Sensibilitatea la mirosurile puternice este un posibil prim semn al unei sarcini. Multe dintre femeile care se afla in primul trimestru de sarcina intampina mari probleme cu mirosurile puternice pe care le emana anumite preparate culinare sau produse, aceasta sensibilitate producand viitoarelor mamici stari de greata acute si repulsie. De asemenea,si copiii pot avea un simt olfactiv sensibil, care poate indica uneori si prezenta unei afectiuni nediagnosticate.
Sensibilitatea mamicilor la mirosurile puternice
Viitoarele mamici au o sensibilitate foarte mare la mirosurile puternice, care se manifesta fie prin cresterea apetitului, fie prin repulsie fata de mirosul perceput. In cele mai multe cazuri insa, senzatiile olfactive puternice provoaca senzatia de greata gravidelor. Oamenii de stiinta au observat aceasta schimbare in corpul viitoarelor mamici, insa nu au gasit o explicatie exacta a acestei sensibilitati. Potrivit insa ultimelor studii, aceasta stare apare ca principal efect al nivelului hormonal ridicat din timpul sarcinii.
Studiile efectuate de-a lungul anilor au demonstrat ca femeile au, de asemenea, un simt olfactiv mult mai dezvoltat decat barbatii, iar nivelul estrogenului joaca un rol foarte important in perceperea mirosului in cazul reprezentantelor sexului frumos. Conform rezultatelor acestora, femeile au un miros mai fin, cu pana la 40 de ori mai puternic decat barbatii.
Remedii pentru sensibilitatea la mirosurile puternice
Pentru evitarea senzatiei de greata provocata de parfumurile puternice in cazul femeilor insarcinate, este indicat ca acestea sa stea in spatii cat mai aerisite si sa foloseasca menta si lamaia in cazul instalarii acestui simptom neplacut.
In general, gravidele au o sensibilitate crescuta la mirosurile de detergenti si parfumuri. Pentru a nu se confrunta cu stari de greata, dureri de cap sau senzatie de lesin, femeile insarcinate trebuie sa evite produsele de curatare care contin clor (hipoclorit de sodiu). Aceasta substanta este foarte puternica si poate provoca iritatii ale tractului respirator, afectand chiar si copilul nenascut.
Sensibilitatea copiilor la mirosurile puternice
Copiii, la fel ca si femeile insarcinate, prezinta o sensibilitate mai mare la mirosurile puternice. Nedescoperita la timp, aceasta sensibilitate se poate transforma intr-o alergie permanenta in cazul celor mici, care poate duce de cele mai multe ori la astm bronsic.
Studii recente au demonstrat ca fetitele au un simt olfactiv mult mai bine dezvoltat la varste fragede. Mirosul lor este mult mai fin decat al baietilor, ele fiind capabile sa distinga concentratii ale unor parfumuri de pana la 1.000 de ori mai discrete.
Indiferent de varsta insa, clorul (hipocloritul de sodiu) este o substanta la care copiii pot dezvolta foarte usor o sensibilitate, carepoate duce la alergii sau iritatii ale cailor respiratorii sau ale pielii. De aceea, este recomandat ca parintii sa nu foloseasca pentru curatarea si dezinfectarea suprafetelor si obiectelor pe care le ating copiii produse ce contin clor.
Pentru a fi sigura ca prichindelul tau este mereu in siguranta, poti dezinfecta suprafetele si obiectele cu care acesta intra in contact (de exemplu, jucariile sale din lemn sau plastic, olita, cadita de baie, clantele, capacul toaletei, tastatura, mouse-ul calculatorului, gresia, parchetul) cu dezinfectante care nu contin clor, precum Igienol.
Igienol Dezinfectant curata si dezinfecteaza, eliminand pana la 99% din bacterii, virusuri si mucegaiuri. Poate fi folosit in siguranta pe orice suprafata, fara sa o atace, deoarece nu contine clor. In plus, are un parfum placut si discret.