Importanta branzeturilor in sanatatea copiilor

/ / Modificat: 2013-02-06
Importanta branzeturilor in sanatatea copiilor

A manca sanatos nu inseamna doar sa consumi o cantitate suficienta de nutrienti pentru ca organismul tau sa functioneze corect. Trebuie sa combini nevoile nutritionale cu placerea de a gati retete noi si bucuria de a imparti mancarea cu cei dragi tie.

Stim cu totii cat de mofturosi sunt cei mici cand e vorba de mancare si cum constant trebuie sa gasim noi solutii pentru a ne asigura ca primesc aportul necesar de calciu, vitamine si minerale.

Branzeturile reprezinta un element central in alimentatia copiilor, datorita contributiei esentiale la cresterea si dezvoltarea lor, prin asigurarea formarii unei mase osoase solide pe tot parcursul cresterii.

Cu un consum mediu de 20g pe zi la copil, branzica ocupa locul al treilea in randul alimentelor care contribuie la aportul de calciu in organism. Alaturi de lapte,  branzeturile au un loc determinant in formarea unui sistem osos sanatos.

Cresterea si mineralizarea oaselor se produce pana in adolescenta, urmand dupa aceasta varsta perioada de consolidare. De aceea este esential ca in perioada de crestere dintre 10 si 18 ani sa existe un aport sulimentar de calciu si vitamina D, doza corespunzatoare fiind de 1000 mg la 1200-1300 mg calciu zilnic.

Este recomandat sa aducem aceasta cantitate suplimentara de calciu copiilor prin consumul de alimente cum sunt branzeturile, laptele si produsele lactate. Aceste alimente asigura o biodisponibilitate mult mai mare a calciului datorita asocierii cu vitamina D si fosforul.

 La 95% din populatie, capitalul osos alcatuit pana la 18 ani va constitui factorul cheie al statutului mineral osos pe tot  parcursul vietii, astfel ca o densitate osoasa crescuta in adolescenta, limiteaza riscul ulterior de osteoporoza si fracturi osoase.

De aceea, aportul nutritional recomandat este de:

  • 500mg Ca/zi intre 1-3 ani
  • 700 mg Ca/zi intre 4-6 ani
  • 900 mg Ca/zi intre 7-9 ani
  • 1200 mg Ca/zi intre 10-19 ani.

Acest aport ar trebui sa provina din trei - patru produse lactate zilnice,dintre care obligatoriu unul sau chiar doua, ar trebui sa fie din branzeturi, ele putand contine intre 300 si 1000mg de calciu la 100g branza, in functie de modalitatea de fabricatie.

O portie de 30g de branza aduce, in medie, intre 150-300 mg de calciu, ceea ce inseamna intre 20-30% din nevoile nutritionale zilnice de calciu ale unui copil de 7-9 ani.

Branzeturile contin si alti nutrienti esentiali cum ar fi  o cantitate mare de proteine (cascavalul, Emmentaler), fosfor, magneziu (Emmentaler), seleniu si zinc, vitaminele D, A, K, B2 si B12.

Portia corecta de branzeturi si lactate pentru copilasul tau ar fi 100-150g de branza proaspata (3-4 linguri), 30 g cascaval/Emmentaler (3 linguri de branza rasa), 6 linguri de telemea rasa, 2 linguri de parmezan, 150-200 g de iaurt probiotic, 200 ml de lapte.

Taguri Branza Vitamina d Minerale copii Alimentatie copii Sanatate copii Dieta copii Calciu copii Delaco

Articole recomandate

Citeste si despre