Balonarea este o problema frecventa de care are parte toata lumea, nu doar femeile insarcinate, insa in timpul sarcinii aceasta pare sa se intensifice. Motivul pentru care se intampla asta este in primul rand cantitatea de progesteron din organism, specifica sarcinii.
Acest hormon relaxeaza tesutul muscular si tractul intestinal, lucru care duce la o digestie mai lenta. Balonarea se poate manifesta in acest caz prin eliminarea aerului pe cale orala prin ragaieli sau prin flatulenta.
Senzatia de balonare este mai puternica imediat dupa ce ai mancat, mai ales daca ai obiceiul sa mananci mult.
In perioada tarzie a sarcinii, uterul tau marit va pune presiune asupra cavitatii abdominale, incetinind digestia. Constipatia si crampele sunt si ele la fel de comune in timpul sarcinii, din aceleasi motive.
De unde vin gazele?
Gazele apar in tractul digestiv fie prin inghitirea aerului, fie din cauza bacteriilor din colon necesare digestiei. Acestea ies la suprafata prin flatulenta.
Gazele care genereaza flatulenta sunt produse atunci cand bacteriile din intestinul gros lucreaza pentru a digera mancarea pe care nu au reusit sa o digere enzimele din stomac si din intestinul subtire. Proteinele si grasimile produc gaze si pot contribui la senzatia de balonare.
Anumite persoane se baloneaza de la alimente aparent inofensive. Cei intoleranti la lactoza, de exemplu, se pot balona atunci cand consuma produse lactate sau inghetata, pentru ca le lipsesc enzimele specifice care sa digere zaharul prezent in acestea.
De asemenea, echilibrul bacteriilor din colon oscileaza, asa ca este posibil ca uneori sa te balonezi de la alimente care in general nu iti fac rau.
Poti preveni balonarea prin schimbarea alimentatiei?
Aceasta este, de fapt, cea mai eficienta metoda de a preveni sau de a reduce senzatia de balonare, insa daca ai elimina din alimentatie toate alimentele care pot produce gaze, ti-ar fi destul de greu sa ai o dieta echilibrata.
De aceea, este indicat sa elimini principalele alimente vinovate de producerea gazelor si sa le introduci ulterior inapoi in alimentatie, treptat, unul cate unul.
Iti poti face un jurnal alimentar, pentru a nota toate preparatele pe care le consumi, respectiv efectele acestora asupra organismului tau.
Leguminoasele, cerealele integrale si legumele precum sunt varza, conopida, sparanghelul sau broccoli iti pot cauza balonare, prin continutul de rafinoza de zahar pe care il au in compozitie.
Unele persoane intampina aceleasi probleme atunci cand consuma fructoza, un zahar prezent in numeroase alimente precum sunt bauturile de fructe si cele racoritoare sau mancarurile procesate.
Cartofii sau porumbul trebuie si ele evitate, deoarece amidonul pe care il contin poate contribui si el la senzatia de balonare.
Grasimile si preparatele prajite sunt oricum pe lista alimentelor care trebuie evitate in timpul sarcinii, din cauza efectelor nocive pe care le pot avea asupra organismului.
Ce poti face pentru a te simti mai bine?
Mananca mai putin si mai des, astfel nu vei suprasolicita sistemul digestiv. Mesteca bine tot ce mananci si evita sa vorbesti sau sa teocupi si de alte activitati in timpul mesei.
Incearca sa nu bei apa in timpul mesei, pentru ca aceasta va dilua sucurile gastrice si va incetini astfel digestia. Pentru a evita inghitirea aerului, bea doar din pahar si niciodata din sticla sau cu paiul. Evita bauturile carbogazoase si alimentele indulcite artificial.
Poarta haine mai largi, care nu iti strang in niciun fel talia si evita guma de mestecat, care iti poate provoca, de asemenea, gaze.
Fa miscare, in limitele in care iti este la indemana si nu iti provoaca dureri; mersul pe jos devine cel mai potrivit sport de la un anumit punct al sarcinii. Trateaza-ti constipatia, in cazul in care iti face probleme constant.
Daca nu te-ai lasat inca de fumat, acum este momentul; pe langa numeroasele implicatii pe care fumatul le poate avea asupra sanatatii plamanilor si circulatiei sangvine, fumatul provoaca aciditate in stomac si este foarte nociv si pentru fat.
Balonarea nu este in general un motiv de ingrijorare, insa ar trebui sa ceri parerea unui medic in cazul in care aceasta este insotita de dureri si crampe stomacale, de diaree, constipatie sau de o senzatie de greata mai acuta decat de obicei.
Tu te-ai confruntat cu balonarea in sarcina? Ce masuri ai luat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!