Consultul ginecologic dupa un rezultat pozitiv al testului de sarcina facut acasa este obligatoriu daca vrei sa pastrezi sarcina si sa nasti un copil sanatos. Acesta face parte din primul consult medical pentru confirmarea sarcinii si este esential pentru a se depista eventuale infectii sau anomalii genitale.
Testul de sarcina pentru acasa este primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand suspectezi ca esti gravida. Imediat dupa aceea, indiferent daca vrei sau nu sa pastrezi sarcina, este important sa mergi la medic si sa iti faca o analiza de sange sau ecografie pentru confirmarea sarcinii. Uneori, sarcina poate fi confirmata si in timpul examenului ginecologic.Primul consult din perioada sarcinii include mai multe etape: anamneza; analiza de sange si urina; examenul ginecologic; ecografie.
Examenul sau consultul ginecologic in sarcina
Una dintre etapele primului consult medical in sarcina este examenul pelvin sau ginecologic. Acesta presupune examinarea genitala sau pelvina. Vei fi supusa examenului cu valve, tuseu vaginal si/sau tuseu rectal. Examinarea pelvina din timpul sarcinii difera foarte putin de una realizata in afara ei. In timpul examenului medicul va examina starea si functionalitatea: cervixului; uterului; vulvei; trompelor uterine; ovarelor; vezicii urinare. Prin examinarea pelvina medicul iti poate confirma sarcina pentru ca uneori cervixul gravidelor se coloreaza in albastrui. Insa cel mai sigur iti poate confirma cu ajutorul unei ecografii intravaginale.
La un examen vaginal medicul poate aproxima cam cat de avansata este sarcina. De asemenea, medicul va observa local, extern, eventuale semne de roseata, iritatii, secretii sau scurgeri neobisnuite, negi genitali sau alte probleme. Se vor examina si peretii vaginali si cervixul pentru eventuale leziuni, inflamatii sau formatiuni anormale.
Cum se face examenul pelvin?
Inainte de a merge la examenul ginecologic trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri: sa nu intretii contacte sexuale inainte cu 24 de ore de examinare; sa nu faci dus vaginal inainte cu o zi. In timpul procedurii te vei dezbraca de la brau in jos si te vei aseza pe masa ginecologica. Examinarea va incepe prin apasarea exterioara a abdomenului in timp ce introduce degetul pentru a palpa organele interne si pentru a depista eventualele anomalii.
O astfel de examinare nu dureaza mai mult de 10 minute, chiar mai putin. In acest timp se investigheaza atat organele interne si eventualele probleme si se colecteaza si mostrele si probele pentru analize. Daca te simti inconfortabil si ai intrebari sau nelamuriri inainte de procedura esti libera sa o faci. Medicul este acolo pentru a te ajuta sa te simti cat mai bine pe parcursul examenului. In plus, ti-ar putea permite chiar sa iei o persoana draga cu tine in sala, daca asa iti este mai usor.
Ti se va efectua probabil un examen citobacteriologic din secretia vaginala si o ecografie (ecografia cu sonda endovaginala poate determina existenta unei sarcini cel mai devreme la 4-5 saptamani de evolutie a acesteia). Daca nu ai facut recent un test Babes-Papanicolau, medicul te va sfatui sa il faci atunci. Acesta se realizeaza prin introducerea in vagin a unei spatule si recoltarea unei probe.
Intrebari pe care ti le va pune medicul in timpul examenului ginecologic
In momentul in care medicul te examineaza iti va pune cateva intrebari, de aceea este bine sa fii pregatita pentru a raspunde la ele cu acuratete: Ai avut sangerari? Cand ai avut ultima menstruatie?; Ai simtit vreo durere in zona pelvina sau vreo senzatie de mancarime ori arsuri la urinat? Ai avut secretii vaginale anormale?; Cate sarcini ai la activ?; Ai suferit vreodata un avort?; Cati copii ai?
Dupa constatarea sarcinii si confirmarea prezentei acesteia in uter, ti se va cere sa efectuezii urmatoarele investigatii: grupul de sange si Rh-ul tau si al sotului (in cazul in care se constata o eventuala incompatibilitate de grup sau de Rh, pe toata perioada sarcinii se va urmari aparitia de anticorpi anti-grup sau anti-Rh, si daca apar, se dozeaza cantitativ, pentru ca de la anumite concentratii pot interfera cu dezvoltarea normala a fatului); o hemoleucograma; sumar de urina sau urocultura; glicemie, transaminaze hepatice, uree, creatinina, acid uric; test VDRL sau RBW (pentru sifilis) si HIV.
Aceste analize intra in setul obligatoriu de teste pe care gravida trebuie sa le efectueze in primul trimestru de sarcina si, cu trimitere de la medicul de familie, acestea sunt gratuite. De la medic la medic, se poate sa ti se mai indice efectuarea de: anticorpii pentru hepatita B si C; teste pentru toxoplasmoza, chlamydia, cytomegalvirus, herpesvirus si rubeola (boli care pot avea efecte negative asupra fatului). Acestea nu sunt decontate de casa de asigurari de sanatate din Romania, deci va trebui sa le platesti. O data luata in evidenta de catre un medic ginecolog, acesta iti va recomanda o vizita lunara (in cazul in care nu apar probleme) la cabinetul de ginecologie, sau mai des de atat, in functie de problemele ce apar.
Cu ocazia acestor vizite ti se vor mai putea recomanda si alte tipuri de analize daca se va considera necesar (testarea a trei markeri din sangele matern, impropriu cunoscut ca si "triplu-test"; markerii fiind: - alfa feto-proteina, gonadotrofina corionica umana beta si estriolul neconjugat. Valoarea acestui test este orientativa, rezultatele sunt corelate cu o multitudine de alti parametri pentru a calcula un eventual risc de dezvoltare al diverselor afectiuni genetice; un risc reiesit crescut nu implica certitudine, ci impune continuarea investigatiilor in acest sens.