Primii pasi ai bebelusului

/ / Modificat: 2015-05-19
Primii pasi ai bebelusului

Cu totii stim ca momentul acela cand iti vezi copilul mergand pentru prima data este un moment memorabil. Dar cum iti dai seama ca micutul e gata sa faca primul lui pas?

Primul pas al bebelusului este un moment important in dezvoltarea lui. Cand mersul de-a busilea se transforma in mers biped, micutul tau e gata sa treaca la o noua etapa in dezvoltarea lui. 

Fiecare bebelus e diferit si isi dezvolta abilitatile in propriul sau ritm, dar te poti astepta sa inceapa sa mearga de-a busilea in jurul varstei de 8 luni. Apoi intre 9 si 17 luni, el va incepe sa mearga in picioare.

Unii bebelusi sar peste mersul de-a busilea si trec direct la mers normal. in acest caz, micutul tau probabil se va misca intr-o parte si-n alta pe burtica, folosindu-se de maini si picioare pentru a se impinge in fata.

Aceasta miscare e total normala – bebelusul tau isi intareste muschii pentru ca mai tarziu sa poata merge. Genul acesta de miscare sau mersul de-a busilea vor fi urmate rapid de abilitatea bebelusului de a se ridica intr-o pozitie dreapta. in aceasta perioada, e important sa-i arati cum sa-si indoaie genunchii. Astfel, el va sti cum sa treaca mai usor de la statul in picioare la statul jos si invers.   

"E foarte important sa stii ca fiecare bebelus are propriul lui mod de a invata sa mearga. Unii se vor tari, altii vor merge de-a busilea, iar unii bebelusi le vor face pe ambele pentru a se pregati si a se simti destul de increzatori sa faca primii pasi. Din aceste motive, nu ar trebui sa incerci sa-l faci sa mearga mai devreme decat este el pregatit. . incurajarea lui in aceasta incercare ii va da sprijinul emotional si psihologic de care are atata nevoie pentru a face primii lui pasi.", sfatuieste expertul Pampers.

De indata ce stapaneste statul in picioare, urmatoarea miscare este sa faca pasi. incepand sa se simta mai stabil pe picioare, s-ar putea ca bebelusul tau sa inceapa sa faca 2 – 3 pasi in stanga si-n dreapta. 

Cand se va simti confortabil facand acesti pasi, literalmente mici, el va deveni mult mai increzator. Cand nici nu te astepti, micutul tau care pana ieri mergea de-a busilea, acum incepe sa mearga in picioare.

"Fiecare varsta are momente speciale, dar parca aşa de multe ca in primul an de viata nu gasim in nicio alta etapa. Poate pentru ca fiecare zi e ceva nou şi neaşteptat pentru parinti, sau pentru ca acum au loc cele mai rapide şi spectaculoase transformari in viata bebelusului. in primul an de viata, bebelusul incepe sa işi dezvolte simturile, se adapteaza la noul mediu, se obişnuieşte cu alimentatia din acest nou mediu, invata sa vorbeasca, ii ies dintişorii, invata sa mearga si sa inteleaga ce se intampla in jurul sau. Toate aceste etape de dezvoltare inseamna un mare efort de adaptare pentru bebelusul tau. Fiecare bebelus se dezvolta in ritmul sau, dar sunt cateva etape prin care trece fiecare bebelus si pe care este bine sa fii atent la ele. Iata momentele pe care trebuie sa le urmaresti: pana la 16 saptamani, bebelusul trebuie sa isi poata tine capul ridicat, dupa a 48-a saptamana, trebuie sa mearga in picioare sau de-a busilea, tot atunci el trebuie sa poata sta in fund, dupa a 35-a saptamana ar trebui sa observi ca se rostogoleşte de pe spate pe burta, işi atinge genunchi si se impinge pe varfuri. Dupa 30 saptamani, ar trebui sa poata tine o jucarie in mana, iar dupa 26 saptamani ar trebui sa reactioneze la sunete. La 34 de saptamani va cauta obiecte cu privirea, pana la 16 saptamani va zambi, iar la 1 an va diferentia persoanele din familie de cele straine.  Pana la 26 de saptamani ar trebui sa gangureasca, pana la 40 de saptamani, ar trebui sa il auzi rostind silabe, iar pana la 1 an se va uita spre obiectul sau persoana despre care este intrebat (ex: unde e tata? unde e ursuletul tau?)." –sfatuieste Cristiana Haica, psiholog expert Pampers. 

Bebelusul tau cand a inceput sa mearga?

Taguri Primii pasi

Articole recomandate

Citeste si despre