Rolul vitaminelor in cresterea prichindeilor

/ / Modificat: 2013-02-06
Rolul vitaminelor in cresterea prichindeilor

Pentru ca puiutul tau sa creasca sanatos si frumos, alaturi de proteine, glucide si lipide ii sunt absolut necesare vitaminele. Ele produc energie, ajuta la dezvoltarea armonioasa a corpului si previn aparitia si dezvoltarea celulelor canceroase.

Creierasul copiilor este un motoras in continua dezvoltare. Pentru ca el sa functioneze cat se poate de bine, are nevoie de o cantitate foarte mare de combustibil pe baza de vitamina C si B.  Aceste vitamine nu pot fi depozitate in organism, de aceea ele trebuie sa fie zilnic introduse in alimentatie. Un copilas caruia ii lipsesc aceste vitamine va deveni neatent, obosit, trist, fara pofta de viata si cu o slaba capacitate de concentrare si memorare.

Aceste vitamine se gasesc in legume, leguminoase, cereala integrale dar si in branzeturi, oua, peste si carne.

Vitaminele A, D, E si K se numesc si liposolubile, deoarece sunt solubile in grasimi, putand fi astfel stocate in organism. Aceste vitamine se gasesc in lactate si branzeturi (dar nu si in cele cu 0% grasimi) oua, peste oceanic, uleiuri vegetale, seminte, nuci si legume cu frunze verzi.

Vitamina A este un antioxidant ce stimuleaza sistemul imunitar si protejeaza impotriva infectiilor, racelilor si a multor forme de cancer. Vitamina D mentine sanatatea oaselor si a dintilor prin favorizarea absorbtiei calciului si a fosforului. Are o deosebita importanta in mentinerea bunei functionari a sistemului nervos si stimuleaza metabolismul.

Vitamina E este un antioxidant ce previne formarea cheagurilor de sange si are un important rol in formarea tesuturilor (plamani, sistem nervos, muschi si retina).

Vitamina K are rol in coagularea sangelui si nu necesita suplimenare medicamentoasa.

O alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional si caloric cuprinde legume si fructe proaspete, cereale integrale, lapte, branzeturi, iaurt, oua si carne, uleiuri presate la rece, seminte si nuci. Daca respectam aceasta varietate de alimente nu vom avea nevoie de suplimente minerale nici noi, nici micutii nostri.

Daca credeti totusi ca prichindelul dumneavoastra are nevoie, apelati la medicul de familie sau la un nutritionist. Acesta va poate oferi toate informatiile legate de continutul suplimentelor alimentare, calitatea, dozele, modul si durata pe care ar trebui luate aceste suplimente.

Taguri Branza Vitamine copii Alimentatie copii Crestere copii Meniu copii Delaco

Articole recomandate

Citeste si despre