Cum recunoastem o rana infectata si cum o tratam corect

/ / Modificat: 2023-08-02
Cum recunoastem o rana infectata si cum o tratam corect

Ranile, chiar daca par superficiale, se pot infecta rapid daca nu sunt ingrijite corespunzator. Netratate, ranile infectate pot provoca probleme de sanatate si complicatii severe, motiv pentru care este important sa stii cum sa recunosti astfel de leziuni si cum sa le ingrijesti corect.

O rana infectata este o leziune a pielii care este colonizata de microorganisme patogene, cum ar fi bacterii, virusuri sau fungi. Infectiile ranilor pot aparea intr-o varietate de situatii, inclusiv taieturi, zgarieturi, arsuri, intepaturi de insecte sau interventii chirurgicale.

Recunoasterea unei rani infectate poate fi facuta prin observarea unor semne si simptome specifice, care includ durere si sensibilitate, roseata si umflare. Infectiile mai severe pot provoca greata, frisoane sau chiar febra. Tratamentul depinde de tipul de rana si de amploarea infectiei!

Cum recunosti o rana infectata?

O rana infectata se agraveaza, de obicei, in loc sa se amelioreze. Semnele si simptomele comune ale unei rani infectate includ roseata in jurul zonei afectate, umflare, durere, secretie purulenta (supuratie) si miros neplacut. Infectiile severe pot duce la febra, frisoane si simptome generale ale unei infectii in corp, cum ar fi oboseala si slabiciunea generala.

Cum arata o rana infectata? Iata cateva indicii care pot indica o infectie a ranii:

  • Roseata si inflamatie. Un prim semn al infectiei este inrosirea si umflarea zonei afectate. Pielea se simte fierbinte si sensibila la atingere si pe masura ce infectia se agraveaza, roseata si umflatura se raspandesc si mai mult.
  • Durere si sensibilitate. O rana infectata este dureroasa la atingere si poate provoca senzatii de arsura sau pulsatii in zona respectiva.
  • Supuratie (puroi). Daca observi o secretie purulenta (puroi) care se scurge din rana, acesta poate fi un semn de infectie. Supuratia poate fi de culoare galbena, verde sau alba.
  • Miros neplacut. O rana infectata poate avea un miros neplacut. Infectiile bacteriene produc, de obicei, un miros caracteristic, care poate fi distinct fata de un miros normal al unei rani vindecate.
  • Febra. In cazurile mai severe de infectie, poate aparea si febra. Acesta poate fi un semn ca infectia s-a raspandit si necesita atentie medicala imediata.

De ce se infecteaza ranile?

Infectiile ranilor pot aparea intr-o varietate de situatii, inclusiv taieturi, zgarieturi, arsuri, intepaturi de insecte sau interventii chirurgicale. Ranile se infecteaza atunci cand bacteriile patrund si colonizeaza taietura sau rana, iar factorii de risc pentru o rana infectata includ lipsa de igiena, expunerea la medii murdare sau contaminante, sistemul imunitar slabit sau alte afectiuni medicale preexistente.

Bacteriile comune care pot provoca o infectie a ranilor includ:

  • Staphylococcus aureus;
  • Pseudomonas aeruginosa;
  • Escherichia coli (E. Coli);
  • Proteus mirabilis;
  • Acinetobacter baumannii/haemolyticus (Acinetobacter baumannii/haemolyticus);
  • Streptococcus.

Cum ingrijesti corect o rana infectata?

Tratamentul unei rani infectate implica, de obicei, curatarea adecvata a leziunii si administrarea de antibiotice, daca este necesar. In functie de gravitatea infectiei si de alti factori individuali, pot fi necesare si alte interventii, cum ar fi drenajul chirurgical al puroiului sau suturile pentru inchiderea ranii.

Exista cativa pasi pe care este important sa ii urmezi atunci cand ingrijesti acasa o rana infectata.

In primul rand, trebuie sa cureti foarte bine rana cu apa si sapun antibacterian, chiar daca doare si ustura din cauza infectiei. Astfel, vei indeparta murdaria si sangele lipit de leziune! Foloseste un tifon steril pentru curatarea ranii si apoi aplica local un unguent sau o pulbere cu proprietati antibacteriene si antibiotice, precum zinc bacitracina si sulfat de neomicina. Astfel de produse actioneaza impotriva anumitor bacterii care determina afectiuni ale pielii si pot fi folosite si preventiv, in cazul leziunilor minore.

Dupa ce ai aplicat unguentul sau pulberea, acopera zona afectata cu un pansament steril, pentru a protaja rana de contaminare. Este important sa schimbi pansamentul in mod regulat, in functie de recomandarile medicului sau de starea ranii, pentru a mentine zona curata si protejata de infectii.

Incearca, de asemenea, sa protejezi rana de factorii de contaminare precum praful, murdaria si alte substante care ar putea provoca o contaminare. De asemenea, evita sa indepartezi crustele! In timpul vindecarii, rana poate forma cruste protectoare, care nu trebuie rupte, deoarece acestea protejeaza leziunea si stimuleaza vindecarea!

Asadar, curatarea si pansarea imediata a ranilor reprezinta cea mai buna modalitate de a preveni infectiile. Spala-ti bine mainile inainte de a trata o rana, oricat de minora si de superficiala ar parea si aplica preventiv, pe zona lezata, un unguent cu proprietati antibacteriene si antibiotice, precum zinc bacitracina si sulfat de neomicina.

Acest unguent care contine zinc bacitracina si sulfat de neomicina, nu trebuie sa iti lipseasca din casa. El actioneaza impotriva bacteriilor, ajuta la reducerea riscului de complicatii si accelereaza procesul de vindecare a pielii.

In anumite cazuri, este posibil sa fie necesara asistenta medicala pentru curatarea si tratamentul ranilor, in special in cazul leziunilor mai grave, care prezinta un risc mai mare de infectare!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre