Hormonul hCG si testele de sarcina

/ / Modificat: 2017-06-16
Hormonul  hCG si testele de sarcina

Hormonul sarcinii, denumit si gonadotropina corionica umana, e frecvent intalnit sub denumirea de hCG. Acest hormon este secretat doar in perioada de sarcina si el este responsabil de pozitivarea testului de sarcina. Acest hormon este compus din celule care formeaza placenta. Nivelurile de hormon hCG pot fi detectate cu ajutorul testului de sange la 11 zile dupa conceptie si cu ajutorul testului de urina la 12 - 14 zile dupa conceptie.

In general, nivelul de hormon hCG se dubleaza la fiecare 72 de ore. Nivelul va atinge un varf in a 8-a pana in a 11-a saptamana de sarcina, apoi acesta va cobori pe masura ce sarcina se va dezvolta. In aproape 85% dintre sarcinile care decurg normal, nivelul de hormon hCG se dubleaza la fiecare 48 - 72 de ore.

O sarcina poate avea un nivel scazut de hormon hCG in urma careia sa se dezvolte un copil foarte sanatos. Rezultatul ecografiei la 5 - 6 saptamani de sarcina este mult mai relevant decat nivelul de hormon hCG. Un nivel de hormon hCG mai mic de 5 mIU/ml inseamna absenta sarcinii, iar unul peste 25 mIU/ml reprezinta pozitivarea unei sarcini. Nivelul de hormon hCG este masurat in mili unitati internationale pe mililitru (mIU/ml).

La o ecografie transvaginala se va putea evidentia cel putin sacul gestational odata ce nivelul hormonului hCG va ajunge intre 1.000 - 2.000 mIU/ml. Pentru ca nivelul de hormon poate fi diferit sau data de conceptie gresita, nu trebuie pus niciun diagnostic ecografic pana cand nivelul hormonului nu atinge cel putin 2.000 mIU.

O singura apreciere a nivelului de hormon hCG nu este indeajuns pentru a oferi un diagnostic in majoritatea cazurilor. Atunci cand exista o intrebare vizavi de sanatatea mamei si a sarcinii, testele hCG realizate la cateva zile distanta vor oferi informatii mult mai relevante.

Exista doua tipuri de teste hCG. Testul hCG calitativ, care detecteaza prezenta hormonului in sange si testul hCG cantitativ (numit si beta hCG) care masoara cantitatea de hormon din sange.

Nivelurile de hormon hCG din timpul sarcinii:

• saptamana 3 de sarcina: 5 - 50 mIU/ml

    • saptamana 4 de sarcina: 5 - 426 mIU/ml

      • saptamana 5 de sarcina:18 - 7.340 mIU/ml

        • saptamana 6 de sarcina: 1.080 - 56.500 mIU/ml

          • saptamana 7 de sarcina pana la saptamana 8 de sarcina: 7.650 - 229.000 mIU/ml

            • saptamana 9 de sarcina pana la saptamana 12 de sarcina: 25.700 - 288.000 mIU/ml

              • saptamana 13 de sarcina pana la saptamana 16 de sarcina: 13.300 - 254.000 mIU/ml

                • saptamana 17 de sarcina pana la saptamana 24 de sarcina: 4.060 - 165.400 mIU/ml

                  • saptamana 18 de sarcina pana la saptamana 40 de sarcina: 3.640 - 117.000 mIU/ml

                  • femeile neinsarcinate: mai putin de 5 mIU/ml

                  • femeile la menopauza: mai putin de 9.5 mIU/ml

                  Aceste valori sunt doar pentru a va ghida si a intelege cresterea nivelului de hormon hCG, insa la fiecare femeie acesta are loc in mod diferit.

                  Nivelul ridicat de hormon hCG poate insemna mai multe lucruri si trebuie reevaluat la 48 - 72 de ore. Un nivel ridicat de hormon hCG poate indica:

                  • un calcul gresit al saptamanilor de sarcina
                  • o sarcina molara
                  • o sarcina multipla

                  Citeste mai multe despre sarcina molara:

                  Interventia chirurgicala in caz de sarcina molara

                  Un nivel scazut de hormon hCG poate indica:

                  • un calcul gresit al saptamanilor de sarcina
                  • o posibila pierdere de sarcina sau o sarcina cu ou clar (sarcina fara embrion)
                  • o sarcina ectopica

                  Citeste mai multe despre sarcina ectopica:

                  Sarcina ectopica
                  Sarcina ectopica, simptome si diagnostic
                  Tratamente pentru sarcina ectopica

                  Multe dintre voi s-au intrebat daca ar trebui verificat in mod regulat nivelul de hormon hCG. Raspunsul vine foarte usor: nu, nu este necesar decat daca ai o problema vizibila, iar in acest caz ar trebui sa consulti medicul ginecolog. Acesta iti va reevalua nivelul de hormon hCG doar daca ai avut simptome precum sangerari, crampe foarte dureroase sau ai in istoricul medical o pierdere de sarcina.

                  Fiziologic, nu exista niciun factor care ar putea influenta in mod normal nivelul de hormon hCG, singurele care pot face acest lucru sunt medicamentele care chiar il contin. Aceste medicamente sunt folosite frecvent pentru tratamentele de infertilitate. Insa nu te ingrijora, medicul tau iti va explica, in cazul in care ai avut parte de un astfel de tratament, daca aceste medicamente influenteaza sau nu testul hCG. Celelalte medicamente precum antibioticele, antiinflamatoarele, contraceptivele sau pastilele hormonale nu vor influenta testul hCG.

                  Ia parte la discutiile din comunitate, unde poti afla mai multe despre experientele fiecarei burtici fata in fata cu testele din sarcina, dar si care a fost povestea lor: cum au ramas insarcinate? Te asteptam sa ni te alaturi!

                  Testul beta hCG

                  Testul cantitativ hCG, intalnit si sub denumirea de beta hCG masoara cantitatea de hormon hCG prezent in sange. Acest marker poate ajuta la diagnosticarea unei sarcini ectopice sau a unei sarcini cu probleme.

                  Hormonul hCG intact este o molecula compusa din 2 subunitati, alfa si beta, unite printr-o legatura necovalenta. Aceste subunitati pot fi prezente si in forma libera, nelegata.

                  Subunitatea alfa are o structura identica cu subunitatea omoloaga a hormonilor glicoproteici hipofizari, LH, FSH si TSH. Subunitatea beta este specifica fiecaruia din acesti hormoni, conferindu-le activitati biologice particulare.

                  Exista totusi o similitudine intre subunitatile beta ale hCG si LH, explicand astfel activitatile biologice esential identice ale celor 2 hormoni.

                  Principiul care sta la baza unui test de sarcina pe baza de sange este practic acelasi ca si la testul de urina, anume depistarea hormonului gonadotrofinei chorionice (beta hCG). Principalul avantaj al acestui test este faptul ca este sigur 100%. Mai mult, se poate face si dozarea cantitativa a acestui hormon putandu-se stabili momentul precis al fecundarii. 

                  Testul Beta-HCG da rezultate in 8 - 11 zile de la fecundarea ovulului.

                  Rezultatul testului beta hCG va fi reprezentat de un numar, care indica concentratia hormonului hCG in sange. Fatul este de obicei vizibil la o ecografie transvaginala atunci cand rezultatul testului iti indica o valoare mai mare de 1.500 de unitati. Atunci cand concentratia este mai mare de 4.000, fatul este vizibil si la ecografia abdominala. Concentratia de hormon beta hCG se dubleaza aproximativ la doua zile.

                  Testul beta hCG il mai intalnim si sub denumirile de: hcg serum, testul cantitativ beta hCG.

                  Testul de sarcina beta hCG se poate face in clinicile sau laboratoarele de specialitate.

                  Taguri Beta hcg Test sarcina

                  Articole recomandate

                  Citeste si despre