Copilaria prichindeilor de astazi arata cu totul altfel decat cea pe care am experimentat-o noi. Joaca in aer liber, cu pietre, crengute, nisip si lut moale, atat de placuta si de stimulanta, nu mai este posibila pentru cei mai multi copilasi care, limitati de optiunile pe care le ofera traiul in mediul urban, s-au obisnuit cu jucariile sofisticate puse la dispozitia lor aproape exclusiv in interiorul caminului.
Totusi, limitarile vietii la oras nu trebuie sa se traduca automat prin alocarea unui timp redus de joaca in exteriorul casei ori prin evitarea jucariilor "banale" ale copilariei de odinioara.
Reintoarcerea la jucariile simple: de ce?
Copiii de altadata, parintii de astazi, nu se bucurau de jucariile complexe, performante si sofisticate la care au acces in prezent cei mai multi dintre micutii de astazi. Totusi, asa cum iti amintesti si tu, probabil, cu mult drag, copilaria de atunci avea farmecul sau special, favorizat intocmai de imaginatia debordanta si inocenta specifica primilor ani de viata, care permite tuturor micutilor sa se bucure de cele mai simple jucarii si sa le transforme in obiecte magice, tesand povesti cu zane, printi, printese si zmei in jurul lor.
Papusile din carpa, caii naravasi creati din banalele cozi de matura, dar si pietricelele folosite la constructii complexe, frunzele transformate in instrumente muzicale ori crengutele ce deveneau baghete de magician - toate au creionat copilaria de altadata si au creat amintiri de neuitat.
De ce nu le-ai oferi si copilasilor tai sansa acestor amintiri speciale? Incepe prin a le incuraja joaca in parcuri, in spatiile special amenajate pentru cei mici, si continua cu vacantele la tara, la munte sau la mare si excursiile frecvente. Apoi, transforma-te tu in cele mai bun tovaras de joaca al copiilor tai, initiindu-i in magia jocurilor simple - prichindeii vor imbratisa fara retineri noile informatii si experiente, care ii vor ajuta sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea si sa aprecieze frumusetea obiectelor aparent banale.
Cum protejezi sanatatea copilului tau in timpul jocului
Este drept ca orice experienta in aer liber iti expune prichindeii la atacul germenilor, care nu pot fi evitati. Iar teama ca micutii tai s-ar putea imbolnavi este justificata: potrivit unor teste efectuate de Igienol cu un aparat special, suprafetele din exteriorul casei includ cele mai multe bacterii. De pilda, toboganul include 1004 unitati ATP (adenozin fosfat, un compus care se gaseste in toate organismele vii, inclusiv in bacterii, virusuri, resturi alimentare, ciuperci si mucegaiuri), iar lantul de sustinere a leaganelor - 3711 unitati ATP, fapt care sugereaza un grad de contaminare foarte mare, cu risc ridicat pentru sanatatea copiilor.
Pentru a proteja sanatatea copiilor tai, solutia nu este aceea de a-i priva de noile experiente, atat de importante pentru dezvoltarea lor cognitiva, ci de a gasi metodele potrivite de igienizare in timpul jocului. O varianta excelenta, sigura pentru copiii mai ales atunci cand nu au acces la apa si sapun, este cea a gelurilor antibacteriene Igienol, cu aplicare rapida. Acestea au un parfum discret, se usuca repede fara a lasa o senzatie lipicioasa, catifeleaza pielea micutilor deoarece contine extract natural de aloe vera si, foarte important, protejeaza impotriva bacteriilor pentru mai mult timp.
Gelurile antibacteriene Igienol sunt testate dermatologic, iar eficienta lor impotriva bacteriilor este testata de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie-Imunologie "Cantacuzino"si avizata de Ministerul Sanatatii.