Intre 2 si 12 luni este perioada cea mai propice de instalare a rahitismului la copiii mici, pentru ca in acest prim an de viata se inregistreaza cel mai mare ritm de crestere (niciodata organismul uman nu se mai intalneste cu acest ritm).
De aceea, consumul unui litru de lapte pe zi de catre mama care alapteaza sau de viitoarea mamica este esential in asigurarea unui aport considerabil de vitamina D, a carei carenta poate duce la rahitism.
Vitamina D intervine in absorbtia activa a calciului si fosforului, elemente de care organismul copilului are mare nevoie pentru formarea oaselor scheletului si smaltului dentar.
Carenta vitaminei D determina tulburarea absorbtiei intestinale
Odata cu aceasta scade si capacitatea tubului renal de a reabsorbi fosforul. Iar perturbarea metabolismului fosforului produce implicit anomalii in metabolismul calciului.
Principala sursa naturala de vitamina D, la copil, o reprezinta transformarea provitaminei D (ergosterolul), din piele, sub influenta razelor ultraviolete.
Dar si intre 2 si 12 ani, inaltimea si greutatea copiiilor se dubleaza, construindu-se fundatia corpului ce va dura de-a lungul vietii. O nutritie corespunzatoare nevoilor din aceasta perioada a vietii are o importanta vitala. Lipsa anumitor minerale si vitamine din dieta copiilor cauzeaza deficiente fizice influenteaz dezvoltarea mentala.
Alimentatia prin scoli, acolo unde exista, imbunatateste starea de sanatate a scolarilor si incurajeaza familiile sarace sa trimita copiii la scoala.
Este oare intamplator ca a fost ales laptele pentru alimentatia in scoli?
Fara exagerare, laptele intruneste calitatile alimentului ideal, prin cele 8 din cele mai importante 10 vitamine: Ca, Mg, carbohidrati, vitaminele B6, B9, vitamina D, toate in proportii echilibrate si usor asimilabile de catre organism, astfel incat nu mai avem nevoie de suplimente alimentare, daca il consumam regulat.