Prima baita a bebelusului este, de regula, intimidanta pentru proaspetele mamici. Recuperarea post-partum, nevoile speciale ale nou-nascutului si lipsa de experienta determina temeri firesti, care pot fi insa depasite cu brio daca detii toate informatiile de care ai nevoie.
Treptat, baita celui mic va deveni floare la ureche, transformandu-se intr-un adevarat ritual care inlesneste legatura ta speciala cu el.
In primele luni de viata, un bebelus va avea nevoie de maximum 2-3 baite pe saptamana, initial cu un burete inmuiat in apa (pana la vindecarea buricului).
Apoi urmeaza perioada imbaierii in cadita, cand deja micutul tau incepe sa se bucure cu adevarat de acest moment, impreuna cu tine: putine lucruri sunt mai adorabile decat un bebelus care da fericit din manute peste spuma parfumata, cu obrajorii imbujorati si zambitori.
Pregatirea pentru prima baita
Prima baita este si cea mai provocatoare, asa ca asigura-te ca stii cel putin teoretic cum se face corect. Mini ghidul nostru practic te invata tot ce trebuie sa stii despre prima baie a bebelusului, cum se face si de ce produse ai nevoie!
Prima baita poate sa aiba loc in orice incapere din casa, cata vreme temperatura este optima (24 grade Celsius minimum). Vei avea nevoie de o piesa de mobilier cu suprafata plata (masuta de schimbat este perfecta), pe care sa asezi un prosop gros.
Urmatorul pas este sa pregatesti accesoriile indispensabile:
- Un burete moale
- Un prosop din bumbac
- Un vas cu apa calda (intre 32-37 grade Celsius)
- Scutec curat
- Crema pentru fundulet
- Hainute de schimb
Este bine de stiut ca produsele pentru bebelusi de tipul samponului (Sampon JOHNSON’S® Baby), lotiunii de corp (Lotiune JOHNSON’S® Baby) sau sapunului trebuie sa fie folosite abia dupa vindecarea bontului ombilical.
Pasii de urmat la prima baita
Exista anumiti pasi pe care este bine sa ii parcurgi la prima baita, intr-o anumita ordine. Astfel, dupa ce dezbraci nou-nascutul, lasa scutecul pus (ii vei curata zona inghinala la sfarsit).
Incepe sa speli bebelusul cu buretele umed in spatele urechilor si in interiorul lobului urechii, apoi coboara spre gat, piept, brate, palme, picioare si talpi, insistand intre degete si asupra portiunilor in care pielea face cute.
Spala-i apoi capul si parul cu buretele. Foloseste o bucata de tifon pentru a-i curata pielea din jurul ochilor (dinspre coltul interior spre cel exterior) si al guritei, respectiv al barbiei.
Acum este momentul sa ii dai jos scutecul si sa ii cureti cu mare grija pielea din jurul buricului, avand grija sa nu atingi cumva portiunea sensibila. Clateste buretelul si tamponeaza usor zona inghinala si funduletul. Daca ai o fetita, atunci obisnuieste-te sa o speli cu miscari din fata (zona vaginala) spre spate (fundulet).
Ultimul pas este sa-l stergi pe cel mic cu un prosop moale si curat, prin tamponari usoare, care sa nu ii agreseze pielea atat de sensibila imediat dupa nastere. Aplica crema pentru fundulet, pune scutecul curat si imbraca repede bebelusul cu hainutele de schimb, inainte sa i se faca frig.
Masuri de siguranta la prima baita
Odata ce ai asigurat un mediu propice pentru prima baita si ai avut grija sa urmezi pasii de mai sus, totul ar trebui sa decurga perfect. Chiar si asa, siguranta puiului tau proaspat sosit pe lume este cea mai importanta, asa ca nu pierde din vedere nici masurile de mai jos:
- Tine la indemana toate accesoriile de care ai nevoie, astfel incat sa nu fii nevoita sa pleci de langa bebelus nici macar o secunda in timpul baitei;
- Spala-te bine pe maini inainte si investeste intr-un termometru de baie pentru a verifica temperatura apei.
- Daca nu ai de ales si trebuie sa parasesti incaperea, ia bebelusul cu tine, infasurat intr-un prosop.
- Daca bebelusul mai are inca urme de vernix pe piele, nu incerca sa le indepartezi cu prosopul, pentru ca vernixul este un produs care ajuta in mod natural la curatarea pielii bebelusului.
- Daca locuiesti intr-o regiune cu apa foarte dura, poti sa protejezi pielea celui mic adaugand in apa putina lotiune emolienta pentru bebelusi (JOHNSON’S® Baby BEDTIME BATH®).
- Ai grija sa nu iriti pielea bebelusului tau prin miscari prea dure.
Urmatoarele baite, dupa uscarea ombilicului, se vor muta in cadita si vor fi mult mai distractive si mai parfumate. Ai grija sa alegi produse sigure pentru bebelusi (JOHNSON’S® Baby products), testate dermatologic, pentru o ingrijire perfecta a puiului tau!