Copiilor le place, de cand lumea, sa exploreze totul in jur. Curiozitatea ii impinge deseori spre experiente care se incheie cu taieturi si julituri, iar la vederea sangelui multi dintre ei intra in panica, la fel si parintii. Micile accidente trebuie tratate rapid, cu atentie, dar, mai ales, fara panica.
Zgarieturile, taieturile, juliturile nu se vindeca mai rapid daca intram in panica sau daca certam copiii. Tot ce trebuie sa faci este sa il linistesti pe cel mic, sa il asiguri ca nu este vorba despre nimic grav si sa dai dovada de siguranta de sine atunci cand il oblojesti.
Cum tratezi taieturile si juliturile fara panica, in 6 pasi simpli
Micile accidente sunt inevitabile, mai ales vara, cand copiii se simt mai liberi si mai curiosi ca oricand. Faptul ca nu au pe ei atat de multe haine face ca pielea sa fie mai expusa la taieturi si julituri, iar daca rana nu pare grava trebuie sa iei doar cateva masuri simple si eficiente.
Opreste sangerarea! Aplica presiune pe taietura sau julitura cu un pansament curat, timp de cateva minute, pana cand sangele nu mai curge. Rezista tentatiei e a trage cu ochiul pentru ca ridicarea bandajului de pe rana poate provoca din nou sangerare.
Curata rana! Fie ca vorbim de o taietura, fie de o julitura mai mare sau mai mica, aceasta trebuie curatata bine cu apa curata. Lasa apa sa curga peste rana timp de 5 minute, pentru ca toate impuritatile sa fie indepartate. Curata apoi si cu un sapun delicat, iar la final tamponeaza usor cu o bucata curata de material sau cu pansament steril. Astfel vei preveni infectiile provocate de bacterii.
Aplica un antibiotic unguent cu spectru larg! Pe piata exista multe produse din categoria „wound care”, insa cel mai indicat este acela care este o combinatie de doua antibiotice topice care distrug bacteriile ce pot provoca infectii ale pielii. Aplica antibiotcul intr-un strat subtire pe toata suprafata ranii, pentru a actiona ca o pelicula protectoare.
Aplica un bandaj, la nevoie. Taieturile, care pot fi mai adanci, este bine sa fie acoperite cu un bandaj, care va fi schimbat ori de cate ori se uda sau se murdareste. O julitura, in schimb, poate fi lasata descoperita sau acoperita cu un plasture, cu conditia ca partea lipicioasa sa nu intre in contact cu rana
Curata si dezinfecteaza rana in fiecare zi, pentru a te asigura ca nu apar semne de infectie (roseata, umflatura, durere sau scurgeri de lichid). Reaplica unguentul cu antibiotic dupa fiecare toaletare a ranii.
Cand rana prinde coaja, ai grija ca micutul sa stie ca nu are voie sa o rupa, pentru ca procesul de vindecare sa fie mai rapid si pe cat posibil fara sa lase in urma semne prea vizibile.
Cand trebuie sa te ingrijoreze o rana si sa te trimita la medic
Daca sangerarea nu se opreste in cel mult 15 minute, nu indeparta primul tampon, ci aplica unul nou deasupra celui vechi si continua sa aplici presiune. Intre timp, fa demersurile necesare pentru a ajunge cu copilul la un medic, care va sti ce are de facut pentru a opri sangerarea si a trata rana corespunzator.
Atunci cand vorim despre o taietura foarte lunga sau adanca, de o julitura care a provocat o gaura destul de adanca in tesut, este posibil sa fie nevoie de copci pentru a inchide rana. Asigura-l pe cel mic ca vizita la medic este necesara pentru binele lui si ca daca va fi nevoie de copci, acestea se vor resorbi de la sine si nu vor lasa urme atat de vizibile. In plus, vindecarea va fi mai rapida.
Intre timp, aminteste-ti ca o taietura sau o julitura nu sunt ceva neobisnuit la un copil. Ramai relaxat in primul rand tu, ca parinte, pentru a putea gestiona mai usor sperietura prin care trece copilul. Daca tu nu ii vei da „tonul”, cel mai probabil cel mic va intelege ca este in deplina siguranta si ca nu are motive sa planga prea mult sau sa intre in panica.