Cele 10 porunci ale pielii fine de bebelus
Pielea fina de bebelus se mentine mereu catifelata si sanatoasa cu mici secrete! Mai exact, cu ajutorul celor 10 porunci de mai jos, care nu sunt altceva decat recomandari avizate ale specialistilor privind cea mai buna ingrijire a pielii micutilor abia sositi pe lume.
Stiai ca pielea bebelusului tau este mai “activa” decat cea a unui adult? Asta pentru ca se afla intr-o dezvoltare continua, fiind mai vulnerabila in fata agentilor iritanti si a schimbarilor in umiditate si temperatura. Pielea celor mici este de 10 ori mai subtire decat a ta, este predispusa uscarii excesive si reactiilor alergice si absoarbe mai multa apa, insa o pierde mai rapid decat un adult.
In aceste conditii, este lesne de inteles de ce are nevoie de o ingrijire atenta. Iata de ce decalogul pielii impecabile de bebelus iti este de mare ajutor!
Nu lasa pielea bebelusului tau sa se deshidrateze
Prima si cea mai importanta porunca a ingrijirii corecte cand vine vorba de pielea bebelusului tau este sa nu o lasi niciodata sa se deshidrateze. In primele luni de viata, nou-nascutului ii lipseste filtrul hidrolipidic, acel strat protector de sebum care previne uscarea tegumentelor si protejeaza pielea de agentii patogeni din mediu.
Fara filtrul hidrolipidic, pielea bebelusului tau se usuca extrem de usor, deci are nevoie sa fie hidratata in permanenta, cu emulsii pentru nou-nascut delicate, hipoalergice si lipsite de ingrediente cu efect iritant (JOHNSON’S® Baby Lotiune, cu miros proaspat inconfundabil de bebelus, lasa pielea catifelata si neteda).
Nu exagera cu baitele indelungate
Nu ii face baie bebelusului tau de mai mult de 3 ori pe saptamana, pana la varsta de un an (in restul timpului, curata pielea si insista cu apa doar in zonele delicate - funduletul, zona inghinala, axilele, gatul etc.). Imbaiaza-l in apa calduta (nu fierbinte) si evita sa il tii prea mult in cadita. Expunerea frecventa la apa are tendinta de a curata uleiurile esentiale care acopera si protejeaza pielea bebelusului.
Ai grija si ce produse de curatare folosesti! Lotiunea de spalare hidratanta JOHNSON’S® Baby pentru baie, imbogatita cu lotiune hidratanta, este conceputa sa curete delicat pielea bebelusului, lasand-o catifelata.
Nu folosi produse de ingrijire alese intamplator
Pielea bebelusului trebuie sa fie hidratata si hranita dupa fiecare baita cu produse de ingrijire concepute special pentru pielea sensibila si delicata de la aceasta varsta. Atunci cand cumperi o lotiune sau crema de corp pentru bebe, este important sa ai in vedere urmatoarele criterii: sa aiba pH neutru si sa nu contina alcool sau substante toxice.
Nu lasa bebelusul cu scutecul neschimbat ore in sir
Iritatia de scutec, o problema cutanata frecventa in randul bebelusilor, apare deseori din cauza numarului mic de schimbari ale scutecului, in special in sezonul cald. Urina lasata in contact cu pielea ore in sir dezvolta agenti patogeni care afecteaza pielea bebelusului, iar acest lucru este valabil si pentru materiile fecale.
Daca este posibil, lasa copilul fara scutec in intervalele in care nu doarme. In cazul sugarilor, un scutec sub forma de lenjerie este ideal in timpul zilei.
Nu imbraca bebelusul cu hainute noi fara a fi spalate in prealabil
Toate hainutele noi pe care i le cumperi micutului sau pe care le primesti de la apropiati trebuie sa fie spalate inainte de imbracare. De ce? Pentru ca germenii care se gasesc pe ele pot produce iritatii si pot favoriza dezvoltarea unor probleme dermatologice mai grave. Spala hainutele numai cu detergent special pentru bebelusi, antialergic, fara parfumuri sau substante toxice. Nu uita sa le clatesti foarte foarte bine (eventual cu un ciclu suplimentar de clatire la masina de spalat).
Nu imbraca bebelusul cu haine din materiale sintetice
Hainutele care intra in contact cu pielea bebelusului trebuie sa fie confectionate numai din materiale naturale, moi, precum bumbacul, care este bland cu pielea sensibila a micutului tau. Hainutele din bumbac permit pielii sa respire, dar ajuta si la absorbtia transpiratiei, evitandu-se astfel iritatiile.
Nu spala bebelusul cu apa fierbinte
Este foarte important sa ai grija ca apa sa nu fie niciodata fierbinte, doar calduta, atunci cand faci baie celui mic, dar si sa aplici imediat dupa spalare o lotiune de piele hidratanta pentru bebelusi (JOHNSON’S® Baby Lotiune cu formula originala curaÈa delicat si hidrateaza pielea bebelusului, are un miros inconfundabil de proaspat, dar este in acelasi timp delicata si hipoalergica).
Nu expune pielea bebelusului neprotejata la frig
Cand scoti bebelusul la aer curat toamna sau iarna, acopera bine zonele delicate (cap, nas, gat, urechi, maini...) cu un fular, manusi si alte accesorii. Astfel, ii protejezi pielea si impotriva efectului deshidratant al frigului, nu previi doar virozele sezoniere.
Nu uita de protectia solara, indiferent de anotimp
Indiferent de blandetea razelor solare, este bine sa stii ca ele patrund adanc in straturile pielii imature a bebelusului si pot afecta structura ADN-ului celular, crescand predispozitia de cancer cutanat la varsta adulta. Protejeaza-ti micutul cu lotiune de protectie solara conceputa special pentru bebelusi, aplicand-o pe portiunile de piele neacoperite.
Aplica foarte putina crema cu FPS de minim 15 pe obraji si pe maini, de fiecare data cand iesiti din casa.
Nu folosi orice tip de sapun cand iti speli bebelusul
Calitatea sapunului pe care il folosesti pentru a-ti spala micutul este esentiala in mentinerea unei pieli sanatoase. Ai grija sa fie un sapun special pentru bebelusi, pe care sa il aplici doar pe zonele in care se murdareste copilul: pe picioare, la axila, in regiunea genitala si pe posterior.
Sapunul JOHNSON’S® Baby contine emolienti si agenti hidratanÈi delicati ce pastreaza pielea fina si hidratata, avand in compozitie miere, un ingredient-cheie care face ca acest produs sa fie potrivit pentru ingrijirea corecta a pielii bebelusului tau!