Gingivita la copii

/ / Modificat: 2014-03-12
Gingivita la copii

Gingivita este o boala mai des intalnita la adulti decat la copii, insa nici cei mici nu sunt scutiti de simptomele incomode ale acestei afectiuni: gingii inflamate, dureroase, care sangereaza la periaj.

Intrucat gingivita este considerata primul stadiu al parodontozei, o boala evolutiva care duce, in timp, la pierderea dintilor, diagnosticarea timpurie si tratarea corespunzatoare a acesteia este esentiala pentru sanatatea orala a copiilor.

Gingivita este o boala cauzata de acumularea placii bacteriene pe dinti si gingii. Este vorba de straturi invizibile de germeni sau bacterii care se formeaza in mod natural pe dinti si in jurul acestora si care, daca nu sunt indepartate corect prin periaj dentar si detartraj ocazional, produc toxine care irita si deterioreaza tesutul gingival, provocand infectarea si inflamarea lui.

Cauze

Afectiunile gingiei pot aparea la orice varsta si sunt influentate de mai multi factori de risc, asociati atat igienei orale, cat si geneticii:

  • periaj incorect sau insuficient al dintilor;
  • infectii orale netratate;
  • deficite nutritionale (fier, acid folic si alte vitamine din complexul B);
  • obiceiul de a respira pe gura;
  • schimbari hormonale (in cazul copiilor, schimbarile aparute la varsta pubertatii);
  • unele medicamente (tratamentele antiepileptice, imunosupresive etc.);
  • anumite boli (hemofilie, anemie aplastica, leucemie, boli congenitale de inima, sindrom Down, paralizie cerebrala, tulburari din spectrul autist etc.).

Specialistii subliniaza ca si genetica joaca un rol esential in predispozitia copilului la gingivita si, mai tarziu, la parodontoza. In cazul in care exista cazuri de gingivita si parodontoze in familie, este importanta cresterea frecventei examinarilor stomatologice si a atentiei acordate igienei orale a copilului.

Simptome

Potrivit specialistilor, exista cateva semne clare care indica gingivita la copii:

  • inflamarea si inrosirea gingiilor;
  • sangerarea gingiilor;
  • halitoza (respiratia urat mirositoare);
  • retractia gingivala (recesiunea tisulara marginala).

Tratament

Depistarea cauzei este esentiala pentru adoptarea schemei terapeutice adecvate. Vizita la un periodontist, specialist in parodontoza, este esentiala pentru diagnosticarea corecta a afectiunii si prescrierea tratamentului adecvat.

Dupa detartrajul supra si subgingival, pentru indepartarea tartrului, si aplicarea unui periaj profesional, medicul va investiga starea gingiilor si severitatea afectiunii si va prescrie:

  • antibiotice (daca se activeaza infectia) sau antiinflamatoare - in cazul unor infectii usoare, se folosesc unguentele topice cu antibiotic, cu aplicare locala;
  • fluorizarea dintilor, pentru prevenirea depunerii ulterioare de tartru;
  • dezinfectia cu laser, in cazul gingivitei infectioase avansate.

Prevenire

Cel mai bun tratament al afectiunilor gingiilor ramane preventia. De aceea, se recomanda periajul corect al dintilor, folosirea atei dentare, a apei de gura si vizitele periodice la stomalotog ca cele mai simple si la indemana metode de prevenire a gingivitei.

In cazul copiilor, este important sa alegi apa de gura fara alcool, potrivita varstei lor. De asemenea, alimentatia joaca un rol esential in prevenirea gingivitei la copii. Scaderea aportului de alimente cu continut crescut de zahar si cresterea consumului de alimente bogate in vitamine si minerale care intaresc dintii si curata gingiile reprezinta una dintre cele mai bune masuri profilactice.

Alimentatia bogata in fructe si legume proaspete este esentiala pentru sanatatea gingiilor. Acestea fac parte din categoria alimentelor care stimuleaza secretia de saliva, esentiala pentru curatarea dintilor si combaterea tartrului.

Alege-i copilului o pasta de dinti cu fluor, adecvata varstei lui (previne depunerea tartrului pe dinti), dar si o periuta cu peri moi, pentru a nu irita gingia in timpul curatarii dintilor.

Poti opta pentru tratarea problemelor de acest gen cu un produs obtinut in intregime din substante naturale. Este vorba despre Dologel, un gel gingival ce contine substante active naturale si este destinat ameliorarii simptomelor provocate de aparitia dentitiei la sugari si copii mici, dar si tratarii gingivitei si calmarii durerilor gingivale.

Valeriana, propolisul si musetelul contribuie la restabilirea sanatatii orale a copilului tau fara niciun risc de alergii. Desi gustul este placut, Dologel nu contine zahar si nici mentol.

Tu te-ai asigurat ca micutul tau are gingiile sanatoase? Ai constatat urme de sange dupa periaj ori s-a plans pana acum de dureri? Spune-ne cum te asiguri ca cel mic are o dantura sanatoasa si care sunt cele mai bune metode de prevenire a gingivitei, in sectiunea de comentarii de mai jos!

smart-love-logo

Taguri Igiena orala copii Dantura copii Dinti sanatosi copii

Articole recomandate

Citeste si despre