Sarcina si anamneza

/ / Modificat: 2011-09-19
Sarcina si anamneza

Nu cunosc motivele care v-au impiedicat sa va prezentati pana la momentul de fata la un medic pentru a fi luata in evidenta ca si gravida si pentru o buna monitorizare a evolutiei ulterioare a sarcinii, insa, fara acest demers nu demonstrati responsabilitate fata de viitorul copil; si nu aveti cum sa preintampinati eventualele probleme din sarcina

Sarcina implica o serie de modificari ale organismului dumneavoastra, o parte dintre ele constituind elemente de diagnostic precoce al sarcinii. 

Dintre simptomele pe care este normal sa le remarcati fac parte: lipsa menstruatiei (exista si situatii in care menstra se mentine timp de cateva luni simultan cu starea de graviditate), sanii se intaresc si devin mai sensibili la atingere, pot apare greturi matinale, stari de agitatie, instabilitate emotionala, oboseala, aparitia unei stari de somnolenta in timpul zilei care poate merge pana la inversarea ritmului somn-veghe, mictiuni mai frecvente, uneori cresterea apetitului (atat cel sexual cat si cel pentru alimente) etc.



Aceste modificari pot sa apara sau nu, in functie de fiecare femeie in parte, sau pot sa apara numai anumite modificari cu lipsa altora. 

Totusi, orice modificare ale carui cauze nu le cunoasteti sau care va ingrijoreaza, este bine sa o aduceti la cunostinta medicului obstetrician pe care il veti alege sa va monitorizeze sarcina.

Astfel, odata ce ati observat ca menstra intarzie sa apara, deci s-a instalat o perioada de amenoree, este bine sa va prezentati la un cabinet de ginecologie.

Cu aceasta ocazie vi se va efectua o anamneza = discutia purtata cu medicul ginecolog din care acesta va afla despre simptomatologia care va determinat sa va prezentati la medic, despre afectiunile cronice existente in cadrul familiei dumneavoastra, despre dezvoltarea si starea de sanatate a dumneavoastra pana la momentul prezentei la medic – prima menstruatie, regularitatea de aparitie a lor, istoricul intreruperilor de sarcina, al sarcinilor pierdute, al nasterilor anterioare; istoricul afectiunilor cronice ale dumneavoastra si ale sotului; 

Moment in care puteti preciza si nelinistea dumneavoastra referitoare la starea de oboseala care persista chiar in situatia in care administrati deja produse vitaminice specifice perioadei de graviditate. 

Ulterior veti fi examinata prin intermediul examenului cu valve, tuseu vaginal si/sau tuseu rectal. Vi se va efectua probabil un examen citobacteriologic din secretia vaginala si o ecografie (ecografia cu sonda endovaginala poate determina existenta unei sarcini cel mai devreme la 4-5 saptamani de evolutie a acesteia). 

Dupa constatarea sarcinii si confirmarea prezentei acesteia in uter, vi se va cere sa efectuati urmatoarele investigatii:

  • grupul de sange si Rh-ul dumneavoastra si al sotului (in cazul in care se constata o eventuala incompatibilitate de grup sau de Rh, pe toata perioada sarcinii se va urmarii aparitia de anticorpi anti-grup sau anti-Rh, si daca apar, se dozeaza cantitativ, pentru ca de la anumite concentratii pot interfera cu dezvoltarea normala a fatului);
  • o hemoleucograma;
  • sumar de urina sau urocultura;
  • glicemie, transaminaze hepatice, uree, creatinina, acid uric
  • test VDRL sau RBW (pentru sifilis) si HIV.

    Aceste analize intra in setul obligatoriu de teste pe care gravida trebuie sa le efectueze in primul trimestru de sarcina si, cu trimitere de la medicul de familie, acestea sunt gratuite.

    De la medic la medic, se poate sa vi se mai indice efectuarea de:

  • anticorpii pentru hepatita B si C
  • teste pentru toxoplasmozachlamydia, cytomegalvirus, herpesvirus si rubeola (boli care pot avea efecte negative asupra fatului).

    Acestea nu sunt decontate de casa de asigurari de sanatate din Romania, deci va trebui sa le platiti. O data luata in evidenta de catre un medic ginecolog, acesta va va recomanda o vizita lunara (in cazul in care nu apar probleme) la cabinetul de ginecologie, sau mai des de atat, in functie de problemele ce apar.

    Cu ocazia acestor vizite vi se vor mai putea recomanda si alte tipuri de analize daca se va considera necesar (testarea a trei markeri din sangele matern, impropriu cunoscut ca si „triplu-test”; markerii fiind: - alfa feto-proteina, gonadotrofina corionica umana beta si estriolul neconjugat.

    Valoarea acestui test este orientativa, rezultatele sunt corelate cu o multitudine de alti parametri pentru a calcula un eventual risc de dezvoltare al diverselor afectiuni genetice; un risc reiesit crescut nu implica certitudine, ci impune continuarea investigatiilor in acest sens).


    Dr. Ciprian Pop-Began
    - Obstetrica ginecologie - Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu 
  • Detalii specialist<
  • Taguri Sarcina Copii Boli

    Articole recomandate

    Citeste si despre