Alimentatia din copilarie, in special de la varsta prescolara si din perioada scolara, joaca un rol esential in cresterea si sanatatea copilului, iar principala regula de care trebuie sa tii cont in aceasta privinta este varietatea. Un meniu echilibrat, bogat in categorii alimentare variate - lactate, fructe, legume, carne, cereale etc. - sta la baza cresterii si dezvoltarii armonioase din prima parte a copilariei si la formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase la maturitate.
Iata ce contine piramida alimentara si cate portii ar trebui consumate in fiecare zi, conform Ghidului pentru Alimentatia Sanatoasa elaborat de Societatea de Nutritie din Romania:
1. Paine, cereale, orez si paste (6-11 portii pe zi);
2. Legume si vegetale (3-5 portii pe zi);
3. Fructe (2-4 portii pe zi);
4. Lapte si derivate (2-3 portii pe zi);
5. Carne, peste, oua (2-3 portii pe zi).
Laptele si produsele lactate
Laptele este un aliment de baza in piramida alimentara a copilului de orice varsta, deoarece este un aliment aproape complet, continand nutrientii esentiali pentru intregul organism. Hidrateaza si hraneste, in acelasi timp, deoarece contine apa, proteine, calciu, fosfor, alte minerale si vitamine atat de necesare pentru dezvoltarea sistemului osos, muscular, a danturii si pentru sistemul imunitar. Cu o pondere mai mare in meniu in primii ani de viata, laptele isi aduce contributia in toate aspectele esentiale ale cresterii si dezvoltarii copilului.
Portiile de lapte fluctueaza de-a lungul timpului in alimentatia copilului. Copiilor prescolari si scolari li se recomanda sa consume doua-trei portii de lapte si produse lactate pe zi (o portie de lapte insemnand o cana de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de de calciu, fosfor si proteine. Un prescolar cu varsta cuprinsa intre 3 si 8 ani are nevoie de 2 portii zilnice de lapte, care reprezinta echivalentul a 500 ml pe zi.
Din perioada scolara si pana in adolescenta tarzie, aportul de lapte va creste pana la 750 de ml, impartiti in 3 portii zilnice. Fireste ca trebuie sa existe diversitate si una dintre portiile de lapte poate fi inlocuita cu alte produse lactate sau branzeturi, insa cu mare grija, datorita continutului mai ridicat in grasimi si sare al anumitor tipuri de produse.Recomandarea specialistilor este sa alegeti laptele ambalat deoarece este controlat sanitar-veterinar.
Pestele
Bogat in vitamine si minerale, dar mai ales in acizi grasi Omega 3, pestele este un aliment care stimuleaza dezvoltarea intelectuala a copilului si il ajuta sa faca fata cu brio activitatilor scolare, extrem de solicitante fizic si psihic. In plus, energizeaza organismul, ii intareste sistemul imunitar si contribuie la o crestere armonioasa a acestuia.
Copilul ar trebui sa consume in jur de 2 portii de peste pe saptamana, insa cantitatile variaza in functie de varsta, greutate, nivel de activitate fizica etc. In perioada prescolara, este recomandat pestele slab - macrou, stiuca, biban, iar in cea scolara, este indicat sa optezi pentru peste gras - sardine, somon, crap, hering etc.
Fructele
Fructele trebuie sa se regaseasca in meniul zilnic al oricarui copil prescolar sau scolar. In aceasta perioada a copilariei, nu exista restrictii in ceea ce priveste tipurile de fructe, insa nutritionistii sfatuiesc parintii sa nu se concentreze doar pe un singur sortiment, ci sa varieze meniul copiilor si ponderea diferitelor alimente in meniu astfe incat sa existe cate putin din toate.
Toate fructele contin carbohidrati, vitamine si minerale esentiale, insa in doze diferite. In plus, unele contin si alte tipuri de nutrienti (antioxidanti, proteine, fibre etc.) care ajuta la cresterea copilului, de aceea, este indicat sa le combini zilnic in preparatele pentru cel mic.
Bazeaza-te intotdeauna in conceperea meniului copilului pe fructele specifice fiecarui sezon, deoarece sunt proaspete si ofera doze bogate din substantele nutritive de care cel mic are nevoie.
Legumele
Legumele respecta aproximativ aceleasi reguli si indicatii precum fructele in alimentatia copilului si sunt recomandate a fi consumate proaspete si din belsug. Societatea de Nutritie din Romania recomanda intre trei si cinci portii pe zi, deoarece sunt hranitoare, ne hidrateaza si ne hranesc.
Cerealele
Cerealele integrale sunt esentiale in dieta copilului la prescolaritate si scolaritate, furnizand unele dintre cele mai importante vitamine pentru crestere - vitaminele din complexul B, dar si proteine pentru energie zilnica si fibre pentru o digestie sanatoasa. In plus, carbohidratii din cereale sunt foarte importanti pentru organism si sunt de preferat celor din alte surse (precum dulciurile). Adauga-le frecvent in preparatele de la micul dejun, in deserturi, dar si in mancarurile de la mesele principale.
Alaturi de o alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume, lapte si produse lactate, copilul trebuie incurajat sa faca miscare, sa se joace, in functie de varsta, sa participe la activitati care sa il stimuleze fizic si intelectual pentru a se dezvolta armonios si echilibrat.
Acest articol face parte din campania educationala "Laptele, aliatul cresterii echilibrate a copiilor prescolari si scolari", initiata de Tetra Pak, prin care sunt incurajate obiceiurile alimentare care contribuie la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor. In plus, elevii din clasele 0-VIII pot sa se bucure de jocul educativ online "Tinutul laptelui". Mai multe detalii pe www.laptescolar.ro.