Stimularea lactatiei atunci cand trebuie intrerupta alaptarea

/ / Modificat: 2017-04-25
Stimularea lactatiei atunci cand trebuie intrerupta alaptarea

Laptele matern reprezinta cel mai bun aliment pe care il poti oferi bebeluslui tau. El contine toti nutrientii esentiali si anticorpii de care cel mic are nevoie pentru a creste armonios si sanatos. Exista insa situatii in care alaptarea trebuie intrerupra pentru o anumita perioada de timp. In astfel de cazuri, trebuie sa stii ce poti face pentru a sustine lactiatia, in vederea revenirii la alaptarea naturala.

Cum poti sustine lactatia atunci cand esti nevoita sa intrerupi temporar alaptarea

Daca urmezi un tratament medicamentos si iti faci probleme ca poti pierde laptele, nu te ingrijora. Exista solutii cu ajutorul carora poti sustine si creste lactatia pentru ca relactarea sa se faca usor si fara probleme.

Ceaiurile ar putea fi o prima solutie, foarte la indemana. Ceaiul de chimen in mod special, sau, pentru un gust mai placut, poti opta pentru ceaiurile de lactatie cu amestec de mai multe plante, de la diferiti producatori.

Medicamentele pentru cresterea si sustinerea secretiei lactate reprezinta si ele o optiune potrivita. Nu lua insa astfel de medicamente fara a consulta medicul inainte.

Exprimarea laptelui este insa cea mai importanta dintre masurile pe care trebuie sa le iei. Stii deja faptul ca alaptarea functioneaza pe principiul cerere-oferta. Asadar, folosirea unei pompe de san este esentiala in procesul de mentinere a lactatiei atunci cand medicul ti-a recomandat sa intrerupi alaptarea pentru o vreme.

Ceaiurile si medicamentele pot creste productia de lapte, dar este important ca acesta sa fie exprimat din sani pentru a evita angorjarea, canalele blocate sau chiar mastita.

Pompa de san iti protejeaza productia de lapte si atunci cand esti separata de copil sau ai probleme de alaptare. Totodata, un astfel de dispozitiv poate ameliora angorjarea sanilor sau a canalele galactofore infundate.

Pompa de san imbunatateste lactatia prin stimularea unui flux mai rapid sau pentru a remedia mameloanele inversate. Utilitatea ei a fost demonstrata si in cazul mamicilor care s-au intors la munca si au dorit sa-si mentine productia de lapte constanta. Pomparea laptelui la serviciu si stocarea lui pentru a fi oferit copilului atunci cand mama este la serviciu este o practica tot mai des intalnita in randul mamicilor care se intorc devreme in campul muncii.

Situatii in care alaptarea trebuie intrerupta temporar

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva a bebelusilor pana la 6 luni, fara suplimente de apa, ceai, sucuri, piureuri sau cereale. Daca te-ai imbolnavit si ai nevoie sa iei anumite medicamente, poti continua sa alaptezi, cu conditia ca tratamentul medicamentos sa nu afecteze bebelusul. In anumite situatii, medicul iti poate recomanda sa intrerupi hranitul la san, pentru o anumita perioada de timp.

Retine ca alaptarea este compatibila cu o multime de medicamente pentru afectiunile comune. Chiar si o serie de antibiotice pot fi administrate in siguranta in timpul alaptarii. Poti verifica daca tratamentul tau este compatibil cu alaptarea pe site-ul: http://e-lactancia.org/en/.

• Daca suferi de tuberculoza activa, netratata, poti transmite virusul bebelusului prin laptele de san. In plus, tratamentul medicamentos poate face rau bebelusului, asa ca cel mai sigur este sa eviti total alaptatul pana cand boala se vindeca.

• In cazul infectiei cu HIV pozitiv, opiniile sunt impartite. Unii medici spun ca nu ai voie sa alaptezi sub nicio forma, chiar daca esti sub tratament cu antiretrovirale. Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca o mama care are HIV poate alapta daca are acces la medicamente antiretrovirale. Discuta cu personalul medical avizat, pentru a te informa corect si a putea lua o decizie.

• Nu ai voie sa alaptezi daca ai fost depistata cu virusul limfotropic al celulelor T umane I sau II (HTLV). Acest virus contribuie la aparitia leucemiei, prin urmare este foarte periculos atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

• Alaptarea este interzisa si in cazul in care esti dependenta de droguri sau suferi de alcoolism, din cauza efectelor adverse si a riscului foarte mare de dependenta. Cocaina sau PCP poate cauza bebelusului efecte secudare foarte grave, in timp ce heroina sau marijuana cauzeaza iritatii, senzatia de posesiune, stari de voma si probleme cu somnul.

• Daca urmezi un tratament pentru cancer, trebuie sa stii ca agentii folositi in chimioterapie interfereaza cu replicarea ADN-ului si cu diviziunea celulara. Prin urmare, alaptarea trebuie intrerupta pe toata durata chimioterapiei. Radioterapia, in schimb, nu necesita decat intreruperea temporara a alaptarii.

In ceea ce priveste bebelusul, doar galactosemia, o boala genetica rara reprezinta situatia exceptionala in care el nu poate fi alaptat.

Taguri Pompa san Pomparea laptelui Stimulare lactatie

Articole recomandate

Citeste si despre