Intrebarile testului
Ce varsta ai?
A. 18-30 ani
B. 30-50 ani
C. peste 50 de ani
Care este I.M.C.-ul tau?
A. 18-23
B. 23-25
C. 25-40
Circumferinta taliei tale masoara?
A. 80-90 cm
B. 90-100 cm
C. peste 100 cm
Care sunt valorile tensiunii tale arteriale?
A. 120/70 mmHg – 139/89 mmHg
B. 140/90 mmHg - 159/99 mmHg
C. peste 160/100 mmHg
Valoarea trigliceridelor tale serice este:
A. 40 – 150 mg/dl
B. 150 -250 mg/dl
C. 250 – 400 mg/dl
Valoarea serica a colestrolului tau este:
A. 120-169 mg/dl
B. 170- 219 mg/dl
C. 22o-260 mg/dl
Cat de des mananci carne rosie pe saptamana?
A. 1-3 ori
B. 3-5 ori
C. zilnic/mai multe portii pe zi
Cat de des faci miscare sau mergeti pe jos, in ritm alert?
A. zilnic 30 de minute
B. de trei ori pe saptamana 30 de minute
C. uneori/rar
Alimentatia ta include carbohidrati simpli (dulciuri, produse zaharoase, biscuiti etc):
A. 1-3 ori pe saptamana
B. 3-5 ori pe saptamana
C. 5-7 ori pe saptamana/zilnic, de mai multe ori pe zi
Valorile glicemiei tale a jeun (pe nemancate) sunt:
A. sub 90 mg/dl
B. intre 90 – 110 mg/dl
C. peste 110 g/dl
De cate ori consumati alcool pe saptamana?
A. 1-3 ori
B. 3-5 ori
C. mai mult de 5 ori pe saptamana/mai mult de o unitate zilnic
(O unitate: 150 ml vin = 40 ml tarie= 330 ml bere)
Cate portii de legume mancati intr-o zi?
A. 4-5 portii
B. 1-3 portii
C. o portie de legume la cateva zile
Cat de des mancati lactate si branzeturi?
A. 1-2 portii/zi
B. 3 portii/zi
C. rar / mai mult de 3 portii pe zi
Cate portii de carbohidrati complecsi, sanatosi, mancati zilnic?
(O portie inseamna 30 g de paine integrala, 75g de orez sau paste integrale fierte, 25 g de cereale integrale etc.)
A. 6-12 portii/zi
B. 2-6 portii/zi
C. o portie/deloc/peste 12 portii
Cheltuielile tale energetice zilnice (consumul kcaloric zilnic ce cuprinde nivelul de activitate fizica si metabolismul bazal) sunt:
A. peste 2500 kcal –activ(a), mereu in miscare, practica exercitii fizice cu regularitate
B. 1700-2200 kcal – relativ activ(a), merge mult pe jos
C. sub 1700 kcal –sedentar(a)
Interpretarea testului
Acorda-ti:
- 0 puncte pentru fiecare A
- 1 punct pentru fiecare B
- 2 puncte pentru fiecare C
0-14 puncte
Poti consuma toate felurile de branzeturi: proaspete, mature cu gust puternic (Parmezan, Pecorino) cu mucegai albastru (Roquefort, Gorgonzola), moi(Camembert, Brie) sau semi-moi (Gouda, Edam, Provolone).
Indicat este sa consumi1-2 portii pe zi, in cantitati de 30-50 sau100g in functie de felul branzeturilor.
Atentie insa ca branzeturile procesate: branza topita, cea emulsionata si cele tartinabile au un continut mare de grasimi si o valoare nutritionala redusa.
15 -20 puncte
Poti consuma toate tipurile de branzeturi. Indicat este o portie pe zi de 30-50 sau 100 g, in functie de felul branzeturilor.
Cele mai potrivite alegeri ar fi branzeturile proaspete, partial degresate, cu consistenta cremoasa si arome moderate, cum sunt: urda, ricotta, branza de vaci, branza cottage, alternativ cu telemeaua, mozarella sau casul.
21-30 puncte
Este recomandat sa consumi doar branzeturi proaspete, partial degresate, alaturi de lapte si iaurturi probiotice semidegresate, in portii de 1- 2 zilnic.
Produsele lactate integrale contin multe grasimi saturate, de aceea trebuie evitate de cei care sufera de boli cardio-vasculare, dislipidemii (trigliceride si/sau colesterol mare), obezitate si sindrom metabolic, de cei diagnosticati cu diabet zaharat sau care urmeaza un regim de slabire.