Nou-nascutul
Bebelusul se naste cu o vedere periferica si reuseste in timp sa se concentreze asupra unui singur punct in centrul campului sau vizual. Nou-nascutului ii place sa priveasca lucruri aflate la o distanta de 20-30cm, iar la o luna se poate concentra putin pe un obiect aflat la un metru distanta. La varsta de o saptamana, bebelusii deja isi pot recunoaste parintii dintr-o multime. Cu toate ca bebelusii sunt innebuniti dupa culori si modele, totusi cel mai mult le place sa vada fete umane.
Primele doua luni
Bebelusul tau de 2 luni iti va topi inima din ce in ce mai des cu zambete scurte si timide, semn ca este multumit. Sentimentele pe care le vei trai in primele luni de viata ale bebelusului tau, vazandu-l cum creste in fiecare zi, nu se compara cu nimic altceva. Cum reactioneaza un bebelus cand se loveste de o lume cu totul noua? Asteapta-te la reprize de plans cand vine seara, fii pregatita sa-l infasezi, sa-l legeni si sa dansezi cu el. Daca nu functioneaza, pune-l jos si lasa-l sa se calmeze, la un moment dat se va linisti singur.
Obiceiurile de somn sunt schimbatoare in primele luni. Chiar daca este prea mic sa doarma toata noaptea, totusi somnul de noapte este de baza pentru bebelusul tau. Cand se trezeste in timpul noptii, fii calma si vorbeste-i in soapta, pentru a-l invata sa faca diferenta dintre zi si noapte. Pastreaza distractia pentru timpul zilei.
E timpul sa-ti inveti micutul sa faca flotari! Cand il pui sa stea pe burtica, el invata cum sa-si tina capul sus si capata putere in brate si umeri. E important sa-l obisnuiesti sa stea zilnic in aceasta pozitie, astfel aplatizarea capului provocata de dormitul pe spate va fi impiedicata si, totodata, ii vei oferi un nou unghi din care sa priveasca lumea. Astfel, tavanul nu va mai fi un punct de interes, iar daca te asezi in fata lui pe podea, va fi cu atat mai interesant.
Daca ti se pare ca auzi un porumbel in casa ta, linisteste-te, e doar bebelusul tau gangurind primele cuvinte. Raspunde-i imitandu-l. il vei surprinde si il vei incanta, in acelasi timp. Astfel, el va invata cum sa-ti raspunda si veti putea sta la taclale. La aceasta varsta, micutilor le place sa fie infasati strans cu mainile pe langa fata. De asemenea, presiunea pe burtica si leganatul usor ii ajuta sa se linisteasca atunci cand sunt suparati.
Marsupiile sunt inventii nemaipomenite pentru copiii de aceasta varsta. Bebelusii au nevoie sa le fie sustinut capul, le place sa fie tinuti in brate de mama si tata, si vor sa ia parte la tot ce se intampla in jurul lor. Studiile au aratat ca acest tip de infasat si linistea, reduc plansul tipic varstei.
Viata la 6 luni
Bebelusul tau vede lumea din jur cu alti ochi – sa stea singur, fara ajutorul nimanui? Va planui sa ajunga la tot ce vede si va absorbi tot ce e in jurul lui.
Acum ca micutul tau sta in fund, mainile lui sunt din ce in ce mai ocupate sa exploreze minunatiile din jurul lui. Poti sa vezi cum mai intai prinde jucarii sau alte lucruri interesante cu ambele maini, apoi cu o singura mana, pana cand le arunca dintr-o mana in alta de parca jongleaza cu ele. E clar ca aceasta dexteritate anunta un cu totul alt nivel de distractie.
Sunetele pe care le scoate bebelusul tau devin mai complexe – aaa si ooo devin baa-baa si maa-maa. In curand, el isi va da seama ca "mama" te pune pe fuga si "tata" e semnalul de joaca pentru tati. Raspunde la semnalele lui, si mai devreme decat crezi, il vei vedea si pe el alergand. De acum, in fiecare zi, se va misca, tari si furisa pentru a se asigura ca e langa tine.
Copilul tau descopera acum ca lucrurile ascunse exista chiar daca el nu le poate vedea. Asta il va pune intr-o continua cautare: se va uita sub mese, in spatiile inguste, in cutii si in cesti. "De-a v-ati ascunselea" va fi jocul lui preferat la varsta aceasta, i se pare foarte distractiva partea in care este surprins de reaparitia ta.
Cu siguranta ti-ar fi de folos un ajutor la schimbatul scutecelor si imbracat. intr-adevar, micutul tau isi va ridica mainile si picioarele pentru a te ajuta sa-i pui pantalonii sau bluza, dar cooperarea asta dispare cat ai clipi. Curand, va fi mult mai amuzant sa se agite, sa se rasuceasca sau sa se rastoarne. E inceputul unui joc nemaipomenit pentru el, dar si al unei mari provocari pentru tine.
Primul an
In curand, va fi o provocare sa tii pasul cu bebelusul tau. Hotararea lui de a se ridica si de a se misca e atat de mare, incat orice altceva pare sa ramana in urma. Odata ce si-a descoperit picioarele, nimic nu il mai poate opri.
Sa nu fii surprinsa daca mititelul tau se poarta de parca a avut o schimbare de personalitate. Fiorul pe care i-l da faptul ca se misca de unul singur il face sa se simta independent. Ba chiar vei experimenta un fel de rezistenta a lui fata de tine, pentru ca vrea sa se bucure de acest nou sentiment de libertate. Asa ca, schimbatul de scutece si imbracatul s-ar putea sa necesite "imobilizari" blande din partea ta.
Mai mult ca sigur, noile abilitati de miscare ale copilului tau de un anisor ii vor afecta obiceiurile de somn. Sa fie mereu in miscare i se va parea atat de distractiv, incat nu va renunta la asta nici cand vine ora de dormit. Tocmai cand credeai ca a adormit, te vei trezi ca incearca sa se dea jos din pat. Stai linistita, viata lui de noapte va scadea treptat, odata ce se obisnuieste cu zilele active.
Zilele astea, mancarea si apoi fuga sunt cele mai importante lucruri. Un copil care abia a invatat sa mearga este asa de incantat de distractia plimbatului in doua picioare dintr-un loc in altul, incat ora mesei devine un lucru plictisitor. Asigura-te ca are trei mese si trei gustari sanatoase si generoase zilnic, dar nu te baza pe zabovitul la masa. Micutul tau va vrea sa plece cat mai repede. E important ca mesele si gustarile, desi facute pe fuga, sunt consumate stand jos, pentru a evita sa se inece.
Fiecare copil foloseste propria lui metoda atunci cand incepe sa mearga. Unii, mai conservatori din fire, se ridica cu grija si tin strans de mana "antrenorului" timp de luni bune, inainte de a fi dispusi sa mearga singuri. Indraznetii insa, preiau fraiele inainte de a-si putea controla picioarele si stabilitatea nu e chiar punctul lor forte. Observandu-i metoda, iti vei da seama de personalitatea si stilul lui.
Micul tau atlet nu se va multumi doar cu doi trei pasi in camera lui, el va vrea sa-si incerce noile abilitati pe diverse suprafete. Ajuta-l sa mearga in sus si in jos pe o panta putin inclinata. Lasa-l sa se plimbe prin iarba si nisip sau sa mearga pe poteci pietruite, dar ai grija sa fii langa el pe tot parcursul "antrenamentului", pentru a evita posibilele accidentari. Nu uita, totusi, sa il incurajezi la fiecare pas. Entuziasmul tau ii va incarca bateriile, dar adevarata hotarare vine de la el. Nu e minunat?
Asteapta-te sa fie gelos pe orice si pe oricine ii fura atentia parintilor.
Bebelusul incearca sa numeasca obiectele in timp ce le arata cu degetul, chiar daca nu va fi neaparat un cuvant usor de recunoscut. Va incerca sa foloseasca atat cuvintele lui proprii, cat si cuvinte familiare, precum numele lui sau ale obiectelor din casa.
El asculta atent si pare ca urmareste conversatia. Cateodata, chiar va interveni cu o contributie neintelegibila, pentru ca adora ca cineva sa vorbeasca cu el si mai ales, sa ii raspunda.
Poti lega cuvantul "nu" de o activitate interzisa, dar micutul tau nu va renunta, ba din contra, se va concentra pe faptul ca a gasit o activitate interzisa de parintii lui. In cazul asta, poti doar sa ii spui ferm "nu" si sa ii oferi o alta activitate interesanta.
Se joaca alaturi de alti copii, dar nu interactioneaza. Ii place sa faca gramezi de lucruri, sa bage o jucarie intr-o alta jucarie si, bineinteles, sa toarne apa. isi pierde repede interesul pentru mancare, pentru ca il preocupa toate lucrurile noi din jur.
Noi intelegem nevoile bebelusilor si avem grija de ele
Cei mici sunt intr-o continua schimbare, mai ales in primii ani, cat sunt in scutece, asa ca este esential ca produsele de ingrijire pentru bebelusi, precum scutecele, sa evolueze odata cu ei. in medie, scutecul unui copil trebuie schimbat de patru sau cinci ori pe zi.
Asta inseamna ca inainte de a fi invatat sa mearga la toaleta, bebelusul va trece prin cateva mii de schimbari de scutece. Fiecare dintre aceste scutece trebuie sa serveasca nevoilor copilului in acel moment din dezvoltarea lui, fie ca e vorba de primele zile, cand se afla in bratele mamei, de primii lui pasi sau chiar de momentul in care alearga peste tot pentru ca vrea sa descopere fiecare coltisor.
Pentru Pampers este esential sa stie totul despre dezvoltarea bebelusilor, pentru a-i ajuta la fiecare pas!
Cum poate Pampers Premium Care sa protejeze pielea bebelusilor si, in acelasi timp, sa contribuie la dezvoltarea lor?
Multumita noilor scutece Pampers Premium Care, bebelusii se pot bucura de o piele fina ca bumbacul. Concepute special pentru protectia bebelusului, scutecele inovatoare Pampers Premium Care, il ajuta sa descopere lumea linistit.
Ce e special la Pampers Premium Care:
- Permite aerisirea: microporii speciali permit aerului proaspat sa intre si aerului umed sa iasa;
- Are textura fina si moale a bumbacului: fabricat cu un material delicat, special conceput pentru contactul cu pielea bebelusului;
- Fiecare scutec are in componenta lotiune pentru bebelusi cu ingrediente pentru ingrijirea pielii;
- Uscat pana la 12 ore: interiorul scutecelor absoarbe repede umezeala si nu permite scurgerea lichidului;
- Absoarbe tot continutul scutecului: dimensiunile 1, 2 si 3 au un strat special tip fagure;
- Margini elastice: pentru confortul bebelusului tau si pentru a preveni scurgerile;
- Indicator de umezeala: in momentul in care scutecul s-a umplut, linia de pe banda superioara a scutecului, devine albastra (dimensiunile 0, 1 si 2);
- Combinatia unica a scutecului Pampers Premium Care, impreuna cu textura moale si fina, are grija de confortul bebelusului tau, lasandu-l sa exploreze lumea cat vrea el.