateasca pentru creerea si sustinerea unei noi vieti.

Nivelul crescut al hormonilor de sarcina (estrogen si progesteron) asigura buna functionare a unui sistem de semnalizare foarte special, care controleaza adaptarea organismului dumneavoastra pentru a deveni un mediu ideal pentru dezvoltarea noului copilas.

In momentul cand observati absenta menstruatiei, au avut deja loc modificari esentiale, iar embrionul (denumire data copilului in aceasta etapa de dezvoltare) a atins deja o etapa esentiala in dezvoltarea sa.


Pentru dumneavoastra, schimbarile hormonale se manifesta prin simptomele timpurii ale sarcinii (disconfort la nivelul sanilor, oboseala, mictiuni frecvente, emotivitate crescuta).

Pe masura ce sarcina progreseaza, corpul dumneavoastra continua sa se schimbe in mod gradat, ca raspuns la cerintele tot mai mari din partea fatului in dezvoltare.

Veti putea sa va dati seama de unele din aceste schimbari, deoarece ele determina mici probleme care se intalnesc frecvent in timpul sarcinii. Pe masura ce lunile trec, au loc in mod gradat schimbari mai subtile.

Productia crescuta de sange

In primele luni de sarcina, volumul sanguin incepe sa creasca in mod gradat. Vasele dumneavoastra de sange vor ajunge sa vehiculeze cu 30%-50% mai mult sange decat in mod normal.

Aceasta schimbare radicala este necesara pentru a asigura un aport sanguin constant catre fat; prin sange, farul primeste oxigen si substante nutritive, care ii sunt necesare in procesul de crestere si dezvoltare. De asemenea, corpul dumneavoastra arc nevoie de o rezerva de sange, pentru a putea oricand raspunde necesitatilor crescute ale fatului.

Aceste modificari nu sunt sesizate de dumneavoastra, in schimb puteti sesiza zilnic simptome care apar ca rezultat al acestor modificari. Pulsul devine mai rapid, puteti avea rash-uri ocazionale ale pielii, incepeti sa transpirati mai abundent. Cresteti gradat in greutate, respirati mai des si veti incepe sa obositi tot mai repede, pe masura ce creste sarcina.


Sistemul imunitar

 

Una dintre modificarile care au loc devreme in timpul sarcinii este reducerea eficientei sistemului imunitar - sistemul de aparare al organismului impotriva infectiilor.

Aceasta schimbare temporara are menirea de a proteja noul organism in formare de eventualele reactii de rejectie ale acestui sistem de aparare. Sunteti aparata impotriva infectiilor comune, dar trebuie sa fiti extrem de atenta cu germenii mai deosebiti.

Acesta este motivul pentru care este atat de important sa acordati o atentie deosebita igienei alimentare si igienei corporale in aceasta perioada.

Mergeti imediat la medic daca aveti simptome de intoxicatie alimentara sau daca aveti semne de boala infectioasa.

Evitati contactul cu copiii bolnavi de rubeola. Daca faceti rubeola in primele trei luni de sarcina, aceasta boala poate determina defecte grave de dezvoltare ale fatului. Varicela si alte boli infectioase ale copilariei sunt de asemenea periculoase si necesita tratament, daca sunt contractate in timpul sarcinii.

Din cauza riscului crescut, atat pentru mama cat si pentru copil, femeile gravide sunt sfatuite sa nu calatoreasca in tari cu prevalenta crescuta a unor boli infectioase.

Chiar daca exista vaccinuri, ele pot fi contraindicate in sarcina. Uneori vaccinurile nu sunt eficiente, cum este cazul vaccinului antiholeric. Daca trebuie sa calatoriti in strainatate, cereti sfatul medicului asupra oportunitatii acestei calatorii si asupra masurilor de siguranta pe care trebuie sa le luati.


Cresterea in greutate

La inceputul sarcinii cresterea in greutate se tace incet si gradat. Veti vedea ca multe dintre lucrurile dumneavoastra de imbracat se mai potrivesc o perioada.

Desi inainte de luna a sasea de sarcina fatul este inca foarte mic, cresterea dumneavoastra in greutate este mai accelerata si se datoreaza modificarilor specifice de sarcina prin care trece organismul.
La sfarsitul sarcinii veti avea cu 11-13 kg mai mult decat inainte de sarcina.

Elementele care determina aceasta crestere in greutate sunt:
- greutatea copilului:3200g-3400g
- placenta: 560g-650g
- lichidul amniotic: 900g-1000g
- uterul: 900g-1000g
- sanii: 680g-1000g
- volum sanguin suplimentar : 1700g
- rezerve de proteine si grasimi: 1800g--100g
- volum crescut de fluide: 1700g
Crestere totala in greutate: 13kg

La doua saptamani dupa nastere, puteti pierde pana la 9 kg din aceasta greutate (incluzand greutatea copilului). Puteti reveni la greutatea dinainte de nastere in trei, patru luni, daca aveti o alimentatie echilibrata si nu consumati prea multe dulciuri.

Daca alaptati, puteti pierde surplusul de greutate mai repede. Aceasta se explica prin faptul ca rezervele de grasime facute in timpul sarcinii sunt acum consumate in procesul de producere a laptelui.


Depozitarea de rezerve

Inca din primele luni de sarcina, organismul dumneavoastra incepe sa acumuleze si sa depoziteze proteine, grasimi si saruri minerale.

Acest proces este menit sa asigure rezerve de substante care sunt esentiale in dezvoltarea fatului.

Proteinele si sarurile minerale sunt necesare pentru dezvoltarea tesuturilor fetale si pentru asigurarea unei baze sanguine de buna calitate.

Rezerva de grasimi este necesara pentru energie si pentru a pregati sanii dumneavoastra in scopul alaptarii.

De aceea, este foarte important sa aveti o dieta echilibrata, care sa asigure necesarul de elemente nutritive pentru dumneavoastra si pentru fatul in dezvoltare. Organismul face depozite de carbohidrate in mai mica masura; de aceea, trebuie sa aveti grija ca aceste alimente bogate in calorii (painea, cereale), sa nu lipseasca din dieta zilnica.

Cresterea in greutate, schimbarile la nivelul pielii, ligamentele si articulatiile


Cresterea in greutate

La inceputul sarcinii cresterea in greutate se face incet si gradat. Veti vedea ca multe dintre lucrurile dumneavoastra de imbracat se mai potrivesc o perioada. Desi inainte de luna a sasea de sarcina fatul este inca foarte mic, cresterea dumneavoastra in greutate este mai accelerata si se datoreaza modificarilor specifice   de sarcina prin care trece organismul.

La sfarsitul sarcinii veti avea cu 11-13 kg mai mult decat inainte de sarcina.

Elementele care determina aceasta crestere in greutate sunt:
- greutatea copilului:3200g-3400g
- placenta: 560g-650g
- lichidul amniotic: 900g-1000g
- uterul: 900g-1000g
- sanii: 680g-1000g
- volum sanguin suplimentar : 1700g
- rezerve de proteine si grasimi: 1800g-100g
- volum crescut de fluide: 1700g
Crestere totala in greutate: 13kg

La doua saptamani dupa nastere, puteti pierde pana la 9 kg din aceasta greutate (incluzand greutatea copilului). Puteti reveni la greutatea dinainte de nastere in trei, patru luni, daca aveti o alimentatie echilibrata si nu consumati prea multe dulciuri.

Daca alaptati, puteti pierde surplusul de greutate mai repede. Aceasta se explica prin faptul ca rezervele de grasime facute in timpul sarcinii sunt acum consumate in procesul de producere a laptelui.


Schimbarile la nivelul pielii

Cele mai multe femei gravide trec printr-o perioada de schimbari la nivelul pielii.

Multe femei remarca o imbunatatire a aspectului tenului, care capata o anume stralucire.
Alte femei  observa aparitia  unor pete maronii pe fata.

Aceste modificari temporare ale pielii, cunoscute sub denumirea de "chloasma gravidica", sunt datorate efectului hormonilor de sarcina. Pistruii si negii au tendinta de a se inchide la culoare.

Expunerea prelungita la soare duce la o bronzare rapida, cu o tenta mai inchisa a pielii decat de obicei.

Vergeturile apar pe pielea abdominala si la nivelul sanilor, pe la sfarsitul lunii a cincea. Ele sunt produse prin distensia rapida a pielii, dar se pare ca au si o componenta genetica.
Dupa nastere vergeturile palesc.

Majoritatea medicilor afirma ca vergeturile nu pot fi prevenite. Exista insa unele creme care pot ajuta. Masajul cu o astfel de crema are un efect benefic asupra elasticitatii si supletei pielii.


Articulatiile si ligamentele

In a doua jumatate a sarcinii, corpul dumneavoastra continua sa sufere transformari si adaptari la dimensiunile tot mai mari ale fatului si in vederea pregatirii pentru nastere.


Hormonul numit relaxin destinde musculatura si ligamentele.


Pe masura ce uterul creste in dimensiune si se extinde catre abdomenul superior, muschii abdominali se vor intinde corepunzator. Peretele abdominal este alcatuit din straturi multiple de muschi care se intercaleaza intre ei, incluzand doua benzi musculare centrale, care se extind vertical din zona pelviana pana la cutia toracica.

Pe masura ce sarcina avanseaza, muschii drepti abdominali vor fi trasi lateral pentru a creste spatiul pus la dispozitia fatului in dezvoltare; ei se vor uni din nou dupa nastere.

Toate aceste schimbari, alaturi de cresterea in greutate, vor determina modificari ale activitatii dumneavoastra de zi cu zi si va vor schimba stilul de viata. Articulatiile nu mai sunt la fel de stabile ca inainte, unele grupe musculare si-au pierdut din tonus si forta, centrul de greutate vi s-a schimbat, musculatura spatelui este sub tensiune.

Deoarece aveti ceva mai putin control asupra miscarilor dumneavoastra, trebuie sa evitati miscarile bruste si activitatile fizice prea solicitante.

In ultimele luni de sarcina, marimea si greutatea uterului determina o presiune suplimentara asupra muschilor spatelui. Curburile coloanei vertebrale se accentueaza. Apar durerile de spate. Dar nu toate durerile de spate se datoreaza acestei cauze. Ele pot fi caiizate si de o infectie renala de exemplu, asa ca cereti sfatul medicului in caz de aparitie a durerilor de spate.

Odihna este foarte importanta pentru reducerea durerilor. Dar tineti minte ca nu este bine sa va odihniti culcata pe spate, mai ales in ultimele luni de sarcina, deoarece in aceasta pozitie uterul, prin greutatea sa, poate determina presiune importanta asupra unor nervi si vase de sange, si astfel poate afecta circulatia sanguina spre fat.

Taguri Schimbari sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre