Greata si varsaturile in timpul sarcinii sunt de multe ori etichetate gresit drept "greturi matinale". Ultimele cercetari au demonstrat ca 80 la suta dintre femeile insarcinate sufera de greturi toata ziua, comparativ cu doar 1.8%, care acuza stari de rau doar dimineata. Pe de alta parte, aproximativ jumatate dintre gravide raporteaza varsaturi in prima parte a zilei, inainte de ora pranzului.
Cea mai populara ipoteza evolutiva legata de nutritie sustine ca greata si varsaturile protejeaza femeile insarcinate si copiii lor nenascuti de substantele potential nocive din alimente. Efectele negative ale greturilor din sarcina pot include stresul, anxietatea si depresia, incapacitatea de a lucra, malnutritia, deshidratarea, risc mai mare de constipatie, scaderea calitatii vietii, iritabilitatea, tulburarile de somn si starea de spirit alterata.
Ce ar trebui sa mananci in timpul sarcinii
Sa tii o dieta echilibrata atunci cand suferi de greata si varsaturi se poate dovedi o provocare. S-ar putea sa simti nevoia sa bei limonada cu gheata si sa mananci doar portocale, cartofi prajiti sau pizza. Nu trebuie sa iti faci probleme, aceasta stare este trecatoare. In plus, este mai bine sa mananci orice, decat nimic. Odata cu intrarea in al doilea trimestru de sarcina, starea ta se va imbunatati si vei putea manca mult mai multe alimente sanatoase.
Retine insa: nu toate alimente sunt permise in timpul sarcinii. Totodata, trebuie sa eviti acele mancaruri care iti intensifica refluxul gastro-intestinal, greata si varsaturile. Din aceasta categorie fac parte bauturile acidulate, mancarurile picante si alimentele foarte grase. Incearca sa mananci putin si des si evita consumul de alimente noaptea tarziu. Elimina totodata alcoolul si abtine-te de la guma de mestecat.
Chiar daca nu te impaci decat cu chipsurile si limonada, atunci cand suferi de greturi, incearca sa identifici si alte alimente pe care le poti manca sau bea - sau suplimente nutritionale pe care le poti lua - si care sa te ajute sa-ti usurezi simptomele. Specialistii in nutritie au identificat mai multe strategii de gestionare a greturilor si varsaturilor asociate cu primul trimestru de sarcina, insa eficacitatea lor difera de la o femeie la alta. Nu-ti ramane decat sa incerci mai multe variante de regim, si sa te opresti la cel care te face sa te simti cel mai bine.
Iata cele mai comune strategii folosite de femei din intreaga lume:
• Identifica acele alimente care iti agraveaza simptomele si evita-le;
• Nu sta nemancata prea mult timp, un stomac gol nu-ti garanteaza disparitia greturilor;
• Consuma alimente care au darul de a diminua aciditatea gastrica, cum ar fi biscuitii uscati sau digestivi. Tine un bol cu astfel de gustari la indemana, pe noptiera de langa pat, de exemplu. Sunt foarte indicati dimineata, cand iti este greu sa te ridici din pat, din cauza starii de rau care te incearca;
• Evita mesele consistente. Consuma cantitati mici de mancare, la interval scurt de timp;
• Mananca atunci cand te simti mai putin grea. Uneori, cand starea de greata tine toata ziua, va fi nevoie sa te fortezi sa mananci. Simplu fapt de a manca te poate face sa te simti mai bine;
• Evita alimentele picante si grase, care iti pot irita stomacul sau pot ingreuna digestia;
• Totodata, evita alimentele cu miros puternic, cum ar fi pestele. Simtul mirosului poate deveni foarte intens in timpul sarcinii si risti sa ti se faca mai rau din cauza izului de mancare;
• Bauturile sau alimentele reci sau congelate sunt adesea mai bine tolerate;
• Nu consuma lichidele in timpul mesei, pentru a evita incarcarea stomacului;
• Incearca sa bei cantitati mici de lichid, la intervale mici de timp. Acest lucru te ajuta sa previi deshidratarea, mai ales daca ai varsat in timpul zilei. Regula de aur este 2 litri de apa pe zi;
• Ceaiurile din plante precum ghimbirul sau musetelul sunt benefice in sarcina si sustin o digestie optima.
Cercetarile pe scara larga in privinta suplimentelor nutritive au sugerat ca o parte din acestea pot ameliora simptomele neplacute asociate primului trimestru de sarcina. Desi nu exista nicio dovada ca ele ar prezenta vreun risc asupra fatului sau mamei, specialistii recomanda consumul cu prudenta. Intrerupe imediat administrarea de suplimente alimentare naturale, in cazul in care simptomele nu se amelioreaza sau se amplifica:
• Ghimbirul sub forma de sirop sau capsule de pana la 250 mg, administrat de patru ori pe zi poate ajuta sa scapi de greata. Evita consumul de ghimbir in stare naturala, deoarece iti poate da usturimi suparatoare la stomac;
• Vitamina B6 (piridoxina) ar putea sa te ajute si ea sa lupti cu greata. O doza de 10-25 mg la fiecare opt ore sau 25-50 mg pe cale orala de pana la patru ori pe zi este considerata sigura;
• Nu lua suplimente de fier sau multivitamine in primul trimestru de sarcina, deoarece acestea pot amplifica starile de greata.
In cazul in care te confrunti cu stari de greata si varsaturi severe, s-ar putea sa ai nevoie de preparate farmaceutice ca sa te simti mai bine. Consulta-ti medicul obstretician, pentru a stabili cea mai buna abordare terapeutica. Printre cele mai sigure si recomandate medicamente anti-greata recomanate de catre medici se numara si emetrolul. Unii specialisti mai prescriu Zantac (ranitidina injectabila) sau Pepcid. Atata timp cat nu esti alergica la substanta activa, poti sa le iei cu incredere.