Sarcina este perioada in care o femeie experimenteaza un amalgam de emotii si transformari.
Desi se bucura enorm de perioada unica a sarcinii, gandul le sta si la durerile insuportabile pe care contractiile uterine din travaliu le vor provoca.
Trebuie sa stii ca aceste contractii nu apar doar la momentul nasterii, ci le poti experimenta pe toata perioada sarcinii, cu variatiuni de intensitate.
Ce sunt contractiile din sarcina?
Perioada gestationala se extinde pe un interval de 37 pana la 42 de saptamani. Daca manifesti contractii inainte de saptamana 37 se numeste nastere prematura, iar daca contractiile apar dupa trecerea celor 42 de saptamani inseamna ca ai o nastere intarziata.
Contractiile uterine din travaliu sunt dureri pe care orice gravida le experimenteaza. Insa ele se manifesta diferit de la o femeie la alta.
Tipuri de contractii uterine in sarcina
Exista 2 tipuri de contractii:
-
contractiile din travaliu.
Contractiile Braxton Hicks
Aceste contractii sunt sporadice si le poti experimenta in toata perioada sarcinii sau deloc.
-
ele incep cam in a 6-a saptamana de sarcina, dar e posibil sa nu le simti atat de devreme;
-
ele sunt resimtite de majoritatea femeilor cam de la mijlocul sarcinii;
-
contractiile se intensifica spre sfarsitul sarcinii;
-
spre deosebire de contractiile din travaliu, acestea nu sunt atat de dureroase;
-
unele gravide nu simt nicio durere in timpul lor;
-
unele femei nu simt deloc acest tip de contractii.
In apropiere de nastere, aceste contractii sunt confundate si cu contractiile false de nastere. Iata cum se pot manifesta:
-
s-ar putea sa simti o incordare a muschilor uterului la intervale neregulate sau o senzatie de stoarcere in partea inferioara a abdomenului si vintre;
-
uneori abia simti aceste contractii asemuindu-le doar cu o usoara incordare;
-
au tendinta de aparea dintr-odata, dar si de a disparea spontan;
-
au tendinta de a aparea dupa-amiaza sau seara;
-
inceteaza atunci cand iti schimbi pozitia sau cand mergi.
Contractiile din travaliu
Contractiile din travaliu anunta nasterea copilului. Travaliul nu survine la toate femeile in aceeasi perioada. Totusi, atunci cand se apropie este posibil sa simti cum bebelusul coaboara in zona inferioara a uterului (in pelvis), deoarece se pregateste de iesire. Acest lucru se poate intampla cu cateva saptamani sau chiar ore inainte de nastere. Ruperea apei este alt semn clar ca travaliul a inceput, iar dupa putin timp apar si contractiile.
Iata care sunt caracteristile lor:
-
apar la intervale regulate;
-
de obicei se muta din spate spre abdomen;
-
dureaza intre 30-70 de secunde;
-
devin din ce in ce mai dureroase pe masura ce se apropie momentul nasterii.
Sfatul medicului ginecolog Ciprian Pop-Began
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu
Contractiile uterine in timpul sarcinii, clinic, sunt de doua feluri: dureroase si nedureroase.
Contractiile nedureroase
Pentru a le putea simti, in cazul in care contractiile sunt nedureroase, aseaza palma unei maini pe burtica, fara sa o misti. Daca simtiti modificarea consistentei si eventual formei abdomenului, in sensul ca acesta se intareste, putand chiar sa isi mareasca diametrul antero-posterior, acest lucru poate reprezenta o contractie.
Contractiile dureroase
In ceea ce priveste contractiile dureroase, iti veti da seama de prezenta lor datorita:
-
intensitatii lor;
-
a sistematizarii ritmului de aparitie;
-
a intensitatii crescande a acestora.
Este posibil ca la 35 de saptamani sa apara contractii uterine fara vreo semnificatie patologica, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca aceste contractii sunt destul de eficiente pentru a produce deja nasterea fatului (care la aceasta varsta de sarcina inseamna totusi o nastere prematura).
Este bine, de asemenea, sa semnalezi medicului obstetrician orice simptom aparut pe perioada sarcinii si sa comunici cu acesta pentru a inlatura orice grija si orice nelamurire legata de evolutia ulterioara a sarcinii si a nasterii.
Lipsa increderii duce si/sau poate fi produsa de o comunicare deficitara, lucru care poate avea ca efect aparitia unor situatii stresante in evolutia ulterioara.
Este foarte importanta o buna colaborare intre tine si medicul curant, atat in ceea ce priveste evolutia sarcinii, cat si in ceea ce priveste procesul nasterii.