Din momentul in care te-ai decis ca vrei sa devii mama, incepe o perioada de pregatiri, planuri si asteptari.
Incepand cu vizitele regulate la medic si continuand cu un stil de viata echilibrat, nevoia de informare este mare, pentru ca orice mama isi doreste ce este cel mai bine pentru prunc.
Un subiect delicat, dar extrem de important pe care trebuie sa il cunosti, este reprezentat de riscul de aparitie a malformatiilor in perioada intrauterina a copilului si cum poti reduce acest risc.
Defectele de tub neural sunt unele dintre cele mai comune malformatii care pot aparea in perioada intrauterina. Incidenta acestora este de aproximativ 1 caz la 1000 de nasteri vii.
Ce este tubul neural?
In cea de-a treia saptamana de sarcina, celulele specializate de pe partea dorsala a fetusului incep sa fuzioneze, pentru a alcatui tubul neural. Acesta devine tot mai complex pe masura ce fatul se dezvolta, din el rezultand in final sistemul nervos, ce cuprinde creierul si maduva spinarii.
Defectele de tub neural
Defectele de tub neural sunt malformatii congenitale (adica dobandite inainte de nastere) cauzate de o dezvoltare incompleta a tubului neural care include creierul si maduva spinarii.
Defectele de tub neural sunt reprezentate de un orificiu la nivelul creierului si al maduvei spinarii care poate aparea devreme in timpul dezvoltarii embrionare.
Cele mai intalnite malformatii din categoria defectelor de tub neural sunt:
Spina bifida – e data de inchiderea incompleta a oaselor din jurul maduvei spinarii. Boala poate fi detectata de obicei inainte de nastere si, in anumite situatii, poate fi tratata imediat, permitand copilului sa creasca si sa se dezvolte satisfacator.
Anencefalia – e data de absenta partiala sau totala a oaseor plate ale cutiei craniene, a meningelor si a emisferelor cerebrale. Creierul nu se mai poate dezvolta corespunzator iar sansele de supravietuire ale nou nascutului vor fi minime.
Encefalocelul – reprezinta deplasarea sau hernierea tesutului nervos printr-o deschizatura de la nivelul craniului
Defectele de tub neural nu pot fi vindecate complet, dar tratamentul este in principal de suport si control al simptomatologiei.
Care sunt cauzele acestor malformatii?
Aceste defecte pot depinde atat de factorii genetici, cat si de factorii nutritionali materni.
Inlaturand cauzele ce tin de mostenirea genetica a parintilor, factorii nutritionali materni (in esenta deficitul de acid folic si folati) pot contribui considerabil la cresterea riscului de malformatii mentionate.
Studiile 1 au aratat ca femeile care iau doza zilnica recomandata de acid folic incepand cu cel putin o luna inainte de conceptie si in timpul primului trimestru de sarcina – atunci cand se inchide tubul neural – reduc considerabil riscul dezvoltarii acestor malformatii congenitale.
In mod uzual, corpul uman are nevoie de aproximativ 400 micrograme (ɥg) de acid folic pe zi, dar in cazul viitoarei mame, necesarul se dubleaza 2. Medicul ginecolog poate recomanda administrarea in perioada de planificare si sarcina a unui supliment alimentar care sa ajute la asiguirarea necesarului optim de nutrient. .
O solutie recomandata adesea de catre medicii specialisti este Femibion® Sarcina Sanatoasa 1. Dezvoltat special pentru perioada de planificare si primul trimestru de sarcina, contine o combinatie optima de Metafolin®, acid folic si alti nutrienti esentiali in sarcina. Metafolinul® este o forma brevetata de acid folic ce poate fi utilizata direct de catre organism, asigurand o absorbtie optima.
Intreaba medicul tau ginecolog despre Femibion® Sarcina Sanatoasa 1 si afla daca este potrivit si pentru tine.
INDEX
- 1 Tham M et al, Berliner Artze 8,21-24 (2001)
- 2 OMS 2015. Guideline: Optimal serum and RBC folate concentrations in women of reproductive age for prevention of neural tube defects; Czeizel A. et al. N. Engl. J. Med. 1992; 327:1832-5