Prezentarea constanta la medic, efectuarea tuturor testelor si analizelor obligatorii in primul trimestru de sarcina reprezinta cea mai buna modalitate de a avea o sarcina fara probleme si un bebelus sanatos la nastere. Acestea reprezinta o parte din ingrijirea prenatala obligatorie. Trebuie sa te mergi cat mai repede la medic daca suspectezi ca esti gravida.
Ingrijirea prenatala este o parte esentiala a unei sarcini sanatoase. Fie ca alegi un medic de familie, un obstetrician sau o moasa/asistenta, prin ingrijirea prenatala se previn o multime de probleme care ar putea pune atat sarcina, cat si fatul in pericol. Cele mai grave sunt malformatiile congenitale.
Prima vizita la medic in sarcina
Imediat ce suspectezi ca ai ramas insarcinata, programeaza-te la medic pentru confirmare si pentru a-ti indica care sunt urmatorii pasi pe care trebuie sa ii urmezi.
La prima vizita veti discuta mai multe lucruri si veti pune la cale un plan prin care sa va asigurati ca sarcina va decurge perfect pana la sfarsit. Iata cateva dintre lucrurile pe care le vei face la prima vizita la medic:
-
istoric medical (medicul iti va pune mai multe intrebari legate de ciclul menstrual, metode contraceptive folosite, sarcini anterioare, probleme de sanatate semnificative, alergii etc.);
-
stabilirea varstei gestationale;
-
examen fizic (de la greutate, inaltime, tensiune arteriala, puls pana la examen vaginal si test Papanicolau) ;
-
teste de laborator (teste de sange pentru identificarea grupei de sange, factorul Rh. precum si pentru identificarea anumitor boli precum, hepatita, sifilis si altele);
-
teste de screening pentru depistarea anormalitatilor fetale specifice trimestrului 1: ecografii, ultrasunete etc.;
-
investigarea stilului de viata (medicul te va intreba daca fumezi, bei alcool, faci sport, daca ai luat vitamine sau nu, ce dieta ai, daca iei medicamente etc.).
Vizitele la medic pe tot parcursul primului trimestru de sarcina
Urmatoarele vizite la medic in timpul sarcinii trebuie programate cam din 4 in 4 saptamani. Acestea sunt de obicei mult mai scurte decat prima.
Medicul iti va lua constant tensiunea, te va cantari si te va intreba despre semne si simptome la fiecare consultatie. Este posibil sa ai nevoie de alt examen pelvic pana cand intri in urmatorul trimestru.
Aproape de sfarsitul primului trimestru este posibil sa auzi primele batai ale inimii fatului.
Este important sa stii ca medicul este confidentul tau si ca poti discuta cu el orice legat de sarcina. Nu trebuie sa iti fie teama sau rusine sa discuti despre simptome jenante sau semne incomode.
De asemenea, daca ai intrebari intre consultatii este bine sa il suni pentru a fi sigura ca nu iti pui in pericol sarcina.