4 motive pentru care poti obtine un rezultat pozitiv fals la testul de sarcina

/ / Modificat: 2019-04-02
4 motive pentru care poti obtine un rezultat pozitiv fals la testul de sarcina

Daca nu iti doresti un copil, rezultatul pozitiv la testul de sarcina te va ingrijora foarte mult. Dar, daca dorinta ta este sa devii mama, probabil ca vrei sa fii sigura ca rezultatul testului este corect.

Desi aceste dispozitive au, de obicei, precizie de 99%, este important sa cunosti cauzele care ar putea declansa un rezultat pozitiv fals. In cazul in care consideri ca rezultatul nu este corect, nu ezita sa incerci din nou, cateva zile mai tarziu sau sa vorbesti cu medicul tau.

Iata motivele care pot provoca un rezultat pozitiv fals la testul de sarcina:

1. Hormonii de fertilitate

Testele de sarcina masoara nivelul gonadotropinei corionice umane (HCG sau HCG) prezenta in urina femeilor. Cand ovulul fertilizat a fost implantat in uter, acest hormon este eliberat de placenta care se formeaza.

Daca te afli intr-un tratament de fertilitate si unul dintre medicamentele pe care le folosesti contine HCG, testul poate indica o sarcina (in cazul in care a trecut o perioada scurta de la ultima injectie).

2. Medicamente

Nu este ceva obisnuit, dar este posibil ca unele medicamente sa fie responsabile pentru un rezultat pozitiv fals. Acest lucru se intampla deoarece acestea modifica procesele sistemului endocrin, responsabil cu hormonii. Potrivit Centrului pentru Medicina Reproductiva din Texas, medicamentele care ar putea avea acest efect sunt cele care afecteaza tiroida sau glanda pituitara, medicamentele pentru combaterea cancerului si chimioterapia, precum si imunosupresoarele.

In acest caz, ar fi recomandat sa intrebi un farmacist pentru a sti daca orice medicament pe care il ingerezi ar putea afecta rezultatul unui test de sarcina.

3. Nasterea sau un avort spontan recent

Nivelul de HCG din corpurile femeilor scade incet, atat dupa nastere, cat si dupa ce a suferit un avort. Acest lucru se explica prin faptul ca acest hormon poate ramane in organism chiar sase saptamani dupa ce ai fost gravida.

4. Sarcina biochimica

Sarcina biochimica apare atunci cand ovulul fertilizat adera la uter, dar se opreste prea devreme, dupa cum explica Institutul Bernabeu de Medicina Reproductiva. Embrionul pierdut este atat de mic incat nu apare la ecografie si nu necesita eliminarea lui. Acest episod ar putea, de asemenea, provoca un rezultat pozitiv fals la testul de sarcina.

Taguri Test sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre