Schimbari fizice ce apar in timpul sarcinii - al II-lea trimestru

/ / Modificat: 2024-09-19
Schimbari fizice ce apar in timpul sarcinii - al II-lea trimestru

Cele mai multe femei gasesc ca al doilea trimestru de sarcina este mai usor de parcurs decat primul dar este important sa va informati si despre acest stadiu al sarcinii. In timp ce puteti constata ca simptome precum greata si varsaturile dispar, veti observa alte schimbari importante ale corpului dvs.
 
Abdomenul va creste in volum pe masura ce luati in greutate si fatul continua sa creasca. Inainte de terminarea acestui trimestru veti simti cum copilul dvs incepe sa miste. Multe din celelalte simptome pe care le-ati avut in primul trimestru ar putea sa continue, cum ar fi de exemplu constipatia sau crampele picioarelor, deci este important sa continuati sa faceti acele lucruri sanatoase pe care le-ati invatat deja pentru a ajuta prevenirea sau tratarea acestor simptome.

Iata cateva simptome pe care este posibil sa le experimentati in acest trimestru.

Dureri, senzatie de disconfort

Pe masura ce uterul si abdomenul cresc in volum este posibil sa aveti senzatii dureroase in abdomen, zonele inghinale sau coapse. Puteti avea dureri de spate sau dureri in zona oaselor pelvine produse de presiunea exercitata de capul copilului, de greutatea dvs crescuta sau de articulatiile care devin mai laxe (flexibile) in aceste zone. Ce ar putea ajuta ? Intinderea la orizontala, pe stanga sau in fata, odihna sau aplicarea de caldura pot ajuta la rezolvarea unora dintre aceste dureri. Daca durerile nu se amelioreaza dupa odihna este indicat sa consultati medicul.

Respiratii dificile (gafait)

Odata cu cresterea copilului si a uterului, creste presiunea si scade spatiul pentru celelalte organe, inclusiv plamanii. Respiratia devine dificila (gafait) si chiar lipsa de aer. Incercati sa inspirati lung si profund si sa mentineti o pozitie verticala pentru ca plamanii dv sa isi poata mari volumul in inspiratie. Noaptea, este posibil sa puteti respira mai usor daca folositi inca o perna suplimentara sau daca dormiti pe partea stanga.

Vergeturile si alte modificari ale pielii

Este posibil sa fi auzit povestindu-se despre semnele de intind diere a pieliin sarcina (vergeturi). Acestea sunt semne de intindere ale pielii de pe coapse, fese, abdomen si sani rosii, roz sau purpurii. Vergeturile sunt cicatrici produse de intinderea pielii si apar de obicei in a doua jumatate a sarcinii. Cu toate acestea, doar aproximativ jumatate dintre femeile gravide prezinta aceste semne. Ele pot sa apara initial ca niste linii sau fasii roz, maron roscat sau maron inchis, in functie de culoarea pielii.


Cremele si lotiunile pot hrani si hidrata pielea dar nu pot preveni aparitia vergeturilor. Dupa nastere, cele mai multe se reduc la niste linii foarte fine. In afara de vergeturi mai puteti observa aparitia altor schimbari ale pielii in a doua jumatate a sarcinii. Sfarcurile si zona circulara din jurul lor se inchid la culoare iar pe abdomen apare de la ombilic la regiunea pubiana o linie mai inchisa la culoare. Mai pot sa apara zone de pigmentare maron pe frunte, nas sau pometii obrajilor. Aceste schimbari faciale se mai numesc chloasma sau masca graviditatii. Ele se intalnesc mai frecvent la femeile cu ten mai inchis la culoare. Aceste schimbari ale pielii sunt produse de hormonii sarcinii si cele mai multe dintre ele se vor atenua sau se vor sterge dupa nastere.

Furnicaturi si mancarimi

Furnicaturi si amorteli ale degetelor precum si senzatia de maini umflate se intalnesc frecvent in sarcina. Aceste simptome se datoreaza umflarii(edematierii) tesuturilor in pasajele stramte de la nivelul incheieturii mainilor si ele dispar de obicei dupa nasterea copilului. Este de asemenea obisnuit sa simtiti mancarimi pe masura ce sarcina progreseaza. Hormonii de sarcina si pielea care se intinde, in special cea de pe abdomen, sunt probabil cauza pentru cea mai mare parte a acestui discomfort. Aproximativ 20% dintre femeile gravide prezinta o forma sau alta de mancarime.

Multe femei gravide au, deasemenea, palmele si talpile rosii si cu senzatie de mancarime. Doar in cazuri rare femeile gravide pot dezvolta o stare denumita cholestaza de sarcina care reuneste mancarimi, greata, pierderea apetitului, varsaturi, ingalbenirea pielii si a albului ochilor si oboseala. Aceasta stare semnaleaza o problema serioasa a ficatului si este absolut necesara consultarea medicului. In general mancarimile dispar cel mai adesea dupa nastere. Pana atunci puteti ameliora mancarimile cu produse hidratante. Este bine sa folositi doar sapunuri blande si sa evitati dusurile si baile fierbinti care va usuca pielea. Incercati sa nu va supraincalziti deoarece inrosirea pielii de la caldura poate agrava mancarimile.

Sursa foto: freepik

Taguri Sarcina Schimbari sarcina Al doilea trimestru de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre