Bebelusii se nasc programati sa invete, toate cele cinci simturi ale lor fiind aproape complet dezvoltate. Acestia sunt gata sa proceseze informatiile cu privire la relatii, emotii, limbaj si ratiune.
Prin interactiuni cum ar fi joaca, cantatul, tinerea in brate si alintarea bebelusului, creierul sau se va pregati pentru a permite dezvoltarea intelectuala, fizica si emotionala.
In timpul primului an de viata al unui bebelus, acesta trece printr-o transformare uluitoare, devenind, dintr-un nou-nascut neajutorat, un copil curios si activ. Incearca sa profiti din plin de dezvoltarea copilului tau in timpul acestei perioade explozive de crestere.
Iata cateva activitati distractive pe care le poti face pentru a maximiza potentialul de dezvoltare al bebelusului tau:
- Comunica cu acesta cat mai mult posibil;
- Citeste-i cat mai des;
- Fa conversatie cu el in fiecare zi, folosind aliteratii si rime;
- Recita alfabetul;
- Schimba-ti tonul si volumul vocii si vorbeste ca un copil;
- Rosteste des numele bebelusului tau pentru a incuraja raspunsurile la sunete si pentru a-l familiariza cu diverse cuvinte;
- Repeta numele obiectelor si activitatilor frecvente pentru a putea fi recunoscute mai usor;
- Canta!
Chiar daca bebelusul tau inca nu vorbeste, acesta absoarbe limbajul, invatand noi cuvinte si facand conexiuni in creier. Familiile bilingve pot folosi chiar mai mult limbajul cu bebelusul lor. O alta limba poate fi invatata imediat, atat timp cat folosesti toate limbile destul de des, copiii le vor invata foarte usor. Gandeste-te cate cuvinte (si limbi) ar putea invata copilul tau pana cand va deveni prescolar! Pe de alta parte, nu e un lucru obligatoriu. Prin urmare, nu te supune nici pe tine, nici copilul unei presiuni inutile.
Cam toate lucrurile sunt noi pentru bebelus. Mersul pana la magazin sau joaca cu o cutie din carton poate fi la fel de stimulanta precum mersul la gradina zoologica sau joaca cu o jucarie scumpa. E important sa pui la lucru toate cele cinci simturi ale bebelusului tau si sa-i permiti sa guste, sa atinga, sa auda si sa miroasa diverse lucruri cat mai mult posibil.
Deja vei face o gramada de lucruri pentru a creste puterea mintii bebelusului tau, fara a apela la experti sau diverse tehnici. Tu esti cel mai bun expert cand vine vorba de lucrurile care-ti stimuleaza bebelusul, din care invata si care ii plac. Cand te concentrezi pe formarea unei relatii bune cu micutul, de fapt, amandoi cresteti.
Grija pentru piele, grija pentru viata! Afla mai multe pe NIVEA Baby!