Poate primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa alegi un medic ginecolog care sa-ti monitorizeze sarcina pe tot parcursul ei si sa te asiste la nastere. Acelasi medic va avea grija ca tu sa ai toate la zi, astfel incat atat tu, cat si viitorul tau bebelus sa treceti cu bine peste cele 9 luni.
Inca de la primul consult prenatal, doctorul iti va calcula varsta sarcinii in functie de data de inceput a ultimei menstruatii. De asemenea exista aplicatii online care iti pot calcula data nasterii bebelusului. Acest lucru va fi de folos pentru ca tu sa poti face toate analizele la timpul potrivit si pentru a aproxima data nasterii bebelusului. Acum ti se vor efectua si testele de sange. Tot la prima vizita prenatala, ti se va efectua si un test de urina. Acesta va determina daca nu cumva ai o infectie urinara sau daca glucoza este in cantitati normale – pentru a evita diabetul gestational.
Glanda tiroida are un rol esential in evolutia normala a sarcinii, insa nu si atunci cand secreta niveluri anormale de hormoni. De aceea, este important ca in primul trimestru de sarcina sa ti se faca si testul TSH. Testarea este simpla si se face dintr-o proba de sange recoltata de la gravida.
Ecografia fetala iti va confirma sarcina si faptul ca totul este in ordine cu bebelusul tau. Vei sti astfel daca este vorba despre o sarcina multipla sau daca este cazul sa-ti faci griji ca bebelusul va avea malformatii congenitale. Pe parcursul sarcinii vei mai face cel putin alte 2 ecografii pentru a vedea evolutia bebelusului tau.
Unul dintre primele teste care se efectueaza inca de la inceputul sarcinii este determinarea grupei si Rh-ului sangvin. Acest test este important pentru ca o mama cu Rh negativ, insarcinata cu un partener Rh pozitiv ar putea intampina probleme in sarcina. Femeile cu Rh negativ si cu o sarcina in antecedente (chiar si avort sau sarcina ectopica) trebuie sa-si dozeze anticorpii impotriva antigenului anti D.
Dublul test este o analiza obligatorie pentru gravide in primul trimestru de sarcina. Acesta se poate realiza doar in prima parte a sarcinii si presupune 2 pasi, asa cum ii spune si numele: un examen ecografic si unul de sange, facute in aceeasi zi.
Primele semne de sarcina
Pentru multe viitoare mamici primul trimestru poate fi unul dificil datorita simptomelor de sarcina, nu intotdeauna usor de suportat. Greturile matinale, oboseala, modificarile sanilor sau poftele excesive de diferite alimente pot face ca starea ta de spirit sa nu mai fie aceeasi. Poti incerca totusi sa diminuezi simptomele de sarcina apeland la un mod de viata sanatos.
Corpul tau incepe deja sa se schimbe! Greata, oboseala, durerile de spate, schimbarile starilor emotionale si stresul se vor cumula cu urinarile frecvente, constipatia si carceii. Totusi, este posibil sa nu experimentezi toate aceste simptome, iar gandul ca odata cu trimestrul al doilea lucrurile se vor mai linisti te-ar putea face sa vezi sarcina cu ochi mai buni.
Ce se intampla in burtica ta?
Din momentul conceptiei, cand are loc ovulatia, in organismul tau incep sa apara schimbarile pentru ca bebelusul sa se dezvolte in burtica ta timp de 9 luni. Fatul, viitorul tau bebelus, se dezvolta in sacul amniotic. In cavitatea amniotica se afla lichidul amniotic, iar in exterior, sacul amniotic se leaga de sacul yolk (sacul vitelin) si, prin cordonul ombilical, de placenta.
In primul trimestru, o sa se formeze trasaturile fetei bebelusului tau si inima sa incepe sa bata. Micutul tau creste intr-un ritm ametitor si vor aparea curand si primele sale miscari, desi tu nu le vei simti inca.
Cum arata bebelusul tau in fiecare saptamana de sarcina din primul trimestru
Saptamana 2 de sarcina
Saptamana 3 de sarcina
Saptamana 4 de sarcina
Saptamana 5 de sarcina
Saptamana 6 de sarcina
Saptamana 7 de sarcina
Saptamana 8 de sarcina
Saptamana 9 de sarcina
Saptamana 10 de sarcina
Saptamana 11 de sarcina
Saptamana 12 de sarcina
Urmareste Sarcina pe saptamani, calendarul tau cu poze din fiecare saptamana de sarcina.