Desi febra la un bebelus foarte mic reprezinta un motiv de ingrijorare, temperatura ridicata are putine sanse sa le faca rau daca sunt tratati in mod corect.
Febra nu este o afectiune, ci un semn ca sistemul imunitar se lupta cu o infectie. Cand virusii sau bacteriile ataca organismul, celulele albe din sange vin sa salveze situatia producand un hormon (numit interleucina) care creste temperatura corpului. Ca efect, aceasta crestere a temperaturii corpului ajuta la uciderea virusurilor care iti fac bebelusul bolnav.
Temperatura ridicata nu inseamna neaparat ca bebelusul este mai bolnav decat daca ar avea temperatura mai scazuta. Comportamentul bebelusului este un indicator mai precis al starii sale de sanatate. Daca bebelusul nu e agitat si inca e interesat de alaptare, inseamna ca nu ai motive de ingrijorare.
Variatiile de temperatura sunt provocate de multe lucruri, inclusiv de momentul din zi, cat de activ a fost bebelusul, daca poarta prea multe hainute sau daca tocmai a facut o baie fierbinte. Temperaturile depind si de tipul de termometru folosit. Majoritatea medicilor recomanda termometrul rectal ca fiind standardul de aur, masuratorile acestuia sunt cele mai apropiate de temperatura organismului. Din contra, termometrul digital de pus la subrat da rezultate cu un grad mai mic decat termometrul rectal, iar masuratorile la ureche pot fi prea mari sau prea scazute.
Indiferent de termometrul folosit, e important de stiut intervalul de temperaturi normale ale bebelusului pentru a avea un etalon de comparatie cand acesta se imbolnaveste. Masoara temperatura bebelusului la prima ora a diminetii (inainte de ora 6 dimineata, cand temperatura corpului e in cel mai scazut punct) si din nou seara devreme (intre orele 17 si 19, cand e in punctul maxim).
Modul in care tratezi febra depinde de varsta copilului. Apeleaza la un medic imediat daca ai un bebelus de doua luni sau mai mic care are temperatura rectala de 38,5 C° sau mai mare, chiar daca nu arata alte semne de boala.
In primele saptamani de viata, bebelusii au capacitati limitate de lupta impotriva bolilor, deoarece sistemul lor imunitar nu e inca dezvoltat complet. Daca nu exista un motiv evident pentru febra, cum ar fi raceala, va trebui sa excluzi posibilitatea (rara, de altfel) de a avea o infectie a sangelui sau a tractului urinar.
Daca are o temperatura de peste 40 C°, inseamna ca are febra mare si ar trebui sa apelezi urgent la medic pentru sfaturi.
Sapte trucuri simple te vor ajuta sa cobori temperatura bebelusului tau
- Ajuta-l pe micut sa se simta confortabil;
- Ofera-i suficiente lichide sa bea. Febra prelungita poate duce la deshidratare, prin urmare, continua sa alaptezi sau sa-l hranesti cu lapte praf si, eventual, introdu si apa sterilizata;
- Imbraca-l cu haine usoare;
- Baia calduta va ajuta la coborarea temperaturii bebelusului tau. Aceasta se evapora mai repede si ii racoreste. Nu introduce bebelusul in apa rece (tremuratul nu face decat sa-i incalzeasca);
- Nu incerca niciodata sa-ti racesti bebelusul facandu-i o frectie cu alcool, care poate fi toxic pentru piele;
- Daca medicul tau de familie e de acord, administreaza-i paracetamol sau un alt medicament pentru scaderea febrei;
- Nu-ti face bebelusul sa "transpire" febra imbracandu-l gros sau infofolindu-l. Asta doar ii va prelungi febra;
Mai presus de toate, relaxeza-te! Oricat de infricosatoare pot fi puseele de febra, cei mai multi copii isi revin in cel mult doua zile. Cu doza potrivita de afectiune si ingrijirea corecta, bebelusul tau se face bine in cel mai scurt timp.
Grija pentru piele, grija pentru viata! Afla mai multe pe NIVEA Baby!