Dragi mamici,
Incep prin a sublinia, din nou, rolul alimentatiei sanatoase in edificarea fiecarei structuri din corpul copilului vostru. Pornind de la creier, neuroni si ajungand prin intermediul neurotransmitatorilor (mesageri ce transmit informatiile de la o celula la alta) pana la muschi, putem afirma cu certitudine, datorita studiilor existente astazi, ca hrana determina practic, in buna masura, felul in care copilul gandeste, simte si se comporta.
Perioada de sarcina, la fel ca si cele douasprezece luni de bebelus, trebuie folosita pentru a "imprieteni" gustul copilului cu alimente precum legumele proaspete sau gatite, fructele, carnea si lactatele de buna calitate.
Dupa cele sase luni de alimentatie exclusiv la san, vine diversificarea, o perioada emotionanta – atat in viata mamicii, cat si a bebelusului deoarece copilul tocmai a mai facut un "pas" important intr-o lume plina de mirosuri, gusturi si texturi noi.
Copiii sanatosi, asemeni adultilor sanatosi, au nevoie de mancare proaspata, neprocesata, fara aditivi alimentari, fara zahar sau sare, bogata in grasimi esentiale, care ajuta la formarea creierului, a pielii si la dezvoltarea simturilor prin intermediul analizatorilor (tactili, vizuali, auditivi, olfactivi etc.).
Oferiti, asadar, bebelusilor ceva usor de digerat si care nu cauzeaza reactii alergice. Piureurile vegetale, mai ales cele "raw", dar si cele preparate termic, sunt o idee foarte buna de incepere a diversificarii alimentatiei: de avocado, morcov, cartofi dulci, dovlecel, conopida, broccoli, praz, gulie, spanac.
Pentru a economisi timp, puteti congela restul de portii si folosi acele piureuri ulterior in diverse combinatii. Pe masura ce creste copilul, legumele pot fi pasate cu furculita, pentru a avea bucati din ce in ce mai mari, pregatind astfel trecerea de la suctiune la masticatie.
Tot la sase luni, puteti introduce branza de vaci nedegresata, iaurtul integral facut in casa, un fainos instant de orez - toate folosite si pentru a creste consistenta mancarii - si piureurile de fructe, desigur pe rand, unul cate unul. Ramane la latitudinea si creativitatea fiecarei mamici cum sa combine aceste feluri de mancare pentru a avea un gust, miros si aspect cat mai delicios.
Carnea de pasare si vita slaba poate fi introdusa de la sase luni, fiarta si mixata intr-o supica de legume initial, iar apoi in piureuri; ficatul de pasare si galbenusul de ou de la sapte luni, initial o jumatate de galbenus si o lingura de ficat pasat. Pestele se poate introduce de la varsta de 8 - 10 luni, daca nu aveti un copil atopic (predispus la alergii) si puteti incepe cu macroul si somonul, pesti bogati in grasimi esentiale Omega 3, atat de necesare creierului si nervilor periferici.
Asadar, intre sase si douasprezece luni, bebelusul poate primi doua – trei mese de lapte (200 ml de lapte la o masa) si alte trei mese semisolide: supa de legume cu carne, piure de legume cu carne mixata, fainos de orez cu legume sau fructe, branza de vaci cu legume sau fructe, iaurt cu fainos de orez, ovaz sau cu fulgi de mei.
Copilul va primi intre 800-1000 kcal pe zi, 50% din necesarul caloric fiind asigurat inca de lapte.
Lasati-va, dragi mamici, ghidate de instinctul vostru matern, deoarece orice mama este capabila sa se adapteze nevoilor bebelusului sau cu delicatete si sensibilitate si amintiti-va, in ciuda principiilor psihoterapiei moderne – care afirma: "copilul creeaza mama" - ca mama poate educa, daca are suficienta incredere in ea, cu blandete si consecventa atat gustul, cat si comportamentul bebelusului sau!
Sa cresteti copii frumosi si sanatosi!