7 sfaturi importante despre testul de sarcina

/ / Modificat: 2016-07-27
7 sfaturi importante despre testul de sarcina

Toate femeile trec, mai devreme sau mai tarziu, prin situatia in care se vad nevoite sa faca un test de sarcina, fie ca este vorba despre o intarziere inexplicabila a menstruatiei, fie ca metoda de cotraceptie a esuat, iar urmatoarea intrebare ar fi daca sunt sau nu insarcinate.

Multe nelamuriri apar in mintea femeilor de fiecare data cand trebuie sa faca un test de sarcina, acest lucru fiind un motiv de agitatie si de stres, in special pentru cele care nu sunt pregatite sa devina mame.

Pentru a evita starile de panica si de stres, domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, ofera raspunsuri la cele mai frecvente intrebari puse de femei in legatura cu testul de sarcina.

1. Cat de repede pot face testul de sarcina acasa?

Reclamele, sfaturile prietenelor, ale mamelor sau ale cunostintelor nu sunt intotdeauna atat de corecte pe cat am crede, intrucat cele mai multe dintre ele nu se bazeaza pe o informare corecta pe care o poate oferi doar un medic de specialitate. In acest caz, se crede ca se poate obtine un rezultat exact chiar inainte cu 4-5 zile de data inceperii menstruatiei, insa este total neadevarat.

"Aceste teste verifica prezenta de gonadotrofina corionica umana, care este produsa in urma dezvoltarii placentei, dupa ce ovulul fecundat a fost implantat. Pentru a va asigura ca nu pierdeti banii pe un test, este recomandat sa il faceti cel mai devreme cu o zi inainte de data in care ar trebui sa inceapa menstruatia, dar pentru rezultate optime, ar trebui sa asteptati cel putin sapte pana la zece zile dupa prima zi in care ar trebui sa inceapa cilclul menstrual", afirma domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

2. Cat de repede pot face un test de sarcina dupa contactul sexual neprotejat?

"Daca aveti menstruatie neregulata, puteti face un test de sarcina acasa la 14 zile dupa ce ati avut ultimul contact sexual neprotejat. Cu toate acestea pentru acuratetea rezultatului, se recomanda sa se faca testul dupa 21 de zile de la contactul sexual. Daca doriti sa va lamuriti mai devreme, puteti vizita medicul dumneavoastra pentru un test de sarcina prin sange, care va poate ajuta sa stabiliti daca sunteti insarcinate sau nu", spune domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

3. Cat de mult ma pot increde intr-un test de sarcina la domiciliu?

"Testele de sarcina sunt foarte precise - intre 95 si 99%. Lucruri precum, intretinerea relatiilor sexuale inainte de a face un test de sarcina, consumul de alcool sau administrarea de antibiotice, nu ar trebui sa aiba vreun efect asupra unui test de sarcina. Doar medicamentele care contin HCG sau unele tratamente de fertilitate, care contin HCG ar putea provoca un rezultat fals al unui test de sarcina. In plus, nici infectiile vaginale, nici infectiile tractului urinar nu influenteaza rezultatul testului de sarcina", confirma domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

4. Consumul excesiv de apa afecteaza rezultatele testului?

"Consumul excesiv de apa inainte de efectuarea testului poate dilua urina pana la punctul in care testul nu poate citi suficient cantitatea de gonadotrofina corionica umana pentru a obtine un rezultat pozitiv, astfel oferindu-va un rezultat negativ, chiar daca nu este cel adevarat. De asemenea, nerespectarea instructiunilor de testare pot afecta rezultatele testului", explica domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

Exista doua tipuri de teste de sarcina realizate prin urina: unul in care se urineaza direct pe testul de sarcina acoperit cu plastic si unul care necesita o singura picatura de urina eliberata din pipeta. Pentru rezultate optime, ar trebui sa urmeze toate instructiunile si sa se foloseasca prima urina de dimineata.

5. Cat de comuna este obtinerea unui rezultat negativ fals pe un test de sarcina?

"Rezultatele negative false apar de obicei din cauza unor teste facute mult prea devreme, dar si din cauza nerespectarii instructiunilor de testare, citirea rezultatelor la mult timp dupa timpul de reactie (cand a aparut o linie de evaporare), dupa folosirea unui test expirat sau in cazul prezentei unei sarcini chimice, atunci cand ovulul devine fertilizat, dar nu se ataseaza la mucoasa uterina. Asadar, toate aceste lucruri ar putea provoca un rezultat negativ fals asupra unui test de sarcina, dar din nou, daca credeti ca sunteti insarcinate, chiar si dupa un rezultat negativ, asteptati cateva zile si repetati testul", afirma domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

6. Ce inseamna daca am obtine un rezultat pozitiv, dar si negativ pe un test de sarcina?

"Se poate intampla ca rezultatul primului test sa fie pozitiv, iar urmatorul, realizat dupa o zi sau mai tarziu sa fie negativ, dar exista si cazul in care toate testele de sarcina facute acasa sa iasa pozitive, iar la cabinetul ginecologic, negative. In acest caz ne confruntam, de obicei, cu o sarcina chimica. Daca sunteti inca in dubii dupa testele de urina, realizate la obstetrician sau la domiciliu, este bine sa faceti si un test de sange la cabinetul ginecologic, pentru a sti sigur care este situatia", spune domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

7. Care este cel mai bun test de sarcina?

"Daca aveti de gand sa cumparati un test de sarcina, este bine sa va documentati si sa cunoasteti care sunt cele mai eficiente tipuri de teste care se gasesc la ora actuala pe piata. Indiferent de kit-ul pe care il alegeti, este bine sa respectati instructiunile de pe acesta, dar si sfaturile medicului ginecolog, pentru a avea rezultate corecte. De asemenea, nu omiteti situatia in care rezultatul testului poate fi fals, si repetati testul sau mergeti la ginecolog pentru investigatii amanuntite. Nu este atat de important tipul de test, cat sunt modul si perioada efectuarii acestuia", afirma domnul doctor ginecolog Silviu Istoc.

dr_istoc

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

Taguri Test sarcina Rezultate test sarcina Test de sarcina pozitiv

Articole recomandate

Citeste si despre