Descopera cum este deranjat bebe de aceste iritatii si mai multe informatii despre cauzele, tratarea si prevenirea eritemului fesier la aceasta varsta!
Eritemul fesier este o leziune sau inflamatie a pielii foarte des intalnita la copiii mici in primii ani de viata, cand pielea lor sensibila este mai predispusa la inflamatii sau infectii.
Cauze ale eritemului fesier
In cele mai multe cazuri, eritemul fesier este cauzat de contactul prelungit al fecalelor, urinei sau transpiratiei cu pielea bebelusului sau de frecarea scutecelor de piele, situatii in care mai poarta si numele de iritatie sau dermatita de scutec. Insa mai exista si alte cauze care pot duce la aparitia acestei iritatii neplacute si inconfortabile in zona genitala si anala a bebelusului:
- contactul cu materiale sintetice (in cazul folosirii unor scutece sau lenjerie de calitate indoielnica);
- contactul cu substante chimice toxice din detergentii cu care speli hainele sau scutecele, din produsele de ingrijire a pielii sau din compozitia scutecelor;
- infectiile fungice, bacteriene sau virale (umiditatea constanta din zona fundelutului este un mediu propice pentru dezvoltarea si inmultirea microorganismelor vii si infectarea pielii);
- scaunele moi si diareice prezinta un risc crescut pentru aparitia iritatiei cutanate, intrucat sunt mai acide;
- tratamentele cu antibiotice, care predispun nu doar la eritem fesier, ci si la dezvoltarea infectiei cu candida;
- anumite boli dermatologice - psoriazisul, dermatita seboreica etc.
Simptomele eritemului fesier
Eritemul fesier prezinta aceleasi simptome si forme de manifestare precum dermatita sau iritatia de scutec. Simptomele sunt locale, dezvoltate in special in zona anala, dar si inghinala sau pe coapse si fese, si se manifesta prin:
- inrosirea intensa a pielii;
- leziuni cutanate, cu posibile ulceratii sau pustule (basicute).
Tratamentul eritemului fesier
Masurile terapeutice pentru tratarea zonei afectate de eritem fesier trebuie luate rapid, inca de la primele simptome, si constau in:
- spalarea atenta a pielii afectate cu apa calda (se recomanda evitarea sapunurilor sau a altor produse de curatare a pielii);
- uscarea pielii funduletului si zonelor adiacente cu un prosop curat, din bumbac, prin tamponare usoara;
- schimbarea frecventa a scutecelor;
- aplicarea unor unguente antiseptice, antifungice sau antimicrobiene, in cazul in care eritemul este suprainfectat;
- alegerea unor scutece de calitate si a unei marimi adecvate a acestora;
- eliminarea temporara din dieta copilului a citricelor si alimentelor care predispun la scaune moi sau diareice;
- aplicarea unor unguente cu rol de bariera (sunt recomandate in general cele pe baza de zinc sau vaselina - nu se recomanda folosirea pudrei de talc, care poate fi toxica pentru bebe);
- renuntarea la scutec pe perioade scurte de timp, atunci cand conditiile permit aceasta masura; lasarea zonelor fesiere in aer liber permite uscarea si vindecarea mai rapida a eritemului fesier.
Alege sa folosesti Sudocrem de fiecare data cand schimbi scutecului bebelusului. Sudocrem este un produs unic care contine mai multe ingrediente active care asigura protectia complexa a pielii, ajutandu-te in demersul tau de prevenire a iritatiilor de scutec la bebelus. Este o pasta cremoasa care se intinde cu usurinta, potrivita pentru utilizare zilnica.
Contine oxid de zinc, compus care determina contractia tesuturilor, reducand astfel pierderea fluidelor tesutului in procesul de regenerare.
In cazul in care aceste masuri terapeutice nu amelioreaza deloc simptomele ori manifestarile neplacute ale eritemului si se prelungesc mai mult de o saptamana, este recomandat sa mergi cu bebelusul la pediatru.
Cazurile suprainfectate de eritem fesier pot necesita administrarea unei medicatii orale, pe baza de antibiotice, care se prescrie doar de catre medic.
Bebelusul tau a suferit vreodata de eritem fesier? Care au fost cele mai eficiente masuri pe care le-ai luat pentru tratarea afectiunii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!