Organismul nostru este un mecanism complex ce utilizeaza multe elemente drept combustibil pentru buna sa functionare. Proteinele sunt foarte importante pentru tine si copilasii tai, ele stand la baza dezvoltarii oaselor, muschilor, parului, a unghiilor si a pielii.
In primul an de viata al micutului tau, proteinele si grasimile sunt esentiale, fiind necesara o cantitate aproape dubla de proteine fata de un adult. De aceea, este recomandat ca acesta sa fie hranit exclusiv la san pana la varsta de sase luni.
Alaptatul la san asigura necesarul de proteine specific varstei sugarului, crescand imunitatea acestuia prin intermediul proteinei materne si a altor substante nutritive ce sunt usor absorbite si folosite de catre organism. In acest mod putem preveni posibile alergii alimentare.
Pana la trei ani, portia de mancare a unui copilas trebuie sa fie jumatate din portia unui adult. Este indicat ca alimentatia celui mic sa contina proteine de calitate superioara, din carne alba, peste si oua. De asemenea este recomandat consumul de lapte si branzeturi proaspete, evitandu-le pe cele concentrate precum branza topita sau cascavalul.
Continutul de proteine din branzeturi variaza in functie de textura branzeturilor. Branza proaspata poate contine pana la 15% proteine, telemeaua si casul pana la 20%, in timp ce branzeturile mature pot atinge un contiut de pana la 30% proteine.
Branzeturile contin aminoacizi esentiali importanti pentru cresterea micutului tau, din care se sintetizeaza o serie de hormoni care alaturi de vitaminele de grup B au rol in reglarea si buna functionare a sistemului nervos.
Laptele degresat si branzeturile contin un antioxidant cu rol in mentinerea sanatatii si a longevitatii organismului. Integrandu-le in meniul celor mici in cantitatile recomandate, le putem imbunatati calitativ si cantitativ viata.
Proteinele animale sunt importante pentru organismul prichindeilor datorita aminoacizilor, care nu pot fi fabricati de catre organism.
Proteinele vegetale provin din cereale (grau, orz, porumb) si din leguminoase (mazare, fasole, linte, soia). Acestea se digera mai greu, au un continut mai scazut in aminoacizi esentiali si contin si zaharuri. Recomandabil este sa le alegem pe cele care contin o cantitate cat mai mica de zahar.