Am simptome de sarcina, dar testele de sarcina sunt negative

/ / Modificat: 2017-07-20
Am simptome de sarcina, dar testele de sarcina sunt negative

Este putin probabil sa fiti insarcinata daca tinem cont de cele cinci teste de sarcina care au fost negative. Pentru a afla daca testele au fost efectuate corect din punct de vedere al distantei între efectuarea testului si contactul sexual considerat fecundant, trebuie sa stiti ca acestea se pozitiveaza la cel putin 14 zile dupa contactul sexual.

Simptomele unei sarcini incipiente sunt intr-adevar: lipsa sangerarii menstruale, oboseala, somnolenta, tensiune în sani, modificari de apetit, greturi, varsaturi - dar acestea nu sunt specifice pentru diagnosticul de sarcina si apar uneori mai tarziu, dupa 3-4 saptamani de la fecundatie si pot apare si in absenta unei sarcini pe de o parte iar pe de alta parte acestea sunt variabile de la o femeie la alta, asadar, uneori pot trece neobservate.

Exista si cazuri, rare, in care mai poate persista o sangerare menstruala in prima luna de sarcina. De asemeni, o ecografie (ecografia cu sonda endovaginala evidetiaza o sarcina daca aceasta are cel putin o evolutie de 4-5 saptamani).

Un consult ginecologic poate sa certifice prezenta sau nu a modificarilor uterine care sa confirme sau sa infirme prezenta unei sarcini constituite. Variatii ale ciclului menstrual care nu depasesc cinci zile în plus sau în minus, sunt considerate relativ fiziologice, aceste variatii pot apare la diferite modificari care se produc în viata dumneavoastra: schimbari de mediu (temperatura, zona geografica), modificari ale alimentatiei (cantitative sau calitative), modificari bruste ale greutatii corporale, stres, emotii puternice, oboseala fizica sau psihica, diferite boli, tratamente efectuate etc.

Intarzieri ale menstruatiei mai mari pot fi si expresia clinica a unor dereglari hormonale sau a unor afectiuni ale organelor genitale (infectii ale organelor genitale, chiste ovariene, endometrioza, fibrom uterin etc.), de aceea trebuie investigate cauzele acestor dereglari.

Numai in urma unui consult ginecologic (care sa cuprinda o serie de investigatii suplimentare, printre care si examenul citobacteriologic al secretiei vaginale, o ecografie si o dozare a hormonilor sexuali) se poate stabili cu certitudine cauza acestor dereglari menstruale si se poate institui un tratament corect si eficient.

In unele cazuri instituirea unui tratament cu anticonceptionale poate avea ca rezultat regularizarea menstruatiilor, dar acest tip de tratament trebuie initiat numai la indicatia medicului. 

***

Raspuns oferit de dr. Ciprian Pop-Began/ obstetrica ginecologie - Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Taguri Test de sarcina Simptome sarcina Semne sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre