Ni se spune mereu ca e bine sa ii dam copilului ceva anume, intr-o anumita cantitate, insa trebuie sa intelegem care sunt motivele pentru aceste recomandari. De aceea, este bine ca atunci cand primim o recomandare din partea pediatrului sau a medicului de familie sa cerem mai multe informatii pentru a intelege si a explica mai departe si copilului care sunt avantajele alegerilor sanatoase de viata pe care le facem si pe care le va face.
Laptele poate fi numit, fara falsa modestie, alimentul copilariei. Este vital inca din prima zi de viata, cand reprezinta singurul aliment cu care este hranit nou-nascutul pana pe la 5-6 luni, si continua sa aiba o pondere importanta in meniul zilnic pe tot parcursul copilariei. Laptele este cea mai importanta sursa de calciu pentru organism, nu numai datorita beneficiilor pentru sistemul osos si muscular, desi inca din timpul sarcinii stim ca trebuie sa consumam lapte si lactate deoarece organismul nostru si al copilului au nevoie de calciu.
Ne intrebam cat lapte trebuie sa bea copilul in fiecare zi. Depinde de varsta si specialistii ne pot raspunde la aceasta intrebare. Doza zilnica de lapte si lactate depinde de necesarul zilnic de minerale, proteine si vitamine care variaza de la o varsta la alta. Astfel, daca un copil de pana in 12 luni are nevoie de 400-800 de mg de calciu pe zi, unul intre 1 si 3 ani are nevoie de 500mg de calciu, cel de 4-8 ani de 800mg de calciu, necesarul la pubertate fiind de 1300 mg de calciu.
Numai ca laptele, datorita compozitiei sale (87% apa, proteine, alte minerale decat calciul, continut foarte scazut de sodiu, moderat de grasimi) este preferat dintre lactate, alaturi de iaurtul simplu. De aceea, specialistii recomanda mai degraba laptele, iaurtul simplu si branza de vaci decat branzeturile sau alte produse lactate.
Ofera o doza pretioasa de energie zilnica
In afara de calciu, laptele este o sursa bogata de proteine de foarte buna calitate. Acestea sunt esentiale pentru energia zilnica de care copilul are nevoie pentru a face fata activitatilor solicitante de la scoala sau de la joaca.
Iti face copilul mai fericit
Laptele este si un aliment al bunei dispozitii, datorita continutului crescut de magneziu, dar si de aminoacizi care stimuleaza secretia de serotonina din creier, substanta cunoscuta si sub numele de "hormonul fericirii".
Triptofanul contribuie la relaxarea copilului si la imbunatatirea starii lui de spirit. Continutul bogat de magneziu alaturi de celelalte minerale are un rol important in asigurarea starii de sanatate a micutului. In plus, o cana de lapte cald il ajuta pe Mos Ene sa vina mai redepe si sa aduca un somn odihnitor.
Contribuie la dezvoltarea celulei nervoase
Cu alte cuvinte, alaturi de alti factori, contribuie la dezvoltarea intelectuala a copilului. De aceea, medicii le recomanda copiilor lapte integral, deoarece grasimile din lapte, alaturi de vitaminele din complexul B, aminoacizi si magneziu, vin sa sprijine functiile cerebrale ale copilului.
Mentine greutatea sub control
Laptele, ca parte dintr-un stil de viata sanatos, alaturi de miscare si o alimentatie echilibrata, contribuie la preventia obezitatii. Potrivit concluziilor unui studiu elaborat, intreprins de cercetatorii de la Universitatea din Goteborg, Suedia, copiii de 8 ani care beau un pahar de lapte pe zi au o greutate mai mica cu aproape 4 kilograme decat cei care nu consuma deloc acest aliment si un indice al masei corporale mai scazut.
Specialistii accentueaza astfel ideea ca laptele trebuie sa faca parte din meniul zilnic al copilului si ca este unul dintre alimentele care reusesc sa-l mentina mereu sanatos si in forma.
Hidrateaza
Stim ca dupa ce copilul devine din ce in ce mai independent, facand multa miscare la gradinita si la scoala, are nevoie sa se hidrateze, mai ales in perioadele cu temperaturi ridicate. Laptele contine 87% apa, adica din 100 de ml, 87 sunt apa, un bun castigat deoarece parintii stiu cat de dificil poate fi uneori sa isi convinga copilul sa bea apa. In plus, datorita continutului de minerale, proteine si vitamine, laptele devine un aliat de nadejde al copilului si mamei dupa efort. O cana de lapte este cea mai buna alegere dupa o repriza de joaca in parc, deoarece ii potoleste si setea si foamea.
Acest articol face parte din campania educationala "Laptele, aliatul cresterii echilibrate a copiilor prescolari si scolari", initiata de Tetra Pak, prin care sunt incurajate obiceiurile alimentare care contribuie la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor. In plus, elevii din clasele 0-VIII pot sa se bucure de jocul educativ online "Tinutul laptelui". Mai multe detalii pe www.laptescolar.ro.
Mai cunosti si alte beneficii ale laptelui pentru sanatatea copilului? Tu cum strecori laptele necesar cresterii in meniul copilului tau? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!