Curatenia casei impreuna cu copilul: Cum o transformi intr-o joaca distractiva si responsabila

/ / Modificat: 2014-04-09
Curatenia casei impreuna cu copilul: Cum o transformi intr-o joaca distractiva si responsabila

Implicarea copilului in curatenia casei este o activitate educativa cu rol important in deprinderea unor abilitati importante pentru maturitate: responsabilitate, organizare, disciplina etc. Intrucat foarte putini copii mici sunt dornici sa se implice de bunavoie in curatenia casei, este important sa transformi activitatilein surse de distractie pentru cei mici, nu doar pentru a-i convinge, dar si pentru a fi dornici sa le repete ulterior.

Deleaga-i sarcini de curatenie adecvate varstei lui

Daca vrei ca micutul sa te ajute cu  drag la curatenie,  nu-l pune sa faca lucruri de care nu este capabil sau pe care nu le intelege.

Fiecare varsta vine cu “pachetul” de responsabilitati casnice adaptate nivelului ei de dezvoltare. De exemplu, nu poti ruga un copil de 2-3 ani sa dea cu aspiratorul ori sa faca singur patul, intrucat nu este destul de mare pentru a intelege si realiza o astfel de sarcina, asa cum nu poti pune un copil de 7-8 ani doar sa spele vasele ori sa-si puna jucariile la loc, intrucat sunt activitati prea simple pentru nivelul lui de crestere si dezvoltare.

2igienol

Pentru a-ti face o idee care sunt activitatile la care prichindelul tau te poate ajuta in curatenia casei, iata cateva exemple potrivite pentru fiecare varsta in parte:

2-3 ani

  • strangerea jucariilor la un loc;
  • stergerea prafului de pe suprafete simple;
  • umplerea farfuriei animalului de companie cu mancare;
  • adunarea revistelor de prin casa;
  • punerea hainutelor in cosul cu rufe.

4-5 ani

  • golirea cosului de gunoi;
  • strangerea mesei (doar a obiectelor simple, necontondente sau periculoase);
  • udarea florilor;
  • umplerea castronului cu cereale;
  • ruperea buruienilor din curtea casei si ajutor la saditul legumelor in gradina;
  • aranjarea superficiala a patului, dimineata.

6-7 ani

  • ajutor in prepararea cinei si aranjarea mesei;
  • sortarea rufelor murdare de cele curate;
  • aranjarea lenjeriei pe pat;
  • scoaterea cainelui la plimbare;
  • spalatul vaselor (fara obiecte ascutite, contondente sau fragile);
  • punerea si strangerea mesei.

Transforma fiecare sarcina de curatenie intr-o joaca

Jocul este secretul prin care atragi atentia copilului si il convingi sa se implice in curatenia casei. Daca micutul tau vede ca spalarea vaselor este un prilej pentru a face balonase de sapun sau ca stransul jucariilor sau ordinea in camera se poate face in pasi de dans, s-ar putea sa fie mai tentat sa te ajute si chiar sa doreasca sa repete aceste activitati in viitor.

Inventeaza jocuri pentru fiecare sarcina domestica pe care i-o atribui: concursuri, curse contracronometru etc., iar curatenia impreuna cu el va deveni o placere.

Foloseste produse de curatare sigure pentru sanatatea familiei

Curatenia casei impreuna cu cei mici trebuie sa fie distractiva, dar inainte de orice, trebuie sa fie sigura, astfel incat micutii sa fie feriti de pericolele pe care multe produse de curatare le ridica asupra sanatatii lor.  Evita produsele de curatare cu substante toxice, iritante si cu risc alergenic crescut. De asemenea, evita produsele dezinfectante cu clor, care irita caile respiratorii si afecteaza sanatatea intregii familii. Distreaza-te facand curatenie impreuna cu prichindelul tau, insa nu lasa produsele de curatenie la indemana copiilor!

Produsele Igienol pentru curatarea casei nu contin clor, dar curata si dezinfecteaza garantat orice suprafata, intrucat omoara 99.9% dintre bacterii, virusuri si mucegaiuri si asigura o protectie de durata impotriva microbilor. Igienol e sigur pentru suprafetele si obiectele pe care cei mici le ating fiindca nu contine clor. Produsul dezinfecteaza in siguranta: gresia, faianta, capacul WC, vasul WC, olita, clantele, tastatura, mouse-ul, intrerupatorul, galeata de gunoi, robinetii, dusul, inclusiv lemnul si multe altele, fara sa le atace si fara efectele negative ale produselor dezinfectante pe baza de clor (hipoclorit de sodiu). Igienol Dezinfectant este testat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie-Imunologie "Cantacuzino" si de Institutul National de Virusologie si este avizat de Ministerul Sanatatii.

Articole recomandate

Citeste si despre