Femeile insarcinate au adesea probleme cu somnul in primul trimestru. Simptomele specifice acestei perioade le tin treze pe viitoarele mamici, iar acest lucru poate sa le afecteze viata de cu zi.
Lipsa odihnei este cu atat mai deranjanta cu cat in primele trei luni de sarcina te vei simti extrem de obosita, insa cand pui capul pe perna, diverse lucruri te impiedica sa ai parte de somnul de care ai atat de multa nevoie.
Ce te tine treaza
In primul trimestru, desi bebe este foarte mic si burtica nici nu se observa, in organismul tau se petrec o multime de schimbari si perioada aceasta este dominata de stari de disconfort. Greata, arsurile stomacale, problemele digestive si sensibilitatea sanilor sunt doar o parte dintre simptomele cu care se confrunta femeile la inceputul sarcinii si care le alunga somnul pe timpul noptii.
Viitoarele mamici se simt uneori foarte frustrate de faptul ca nu reusesc sa aiba parte de somn suficient, mai ales ca hormonii sarcinii, in special progesteronul, le da o stare permanenta de somnolenta si le face sa se simta extenuate si lipsite de vlaga.
In aceste situatii, devine de-a dreptul iritant ca atunci cand in sfarsit ajungi in pat, sa nu reusesti sa dormi bine sau sa te trezesti in mod constant. In mod ironic, tot nivelul crescut de progesteron, cel care iti da starea de somnolenta, este responsabil si pentru noptile nedormite.
Una dintre cauzele cele mai dese pentru noptile de nesomn este nevoia constanta de a merge la toaleta. Uterul tau este in plina expansiune si chiar daca fatul este inca foarte mic, el se exinde pentru a-i face loc si pune presiune pe vezica urinara. Totodata, rinichii tai sunt in continua alerta si lucreaza mai mult decat de obicei pentru a elimina toxinele din organism.
Acesti factori te vor face sa mergi la baie mult mai des decat inainte, chiar si pe timpul noptii. Solutia in acest caz nu este reducerea aportului de lichide, deoarece el joaca un rol extrem de important in mentinerea sanatatii. Incearca sa bei multe lichide in prima parte a zilei si evita cafeaua si bauturile care contin cofeina, pentru ca aceasta substanta este diuretica.
Starile de disconfort specifice sarcinii sunt si ele o cauza a insomniilor. Sanii devin foarte sensibili si chiar durerosi si in orice pozitie ai sta, nu reusesti sa te bucuri de confortul necesar somnului. Poarta bustiere din bumbac pe timpul noptii, astfel incat sanii sa aiba parte de sustinere, iar senzatia de durere sa fie atenuata. Hainele in care dormi sunt si ele importante. Foloseste doar pijamale din bumbac si nu dormi in haine stramte, pentru ca nu lasa pielea sa respire.
Daca ai o pofta de mancare crescuta, incearca sa nu mananci portii prea mari seara, inainte de culcare. Mancarea in exces poate sa-ti provoace un somn agitat, dar si dureri abdominale sau arsuri stomacale.
Daca foamea nu te lasa sa adormi, opteaza pentru o gustare satioasa, dar sanatoasa. Mananca migdale, nuci sau alune (neprajite si nesarate) pentru a-ti alunga foamea, si nu manca dulciuri dupa ora 18.00.
Greata este si ea adesea de vina pentru insomniile femeilor gravide. Desi multe persoane stiu ca ele apar doar dimineata, ele sunt resimtite adeseori chiar si pe timpul noptii. Pentru a atenua acest simptom specific sarcinii, este recomandat sa mananci des, dar cate putin. Stomacul trebuie sa aiba in permanenta ceva de digerat, asa ca opteaza pentru snack-uri sanatoase - fructe oleaginoase, sticks-uri sau covrigei (fara sare).
Desi putine femei insarcinate discuta despre aceste lucruri, multe nopti nedormite sunt provocate de stres si anxietate. Noaptea, cand nu mai trebuie sa fie concentrate pe alte activitati, gandurile lor zboara la scenarii din cele mai nefericite si isi fac o multime de griji legate de derularea sarcinii, dar si de nastere si de ingrijirea bebelusului odata ce acesta vine pe lume.
Grijile pot fi alungate prin comunicarea problemelor cu partenerul, sau, in cazul in care te confrunti cu stari grave de anxietate, chiar si prin vizite regulate la cabinetului unui psihoterapeut.
Cum sa ai parte de un somn odihnitor in primul trimestru de sarcina
Pe langa metodele de atenuare a simptomelor care iti alunga somnul, exista si alte modalitati prin care te poti bucura de un somn mai bun in aceasta perioada. O plimbare in aer liber seara sau putina gimnastica usoara inainte sa te bagi in pat te vor ajuta sa ai parte de nopti mai linistite. Masajul de relaxare este si el o optiune in cazul in care nu reusesti sa dormi bine, dar si o baie calduta poate fi de ajutor.
Inainte de culcare, bea o cana de lapte cald indulcit cu miere sau ceaiuri calmante, precum cel de tei sau de lavanda. Stinge televizorul, inchide telefonul si trage draperiile inainte de culcare, pentru ca nimic sa nu-ti deranjeze somnul. In loc sa urmaresti un film sau o emisiune de divertisment, poti sa citesti un roman sau o carte despre simptomele sarcinii.
Tu cum reusesti sa ai parte de un somn odihnitor? Ce parere ai despre sugestiile noastre? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!