Ranile superficiale, cum ar fi juliturile sau zgarieturile, dobandite prin joaca sau, pur si simplu, din neatentie, fac parte din copilarie si, de cele mai multe ori, nu reprezinta un pericol pentru sanatatea celor mici. Sunt, insa, situatii in care micutii nostri nazdravani se pot alege cu rani deschise, profunde, care necesita o ingrijire adecvata pentru a nu se infecta.
Iata care sunt tipurile de rani deschise care pot aparea la copii si ce sa folosesti pentru a evita infectarea si grabi vindecarea lor!
Tipuri de rani deschise care pot aparea la copii
Nu este un secret ca celor mici le place sa se joace, mai ales in aer liber. De altfel, copiii ar trebui sa fie incurajati sa se joace afara pentru ca ajuta la dezvoltarea fizica. Cu toate acestea, parintii ar trebui sa isi supravegheze atent prichindeii, deoarece acestia se pot rani foarte usor, din prea multa joaca sau neatentie. In cel mai rau caz, acestia se pot alege cu o rana deschisa.
Taieturile si zgarieturile sunt destul de usor de gestionat, insa ranile deschise, profunde sunt o alta poveste, deoarece pot fi susceptibile la infectii.
Iata care sunt cele mai comune tipuri de rani deschise care apar la copii:
1. Laceratie
O laceratie este o rana deschisa care rezulta in urma unei distrugerii violente a tegumentelor si a tesutului subcutanat. Aceasta poate fi cauzata de un accident, de o trauma fizica sau de caderea pe un obiect care prin presiune exercitata pe suprafata pielii, o pot leza. Astfel rani apar, cel mai frecvent, pe zonele osoase, cum ar fi la nivelul genunchilor, degetelor sau picioarelor si pot fi dezinfectate si acoperite cu un bandaj daca laceratia este mica. Cu toate acestea, ar trebui mergi cu cel mic la un medic daca laceratia este foarte adanca sau mare, deoarece ar putea avea nevoie de copci.
2. Ranile de strapungere
Ranile de strapungere sunt mai periculoase decat laceratiile, deoarece pot fi provocate de obiecte ascutite, cum ar fi cutite, ace, ace sau chiar aschii. In unele cazuri, aceste rani pot fi provocate de o muscatura de animal. Astfel de rani pot fi extrem de traumatizante, deoarece pot afecta organele interne.
Ar trebui sa mergi cu cel mic la un medic daca rana este foarte adanca sau profunda, deoarece exista riscul de infectie. Poti recunoaste cu usurinta o astfel de leziune, daca in timpul miscarii corpului, observi ca rana se deschide usor.
3. Ranile cauzate de arsuri
Arsurile sunt, de departe, printre cel mai des intalnite accidente domestice, atat la copii, cat si la adulti. Majoritatea ranilor provocate de arsuri sunt minore si pot fi tratate acasa, insa altele necesita ingrijiri medicale.
Exista mai multe tipuri de arsuri:
- prin oparire: apa fierbinte, alimente lichide fierbinti;
- prin expunerea directa la o sursa de caldura: aragaz, fier de calcat, soba etc;
- arsuri de natura electrica;
- arsuri solare, provocate de expunerea prelungita la razele ultraviolete.
Arsurile sunt clasificate in trei grupe, in functie de gravitatea lor. Astfel, exista:
- arsuri de gradul 1, care sunt si cele mai usoare, afectand stratul superficial al pielii. Acestea, de regula, produc roseata, durere si o usoara infmalatie si se vindeca rapid, in cel mult o saptamana.
Ce ai de facut intr-un astfel de caz, este sa il indepartezi pe cel mic de sursa de caldura si sa cureti zona afectata cu apa calduta. Aplica de cateva ori pe zi in zona arsurii un unguent cu proprietati antibiotice si antibacteriene, precum zinc bacitracina si sulfat de neomicina, pentru prevenirea infectiilor. Un astfel de unguent este extrem de util in tratamentul arsurilor si al leziunilor determinate de lichide fierbinti, suprainfectate, dar si in tratamentul eczemelor, crapaturilor si taieturilor suprainfectate!
- arsuri de gradul 2, care sunt de o gravitate crescuta, afectand straturile profunde ale pielii. Aceste tipuri de arsuri sunt dureroase si produc vezicule. Vindecarea poate dura pana la trei saptamani;
- arsuri de gradul 3, care sunt si cele mai grave, afectand straturile pielii si tesutul de sub ele. In majoritatea cazurilor, acesta rani nu sunt dureroase fiindca nervii au fost afectati in profunzime. Uneori, in cazul arsurilor de gradul 3, sunt necesare si grefele de piele, transplantate din alta zona sanatoasa a corpului pentru a inlocui tesutul afectat.
4. Avulsie
O avulsie este o rana care implica o trauma totala sau partiala a pielii, a vaselor de sange si a tesutului subiacent. Aceasta este cauzata de un accident sau de o trauma fizica. De exemplu, daca copilul cade pe o suprafata zimtata, ranile ar putea fi avulsii. De asemenea, rana ar putea fi cauzata de obiecte ascutite, cum ar fi o foarfeca sau un cutit. Trebuie sa mergi cu copilul la un medic daca rana este foarte adanca sau mare, deoarece sunt sanse mari sa se infecteze!
Primul ajutor in cazul unei rani deschise la copii
Daca prichindelul tau se raneste, exista cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru a te asigura ca rana acestuia nu se infecteaza pana ajungeti la medic (daca este cazul):
- Opreste sangerarea! In cazul in care rana sangereaza, aplica o presiune usoara cu un prosop curat sau o bucata de tifon steril. Asigura-te ca micutul tau este linistit si incearca sa-l calmezi daca este agitat;
- Curata rana folosind apa calduta si sapun antibacterian. Indeparteaza toata murdaria si resturile ramase, daca este cazul. Foloseste un prosop curat, moale, pentru a usca pielea copilului;
- Aplica local un unguent antibacterian. Dupa spalarea ranii, poti aplica un unguent antibacterian, pe baza de zinc bacitracina si sulfat de neomicina, pentru a preveni infectarea. Consulta un farmacist sau medic pentru a obtine o solutie adecvata pentru varsta si starea copilului tau.
- Acopera rana cu un pansament steril pentru protejarea leziunii de contaminare;
- Bineinteles, va trebui sa mergi cu copilul la medic. Acesta va sti ce trebuie sa faca si poate recomanda masuri specifice, cum ar fi pansarea ranii sau tratarea acesteia cu copci. Nu ar trebui sa excluzi niciodata posibilitatea de a merge la medic, deoarece obtinerea unei evaluari precise din partea unui profesionist iti poate scuti copilul de probleme ulterioare.
Asadar, nu ii putem feri pe cei mici de julituri, lovituri sau alte leziuni. Copiii vor dori intotdeauna sa se joace, insa noi, parintii, trebuie sa ne asiguram ca sunt in siguranta.
Prin urmare ar trebui sa avem in trusa cu medicamente de acasa, un unguent cu proprietati antibacteriene, precum zinc bacitracina si sulfat de neomicinaUn astfel de unguent actioneaza impotriva bacteriilor, ajuta la reducerea riscului de complicatii si accelereaza procesul de vindecare a pielii
Daca micutul tau se alege cu o rana deschisa, asigura-te ca iei toate masurile necesare pentru tratarea acesteia inainte sa se agraveze. Desi o rana deschisa poate fi infricosatoare, cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iti pastrati calmul, sa soliciti asistenta medicala profesionala si sa tratezi rana cu atentie!