Amenoreea (lipsa menstruatiei) este primul semn al prezentei unei sarcini dar nu si singurul; de obicei apar si alte simptoame de tip greturi, varsaturi, modificari ale gustului si apetitului, pirozisul, constipatia; balonare, iritabilitate, somnolenta sau din contra - insomnie, urinari dese, cresterea in volum si senzatia de tensiune mamara.
Nu este neaparat nevoie sa fie prezente toate aceste simptome si in cazul dumneavoastra, de asemenea nu e neaparat necesar ca toate aceste simptome sa apara de la inceputul sarcinii. Sunt unele gravide care nu prezinta nici un simptom din cele enumerate, la fel cum sunt si gravide care au multe neplaceri pe parcursul sarcinii, fiecare organism este unic si are propriul mod de a reactiona la diferite schimbari.
Testele de sarcina se pozitiveaza de obicei dupa 14 zile de la contactul sexual considerat fecundant, dar exista cazuri, rare dar posibile, in care rezultatele testelor pot fi false. De aceea, o metoda mai sigura de a stabilii absenta sau prezenta unei sarcini o reprezinta consultul ginecologic insotit de o ecografie endovaginala (la ecografia cu sonda endovaginala sarcina este vizibila incepand de la 5-6 saptamani de gestatie – calculate de la data primei zile a ultimei menstruatii);
In cazul in care medicul ginecolog are in continuare vreun dubiu in ceea ce priveste sarcina, poate recomanda dozarea beta-HCG in sange, un hormon care este secretat de catre trofoblast (viitoarea placenta) si care creste ca valoare a concentratiei sale in sange pe perioada sarcinii.
Intr-adevar exista situatii in care menstra continua sa apara chiar si in prezenta sarcinii inca vreo 2 – 3 luni, insa si in aceasta situatie testul de sarcina ar trebui sa se pozitiveze.
In cazul dumneavoastra, avand in vedere ca teste de sarcina a fost negative, este posibil sa fie vorba de o dereglare hormonala. Dar pentru a fi sigura de acest lucru, va recomand sa va adresati inca o data medicului ginecolog, pentru a identifica posibila cauza a amenoreei.