Un aspect important in a te asigura ca micutii vor avea dinti sanatosi atunci cand cresc este sa ii inveti rutina periajului dentar regulat: in fiecare dimineata si seara.
A determina copiii sa isi perieze dintii de doua ori pe zi poate fi destul de dificil. Ca orice alt lucru in viata, daca transformam aceasta experienta intr-una amuzanta, lucrurile vor fi mai simple! Acesta este unul dintre motivele pentru care am creat personajele Nurdle - cele trei picaturi dragalase de pasta de dinti pe care le veti vedea in Lumea Nurdle. Folositi personajele Nurdle si Cantecul pentru periaj cu durata de 2 minute pentru a dezvolta obiceiuri care ii vor face placere copilului si pe care le va astepta cu interes.
Invata-l sa isi perieze dintii
Eforturile tale de a determina copilul sa isi perieze dintii in mod regulat si corect au avut succes si acum doreste sa faca singur acest lucru. Imediat ce vei considera ca a venit momentul, lasa-l sa incerce singur. Nu uita ca trebuie supravegheat in continuare si asigura-te ca se spala corect pe dinti si ca nu inghite pasta de dinti.
Folosirea unei periute de dinti similare celor din Gama de periute Aquafresh® pentru copii, special creata pentru cei mici, va simplifica periajul eficient – si pentru el si pentru tine. Perii moi si gatul flexibil ajuta ca manutele entuziaste ale copiilor sa nu faca rau dintilor si gingiilor.
Manerul permite prinderea confortabila, iar piciorusele aderente permit simplitatea depozitarii.
Iata cateva elemente esentiale pe care trebuie sa le impartasesti copilului tau. Astfel, va proceda corect de la bun inceput.
- Incepe intotdeauna dintr-o parte a dintilor de sus
Poti aplica jocul urmator: Dupa ce invata sa inceapa de sus, pune periuta in partea din fata a randului inferior de dinti si intreaba strengareste: "Oare de aici trebuie sa incep?". De cele mai multe ori, joaca este metoda optima de invatare.
- Sa il inveti sa isi curete dintii cu miscari circulare de mica amplitudine este mult mai dificil decat pare
Poate fi de un real ajutor sa exersati putin inainte de a introduce periuta in gura. Cand ii periezi dintii, spune-i incotro misti periuta si descrie-i cercurile micute pe care le realizezi pe dintii lui. Permite-i sa incerce si nu uita sa il lauzi pentru misiunea bine indeplinita.
- Nu uita sa ii spui sa perieze dintele pana la gingie
Sanatatea gingiilor este la fel de importanta ca si sanatatea dintilor!
- Asigura-te ca intelege faptul ca suprafetele interioare ale dintilor sunt la fel de importante
Placa bacteriana se acumuleaza si aici, dar si pe suprafetele masticatorii. Trebuie sa se perieze cu minutiozitate suprafata anterioara, posterioara si masticatorie
- Acum, repetati procesul cu randul inferior de dinti.
Unul dintre cele mai bune lucruri atunci cand esti mic este faptul ca inveti enorm de multe lucruri noi in fiecare zi. Desi copilul tau doreste sa isi perieze singur dintii, este extrem de dificil sa reuseasca inainte de a implini 7 ani. De aceea, dupa ce copiii mai mici de 7 ani termina periajul dentar, trebuie sa le periezi locurile pe care de obicei le ignora (cum ar fi partea posterioara a dintelui si suprafata masticatorie). Dupa periaj, copiii trebuie sa scuipe, astfel, fluorul le poate proteja dintii in continuare.
Daca ii displace periajul
Desigur, unora dintre copii le displace periajul dentar. Incearca sa va periati dintii simultan — daca veti face lucrurile in acelasi timp, tu vei fi un model. Mai mult, transforma periajul dentar intr-un joc in care va periati reciproc dintii.
Folosind activitatea Fotografia Zanei Maseluta sau unele dintre jocurile pentru periaj pe care le oferim poti motiva si oferi inspiratie copiilor. Incearca-le si insusiti-va unul!
Exista o gama larga de activitati prin care copiii pot sa exploreze in Lumea Nurdle locul in care traiesc, muncesc si se joaca Milky, Lilly si Billy, si in care copilul tau este invitat permanent. Am creat Lumea Nurdle pentru a da copiilor sansa de a invata despre dintii lor si despre modul in care ii pot ingriji cu ajutorul personajelor Nurdle. Astfel se pot distra si pot deprinde obiceiuri bune. In curand iti vor spune tie insati cum sa iti ingrijesti dintii!
Pentru copii poate fi dificil sa invete folosirea atei dentare. Iata cateva idei practice pentru cum poti face acest lucru pana cand capata ei aptitudinile necesare pentru a-l face singuri.
Folosirea atei dentare de catre copii
Folosirea atei dentare poate ajuta la indepartarea resturilor de alimente si a placii bacteriene dintre dinti, dar si de pe marginea gingiilor. In momentul in care copilul tau are doi dinti crescuti unul langa celalalt, trebuie sa incepi curatarea spatiului interdentar – aceasta ar putea insemna chiar si varsta de 2 ani si jumatate. Poti cere medicului dentist sa iti arate tehnicile adecvate pentru aceasta activitate. Iata cateva recomandari esentiale.
- Rupe aproximativ 45 de cm de ata dentara si infasoara cea mai mare parte in jurul degetului mijlociu. Infasoara restul atei pe acelasi deget al celeilalte maini. Pe acest deget vei infasura ata folosita care se murdareste. Tine bine ata intre degetul mare si aratator.
- Ghideaza ata dentara intre dintii copilului folosind o miscare blanda de du-te – vino. Nu sprijini niciodata ata dentara in gingie.
- Cand ata dentara ajunge la gingie, indoaie-o sub forma literei C sprijinind-o de un dinte. Fa miscari blande de alunecare in spatiul dintre gingie si dinte.
- Tine ferm ata dentara spirijinita de dinte. Fa miscari blande de frecare pe latura dintelui, departand ata dentara de gingie printr-o miscare orientata inspre in sus.
- Repeta aceasta metoda pe restul dintilor micutului.
- Nu uita sa cureti si partea posterioara a dintilor.
In jurul varstei de 7 ani, copiii trebuie sa fie capabili sa foloseasca singuri ata dentara, sub supraveghere, in fiecare seara la culcare. Daca nu, trebuie sa foloseasca ata dentara de minimum doua ori pe saptamana.
Copilul tau trebuie sa foloseasca apa de gura sau apa de gura cu fluor?
Iata recomandarile Asociatiei Americane de Stomatologie (American Dental Association).
Asociatia Americana de Stomatologie (American Dental Association) nu recomanda utilizarea apei de gura pentru copii cu varsta sub sase ani, deoarece ar putea sa o inghita. Pentru copiii de varsta mai mare, apele de gura care contin fluor pot asigura protectie suplimentara impotriva cariilor. Trebuie sa citesti cu atentie lista de componente, deoarece unele ape de gura pot contine alcool.
Nu exista o anumita ordine in care trebuie sa se efectueze periajul dentar, folosirea atei dentare si clatirea cu apa de gura – copiii le pot efectua in ordinea pe care o prefera!