Stadiile de maturare a placentei

/ / Modificat: 2014-02-20
Stadiile de maturare a placentei

Stadiile de maturare ale placentei sunt indicatori determinati prin examenele cu ultrasunete si arata schimbarile vizibile de la nivelul placentei in timpul sarcinii. Afla mai multe despre aceste stadii si felul in care influenteaza dezvoltarea fatului!

Placenta este un organism temporar, care se dezvolta in timpul celor noua luni de sarcina. Pentru cresterea si dezvoltarea fatului, placenta este esentiala: inlocuieste plamanii, rinichii, tractul gastrointestinal, ofera oxigen si nutrienti si il protejeaza de substantele periculoase. In plus, placenta secreta hormoni care ajuta la mentinerea sarcinii.  

Ce se intampla in timpul stadiilor de maturare

In timpul sarcinii, placenta se ingroasa treptat, iar vasele de sange se dilata la maxim, pana cand isi stopeaza dezvoltarea si incep sa imbatraneasca. In timp, placenta incepe sa acumuleze depozite de calciu, iar structura ei devine mai densa, fenomene care pot fi urmarite in timpul examenelor cu ultrasunete.

Astfel, cu cat placenta se afla intr-un stadiu mai avansat, cu atat isi pierde functionalitatea: daca in stadiul zero are resursele necesare dezvoltarii fatului, in stadiul trei rezervele sunt limitate, ceea ce inseamna ca sarcina se apropie de final. Exista insa si situatii in care placenta imbatraneste prematur, fenomen care priveaza fatul de nutrienti importanti pentru cresterea si dezvoltarea lui normala.

Astfel, o placenta imbatranita nu ofera suficient oxigen si nutrienti, ceea ce duce la retard, subnutritie, bebelus cu greutate anormala la nastere si in cazuri grave la sufocarea fatului.  

Cum se determina stadiile de maturare a placentei?

Stadiile de maturare a placentei pot fi determinate in timpul controalelor cu ultrasunete. La aceste examene sunt analizate mai multe aspecte ale placentei: depozitele de calciu, densitatea placentei etc.

Cate stadii de maturare a placentei exista?

Exista patru stadii de maturare a placentei, care sunt distribuite nromal pe parcursul celor noua luni de sarcina.

Stadiul zero

Acest stadiu de maturare a placentei tine pana in saptamana a 30-a de sarcina, insa dezvoltarea placentei poate fi influentata de o serie de factori din mediul inconjurator. In astfel de situatii, placenta este fortata sa protejeze mai mult fatul, ceea ce duce si la o evolutie mai rapida.

Pentru a nu se dezvolta rapid, mama trebuie sa creeze conditii bune pentru fatul ei. Astfel, este bine sa se fereasca de gripe, raceli, infectii si substante periculoase. In plus, trebuie sa se alimenteze corect.  

Stadiul unu

Dupa primele 30 de saptamani de sarcina, placenta isi opreste dezvoltarea si incepe sa isi ingroase tesuturile. Daca contolul cu ultrasunete efectuat in saptamana 32 de sarcina arata ca placenta se afla in stadiul 1 sau chiar 2, medicul va prescrie mamei vitamine, odihna si o alimentatie echilibrata.

Stadiul doi

Acest stadiu apare de obicei in ultimele saptamani de sarcina, cand placenta este in continuare capabila sa ofere fatului oxigenul si nutrientii necesari. Pe masura ce sarcina inainteaza si placenta se dezvolta, insa mama trebuie sa fie atenta ca procesul de imbatranire sa nu fie prea rapid.

In aceste conditii, examenele periodice sunt foarte importante, pentru a determina stadiul de dezvoltare si masurile care trebuie luate pentru a preveni problemele.  

Stadiul trei

Acest stadiu de maturitate a placentei apare inainte de nastere si anunta ca sarcina se afla la final. Daca placenta functioneaza corect, fatul nu va avea de suferit in acest stadiu. De altfel, mamele nu trebuie sa se sperie de acest stadiu al placentei care este normal in ultimele saptamani de sarcina. Insa, si in aceasta perioada controalele sunt importante pentru a preveni hipoxia, adica aportul insuficient de oxigen la nivelul intregului organism al fatului.

In astfel de situatii nasterea poate avea loc de urgenta, prin cezariana. Astfel, controalele regulate la medic sunt esentiale pentru determinarea stadiilor placentei, dar si pentru starea generala a sarcinii si a dezvoltarii fatului.

Taguri Placenta Placenta sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre