De ce laptele UHT este cea mai sigura alegere pentru copii

/ / Modificat: 2014-07-21
De ce laptele UHT este cea mai sigura alegere pentru copii

De multe ori privim cu neincredere recomandarile medicilor de a consuma lapte si lactate pasteurizate si mai ales lapte UHT. Multi parinti se intreaba de ce sa le cumpere copiilor laptele ultrapasteurizat (UHT) care are un termen de valabilitate mai mare decat stim noi pentru laptele de la bunica si, in plus, nici nu trebuie tinut la rece decat dupa deschidere.

Mama primeste recomandarea de a folosi laptele UHT inca din etapa de diversificare cand, pediatrul sau medicul de familie o invata sa faca branzica de casa, folosind lapte UHT. De asemenea, iaurtul, ca si branzeturile, trebuie sa provina din lapte pasteurizat.

Ce inseamna lapte UHT?

 Laptele UHT este un lapte controlat sanitar-veterinar, trecut printr-un tratament termic special (ultrapasteurizare la temperatura inalta) prin care sunt distrusi germenii si se pastreaza vitaminele si nutrientii. Laptele este incalzit si racit rapid astfel incat sa se pastreze gustul si caracteristicile nutritionale, apoi este introdus intr-un ambalaj steril in conditii aseptice (de igiena). De aceea, lapte UHT rezista ambalat la carton si tinut la temperatura ambianta de maxim 32 de grade mai mult timp, fara conservanti, fiind astfel un aliment sigur si sanatos pentru copiii de toate varstele.

Tocmai aceasta procedura de pasteurizare (sterilizare) la temperatura inalta a laptelui distruge microbii si microorganismele, asigura pãstrarea vitaminelor si nutrientilor, spre deosebire de fierberea obisnuita acasa a laptelui crud care nu distruge toti germenii, in schimb reduce vitaminele si nutrientii.

Avantajele de a alege un lapte UHT pentru copil

  • Este  sigur pentru consum

Laptele UHT prezinta siguranta unui lapte perfect  sterilt, lipsit de microorganismele daunatoare care se gasesc in laptele crud si care pot afecta sanatatea copilului. Pasteurizarea laptelui la temperaturi foarte inalte distruge toti agentii patogeni c, pastrand in acelasi timp majoritatea proprietatilor nutritionale ale acestuia.

Consumul laptelui crud sau comercializat in conditii improprii predispune la boli precum tuberculoza, meningita sau botulism si stim ca ultimul lucru pe care ni-l dorim pentru copiii nostri este sa isi riste sanatatea.

  • Rezista mai mult timp la temperatura camerei

Da, dar trebuie sa avem grija ca in masina sau acasa temperatura ambianta sa nu depaseasca 32 de grade. In plus, trebuie sa avem grija ca, dupa deschidere, sa punem cutia de lapte la frigider si sa o consumam in maximum 3 zile.Ambalarea aseptica este una dintre cele mai mari inovatii din industria alimentara introdusa de Tetra Pak acum peste 50 de ani, o inovatie care ne bucuram in fiecare zi.  Ambalajele de carton in care se comercializeaza laptele UHT impiedica modificarea si contaminarea laptelui deoarece sunt o bariera in calea factorilor extern (aer, lumina, germeni si bacterii).

  • Pastreaza aproape toti nutrientii

Pasteurizarea la temperaturi inalte dureaza mult prea putin pentru a afecta calitatile nutritionale ale laptelui, spre deosebire de fierberea clasica pe aragaz sau plita a laptelui de consum. Asadar, poti avea incredere ca laptele UHT contine toate vitaminele, mineralele si proteinele de care are nevoie copilul la orice varsta, cu meritul de a fi mult mai sigur pentru sanatate.

Nici variantele UHT degresate si partial degresate nu sunt mai putin hranitoare decat cele integrale. Acestea pastreaza vitaminele, mineralele si proteinele in compozitia lor, singura diferenta fiind facuta de continutul mai redus al grasimilor (lipidelor).

Acest articol face parte din campania educationala "Laptele, aliatul cresterii echilibrate a copiilor prescolari si scolari", initiata de Tetra Pak, prin care sunt incurajate obiceiurile alimentare care contribuie la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor. In plus, elevii din clasele 0-VIII  pot sa se bucure de jocul educativ online "Tinutul laptelui". Mai multe detalii pe www.laptescolar.ro.

Articole recomandate

Citeste si despre