Ingrijirea copiilor cu arsuri solare: sfaturi pe care fiecare parinte ar trebui sa le cunoasca

/ / Modificat: 2023-07-11
Ingrijirea copiilor cu arsuri solare: sfaturi pe care fiecare parinte ar trebui sa le cunoasca

Ingrijirea copiilor cu arsuri solare poate fi o adevarata provocare, in special pentru ca orice masura „dupa ureche” poate sa faca mai mult rau decat bine. In plus, usturimile si durerile sunt de multe ori greu de suportat de cei mici, asa ca e destul de greu sa ii convingi sa accepte tratarea arsurilor fara sa verse lacrimi amare.

Cum recunosti arsura solara

Multi au tendinta sa minimalizeze gravitatea unei arsuri solare si sa creada ca aceasta va trece de la sine. Ei bine, pielea inrosita de razele puternice ale soarelui nu este ceva ce poti ignora cu usurinta. De multe ori roseata este insotita de durere si chiar se formeaza basicute pline cu lichid, care in cele din urma se sparg, iar pielea se cojeste. Problema majora este ca razele UV pot provca leziuni invizibile ale pielii si pot conduce inclusiv la cancer de piele.

Copiii adora sa se joace si nu le pasa foarte tare cat de tare arde soarele. Este responsabilitatea adultilor, in schimb, sa se asigure ca micutii nu stau la soare la ore nepotrivite, cand razele „musca” pur si simplu din pielea lor sensibila.

O arsura solara are simptome usor de identificat si de cineva fara pregatire medicala:

  • roseata
  • umflaturi si inflamatie la nivelul pielii
  • durere
  • basicute
  • uscarea pielii, senzatia de mancarime si cojirea acesteia timp de 3 pana la 8 zile dupa expunerea la soare.

    In cazurile severe toate acestea pot fi insotite de febra, greata, frisoane, stare de slabiciune si confuzie.

    Primul ajutor e esential in cazul arsurilor solare

    Cand copilul a stat la soare mai mult decat este cazul si nu ati folosit sau nu ati reaplicat corespunzator crema cu SPF ridicat, trebuie sa luati masuri imediat ce apar simptomele de arsura.

    Copilul trebuie să facă o baie cu apa calduta sau puteti aplica comprese reci pe zonele afectate.

    Puteti administra un antiinflamator, in caz ca se instaleaza febra; multi sunt tentati sa ofere copiilor aspirina, insa aceasta nu este indicata pentru cei mici.

    Aplicati pe zona afectata un medicamet antibacterian, pentru a preveni infectiile; pe piata exista un produs combinatie de 2 antibiotice topice care va poate scapa de multe batai de cap cand apar arsurile solare. Unguentul ar trebui reaplicat pentru a proteja zona afectata, mai ales dupa aparitia basicutelor si dat fiind faptul ca uneori copiii au tendinta sa le rupa si sa cojeasca pielea.

    Un copil care a suferit o arsura solara trebuie ferit de soare pana cand aceasta se vindeca; in perioada de recuperare este important sa ii dati copilului multa apa, pentru a evita deshidratarea.

    Preventia ramane cel mai bun remediu

    Arsurile solare sunt foarte neplacute si pentru adulti, daramite pentru copii. Pentru a le evita este important sa respectati cativa pasi importanti:

    • evitati expunerea la soare dupa ora 10.00-11.00 si pana spre ora 17.00.
    • folosit creme cu factor de protectie ridicat, de cel putin 30; lotiunea se aplica inainte cu 30 de minute de expunerea la soare si se reaplica la 2 ore sau de cate ori este nevoie, mai ales cand copilul intra si in apa.
    • daca nu este posibil sa intrati in casa la orele in care soarele arde cel mai puternic, protejati pielea copiilor imbracandu-i cu haine menite sa actioneze ca un ecran: camasi sau tricouri cu maneca lunga, dar dintr-un material prietenos cu pielea in zilele toride. Pantalonii pot fi si ei luni, cu conditia sa fie subtiri, iar capul e bine sa fie acoperit mereu cu o sapca sau o palarie.

      Taguri Ingrijirea pielii bebelusului Arsuri solare copii

      Articole recomandate

      Citeste si despre