Vitamina D este esentiala pentru consolidarea si functionarea normala a sistemului imunitar al copiilor. In plus, alaturi de calciu, ajuta la dezvoltarea normala sistemului osos. Orice parinte isi doreste sa creasca un copil sanatos, de aceea este foarte important ca acesta sa aiba un nivel optim de vitamina D in organism.
Fara indoiala, cea mai buna sursa de vitamina D este expunerea la soare. Cu toate acestea, in perioadele reci, cand copiii nu pot profita de plimbari lungi in aer liber, este important sa le oferim o alimentatie care sa le asigure vitaminele si nutrientii necesari pentru o buna dezvoltare. Ce te faci insa cu cei mai mofturosi pitici, care cu greu accepta o gama variata de alimente in meniul lor zilnic? Exista solutii!
Ce este vitamina D
Vitamina D este unul dintre elementele nutritive esentiale pentru un organism sanatos, mai ales la copiii aflati in plina dezvoltare. Vitamina D ajuta la fixarea calciului in oase, asigura o buna absorbtie a acestuia si regleaza concentratia lui in sange.
Totodata, ea este "agentul" care sustine efectele magneziului pentru organismul copilului si mentine un nivel normal de fosfor; previne rahitismul, osteoporoza, fracturile, anumite boli autoimune, asigura o functie neuromusculara normala si contribuie la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei.
Vitamina D este secretata in mod natural in organism atunci cand copilul este expus la soare si face miscare in aer liber. Totodata, ea poate fi furnizata copiilor prin alimentatie; dieta celor mici trebuie sa includa peste gras, oua, ficat de la unele animale si produse lactate.
Cauzele deficitului de vitamina D
Deficitul de vitamina D poate sa apara in special in sezonul rece, cand expunerea la soare este redusa. Totodata, lipsa unei alimentatii echilibrate, care sa includa hrana bogata in vitamina D, poate conduce la o deficienta de vitamina D in organism.
De asemenea, administrarea anumitor medicamente si unele afectiuni, precum fibroza chistica, boala Crohn si boala celiaca, obezitatea sau bolile renale si hepatice, pot impiedica absorbtia suficienta de vitamina D.
Care sunt simptomele deficientei de vitamina D
Deficitul de vitamina D poate trece neobservat, semnele unei deficientea aparand destul de tarziu. Fragilitatea oaselor, problemele de dezvoltare , slabiciunea musculara sau durerile osoase si deformarea articulatiilor sunt deja semne evidente ale unei carente grave de vitamina D.
Masurarea nivelului de vitamina D se face prin intermediul unor analize de sange, iar recoltarea se face inainte de a manca.
Cand se impune un supliment de vitamina D
Daca rezultatele analizelor indica un nivel prea scazut de vitamina D, este necesar un tratament ce are ca scop atingerea si mentinerea valorilor optime, ce consta in administrarea de suplimente si intr-un regim alimentar bogat in vitamina D.
Gustarea perfecta cu vitamina D pentru copiii mofturosi
Daca aveti acasa un mic mofturos, care nu doreste sub niciun chip sa ia suplimente alimentare, puteti mentine un nivel optim de vitamina D imbinand utilul cu placutul. Solutia poarta un nume deja bine cunoscut: Danonino! Produsele Danonino, atat iaurtul, cat si branzica, sunt facute cu piure de fructe care ii dau un gust pur si simplu delicios. Acestea au un continut ridicat de nutrienti esentiali (proteine, calciu, vitamina D) pentru o crestere armonioasa a copiilor si sunt o gustare hranitoare pentru orice copil care a inceput deja sa primeasca o alimentatie diversificata.
Branzica Danonino poate fi un mic dejun ideal pentru un copil care refuza alte alimente si ar prefera ceva dulce. Produsele Danonino vin intr-o gama variata de arome, fiind gustarea perfecta, care sa ii ajute pe cei mici sa se imprieteneasca cu legumele: morcovi-mere-banane si sfecla-capsuni-banane sunt noile arome de la Danonino, pe care le vor adora si cei mai mofturosi copii!