Cum doarme un bebelus in primele luni de viata

/ / Modificat: 2016-09-23
Cum doarme un bebelus in primele luni de viata

"Am dormit ca un bebelus", o expresie pe care o folosim pentru a descrie un somn bun, nu arata intotdeauna modul in care reuseste un nou-nascut sa se odihneasca pe timpul noptii. Bebelusii dorm mult, insa in intervale scurte si fara sa sesizeze ritmul zi-noapte. Daca puiul tau nu reuseste sa doarma bine noaptea, poate a sosit momentul sa schimbi putin ritualul de adormire.

In afara de cea mai importanta dorinta a unei mamici, aceea ca bebelusul ei sa fie sanatos, mai exista cel putin una unanim ravnita de proaspetii parinti: ca cel mic sa doarma bine noaptea.

Adevarul este ca, in primele saptamani dupa nastere, programul mamei si al nou-nascutului este deseori unul haotic, avand nevoie de o ajustare a ritualului zilnic de somn si hranire. Iata cat de dificila este adaptarea celui mic la un program regulat de somn si ce poti face pentru a avea nopti linistite si odihnitoare!

Cum doarme un bebelus in primele luni de viata

In primele trei-patru luni, nou-nascutul doarme in reprize de somn scurte, indiferent ca este zi sau noapte. Vei observa ca micutul tau mai mult doarme, decat sta treaz ziua. Desi este bine sa il culci de cate ori este obosit si da semne de somnolenta, este important sa ii stabilesti un program de somn regulat.

Majoritatea specialistilor considera ca incepand cu varsta de 2 luni micutii sunt pregatiti sa fie ajutati sa intre intr-un program de somn. Insa rutina de somn la bebelusi incepe sa capete consistenta abia pe la 3-4 luni. Dar si pana la aceasta varsta este important sa incerci sa il obisnuiesti cu programul, chiar daca de multe ori esuezi. Fii perseverenta!

Pentru copil, acest program este necesar pentru a se evita probleme de sanatate ce pot aparea din anumite omisiuni sau lipsuri. Daca totul este bine pus la punct si respectat, copilul va fi sanatos si fericit, iar parintii vor fi mai putin solicitati si stresati.

Rutina de somn Johnson’s Bedtime

Cand micutul tau doarme pe timpul zilei, lasa-l expus la lumina naturala si nu incerca sa pastrezi liniste in casa – lasa zgomotele la nivelul lor firesc. Noaptea insa, stinge lumina (sau tine una de veghe, foarte difuza), schimba-l si hraneste-l cat se poate de calm si discret, evitand in acelasi timp sa te joci cu el sau sa ii vorbesti cu voce tare.

Johnson’s Baby vine in intampinarea proaspetelor mamici cu o rutina in trei pasi, menita sa iti obisnuiasca bebelusul cu un program de somn organizat, care sa il ajute sa doarma excelent pe timpul noptii. Aceasta este singura rutina clinic demonstrata ca fiind eficienta in a ajuta bebelusii sa doarma mai bine, in doar o saptamana!

Pasul 1 – o baita relaxanta

Baita bebelusului este primul pas catre inducerea unei stari propice somnului de calitate. Foloseste o lotiune de spalare cu parfum placut, precum Lotiunea de spalare JOHNSON’S® Baby BEDTIME BATH®. Adauga si un strop din Spumantul pentru baie JOHNSON’S® Baby BEDTIME WASH, pentru o experienta minunata in timpul baitei.

Studiile de specialitate au demonstrat ca bebelusii imbaiati cu un produs placut parfumat adorm cu pana la 25% mai repede , comparativ cu cei spalati cu produse fara miros.

Pasul 2 – masajul bebelusului

Cu nenumarate beneficii pentru cei mici, masajul il ajuta pe cel mic sa se simta iubit, relaxat, in siguranta si pregatit pentru somn. Maseaza-ti cu blandete puiul, folosind Lotiunea de corp inainte de culcare JOHNSON'S® Baby BEDTIME CREAM™. Cercetatorii au descoperit ca masajul imbunatateste calitatea si durata somnului, atunci cand este integrat in rutina de somn a bebelusului.

Pasul 3 – linistirea inainte de culcare

Dupa baita si masaj, urmeaza ultimul pas al rutinei de somn – petrecerea catorva momente in liniste cu bebelusul, intr-o atmosfera calma si confortabila. Mangaie-l, canta-i un cantecel de leagan, spune-i o poveste pe un ton soptit etc.

Aceste clipe intime va consolideaza legatura speciala, regleaza respiratia copilului si ii induce starea propice pentru un somn linistit si neintrerupt.

Tu ce ritual de adormire folosesti cu bebelusul tau? Ce metode au functionat cel mai bine pentru tine pana acum? Ofera-ne ponturile tale utile in sectiunea comentariilor de mai jos!

Taguri Ingrijirea pielii bebelusului Ingrijire delicata pentru bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre