Inca de la primele miscari ale bebelusului tau in burtica incepi sa te intrebi daca senzatiile tale sunt normale. Te ingrijorezi in mod constant atunci cand pare ca se agita prea mult sau dimpotriva, cand este mai linistit decat de obicei. In ultimul trimestru, miscarile devin mai clare si mai usor de identificat.
Unele mamici sustin ca, spre sfarsitul sarcinii, micutii lor nu se mai misca la fel de mult. De fapt, schimbarea intervine in calitatea miscarilor bebelusului si nu in frecventa acestora.
Transformarea miscarilor fatului inainte de nastere
In ultimul trimestru de sarcina, fatul nu se mai poate rasuci si roti in voie in pantec: el este deja usor inghesuit in uter si se pregateste pentru nastere. Capusorul lui sta orientat 97% din timp catre cervix, astfel ca nu mai are loc pentru acrobatiile pe care le facea cu lejeritate la inceputul trimestrului al doilea.
In aceste conditii, este firesc sa sesizezi modificari in dinamica bebelusului tau, care este fortat sa se miste in masura in care conditiile din uter i-o permit.
Daca in luna a treia de sarcina te bucurai de fiorii discreti provocati de puiul tau, de parca ai fi avut fluturi in stomac, acum loviturile sunt accentuate si mult mai usor detectabile.
Gadilatul subtil s-a transformat in junghiuri, impunsaturi si zvarcoliri. In plus, iti este usor sa presupui momentele in care bebelusul este treaz si se joaca in casuta lui calduroasa.
Incepand cu luna a saptea de sarcina, cel mic incepe sa caste, sa-si suga degetul si sa-si rasuceasca trunchiul. In aceasta perioada, specialistii sustin ca fatul este deja capabil sa-si ridice manutele simultan.
Luna a opta presupune multa activitate din partea puiului tau: gesticuleaza, deschide si inchide gurita, isi misca picioarele si intoarce capul fara probleme.
Foto: wordpress.yell.com
Transformarea senzatiilor mamei
Pe masura ce micutul tau devine tot mai mare, piciorusele, manutele si coatele sale devin mai vizibile pe suprafata burticii. Deoarece nu se mai poate invarti in uter, bebelusul va explora si alte pozitii sau jocuri noi atat pentru el, cat si pentru tine.
Una dintre cele mai comune senzatii ale gravidutelor din ultimul trimestru de sarcina este apasarea resimtita la nivelul vezicii urinare. Acest lucru se intampla in urma presiunii exercitate de fat asupra organului, concretizata in nevoia continua a mamei de a urina fara rezultat.
Orientarea frecventa a bebelusului cu capul in jos o poti sesiza atunci cand simti cum acesta se intinde intre coaste, sprijinindu-si piciorusele pe oase si muschi. Vei simti o presiune in partea superioara a uterului, intrucat copilasul se impinge spre interior.
Tot in ultimul trimestru poti simti o miscare total diferita de cele experimentate in prealabil. Intr-o anumita portiune a burticii, poti sesiza o serie continua de mici lovituri, asemanatoare palpitatiilor inimii. Este vorba despre sughitul bebelusului tau!
Chiar daca iti poate suna bizar, fenomenul se petrece atunci cand fatul inghite prea mult lichid amniotic. Medicii mai cred ca miscarile speciale pot fi un semn ca bebelusul se pregateste pentru viata extrauterina antrenandu-si muschiul respirator numit "diafragm".
Miscarile si comunicarea cu mama
Miscarile bebelusului tau mai au un rol important: ele faciliteaza crearea legaturii speciale dintre voi doi, fiind o forma de comunicare eficienta inainte de nastere.
Daca vei pune mana intr-o anumita zona a pantecului si ii vei spune bebelusului tau "Hai bebe, loveste", vei observa ca el reactioneaza in scurt timp indemnului tau. Ori de cate ori el se va muta intr-o alta pozitie in burtica, da-i de inteles prin mangaieri si vorbe calde ca-i simti prezenta inauntrul tau.
Inainte de culcare, lipeste-ti burtica de spatele partenerului tau si roaga-l pe puiul vostru sa se miste. Caldura corpului taticului va fi sesizata in scurt timp de cel mic, astfel ca reactia nu va intarzia sa apara.
Miscarile si starea de sanatate a bebelusului
Chiar daca dinamica bebelusului se modifica in ultimul trimestru, aceasta nu trebuie sa scada in mod semnificativ in intensitate. Poti monitoriza chiar tu starea lui de sanatate numarand loviturile pe care le resimti zilnic: ele nu trebuie sa fie mai putine de 10 in descurs de 12 ore.
Desi nu este cu necesitate cazul sa te alarmezi, deoarece mamicile percep de regula un numar mai mic de miscari fata de cele efectuate de fapt, este recomandat sa te adresezi medicului pentru o monitorizare cardiotocografica.